Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Güneş'te dev patlama yaşandı

NASA, günler süren güçlü fırtınaların ardından Güneş'te dev bir patlama gözlemledi. Patlamanın Dünya'nın bazı bölgelerin radyo dalgalarını bloke ettiği belirtildi.



NASA, GüneÅŸ Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı tarafından Cuma günü gözlemlenen dev patlamanın fotoÄŸrafını yayımladı. Åžiddeti X1.8 sınıfı olarak açıklanan patlama, Cuma'yı Cumartesiye baÄŸlayan gece dünyanın bazı bölgelerinde geçici olarak radyo dalgalarını bloke etti.

Dev patlamanın, yıldızın üzerindeki Aktif Bölge 2242 olarak adlandırılan GüneÅŸ lekesinde meydana geldiÄŸi belirtildi. NASA, aktif bölgede daha fazla GüneÅŸ fırtınası yaÅŸanabileceÄŸi bilgisini verdi. ABD Uzay Hava Tahmini Merkezi (SWPC) tarafından yapılan açıklamada, 'aktif bölgenin büyük ve belirsiz olduÄŸu, orta dereceli radyo kesintileri yaÅŸanabileceÄŸi ve büyük bir patlama daha görülebileceÄŸi' belirtildi.

 

GüneÅŸ'teki aktif bölgeler SDO tarafından görüntülendi.
[FotoÄŸraf: NASA]

 

2014'ü patlamalarla kapatıyor

GüneÅŸ, X1.8 patlamasının öncesinde birçok ÅŸiddetli patlamaya daha tanık oldu. Aktif Bölge 2241'de hafta içinde yaÅŸanan iki patlamanın ÅŸiddetleri sırasıyla M8.7 ve M6.9 olarak ölçüldü.

GüneÅŸ lekeleri, çok güçlü manyetik alan faaliyetlerinin yaÅŸandığı bölgeler olarak biliniyor. X-sınıfı patlamalar, bu bölgelerde yaÅŸanan en ÅŸiddetli GüneÅŸ olayı olarak tanımlanıyor. Taç kütle atımı olarak da bilinen patlamalar, uzaya büyük miktarda yüklü parçacık saçıyor. Aktif bölgelerin konumuna göre, patlamalar Dünya'yı da etkileyebiliyor.

Space.com'un verdiÄŸi bilgiye göre, Cuma gecesi yaÅŸanan patlama özellikle Avustralya ve Pasifik'in güneyinde etkili oldu. Her 11 yılda tamamlanan döngü sonucunda GüneÅŸ'in üzerindeki lekelerin sayısında deÄŸiÅŸim görülüyor. GüneÅŸ, ÅŸu an 24'üncü döngü içinde yer alıyor.

Kaynak: Space.com ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.