Güncel
'Muhaliflerin eğitimine Mart'tan önce başlanabilir'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’de IŞİD’e karşı stratejinin bir parçası olan 'ılımlı muhalefet' için ABD ile ortak planlanan eğit-donat programına Mart ayından önce başlanabileceğini söyledi.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Brett McGurk, Suriye’de IŞİD’e karşı stratejinin bir parçası olarak Türkiye ile ortak planlanan eÄŸit-donat prjesine Mart 2015’te baÅŸlayacağını ve eÄŸitimin bir yıl süreceÄŸini açıklamıştı.
Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ise Cuma günü yaptığı açıklamada bunun beklenenden erken gerçekleÅŸebileceÄŸini belirtti. ÇavuÅŸoÄŸlu, 'Suriye muhalefeti için verilecek eÄŸit-donatın çerçevesinin de belli olduÄŸunu ve çalışmaların 2015 yılının mart ayından önce baÅŸlayabileceÄŸini' vurguladı.
Başbakan "Başladı" demişti
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ise, 28 Ekim'de BBC'ye verdiÄŸi röportajda eÄŸit-donat programının baÅŸladığını söylemiÅŸti:
"EÄŸit ve donat programı' çoktan baÅŸladı. 'EÄŸit ve donat' bizim bütünlüklü stratejimizin bir parçasıdır. Tek çözüm yolu bunun hızlanmasıdır. Türkiye'nin kendi öncelikleri ve bu önceliklerine baÄŸlı riskleri var. Biz müttefiklerimizin bu endiÅŸelerimizi anlamasını istiyoruz."
ABD yönetimi, Irak Åžam Ä°slam Devleti’nin Irak ve Suriye topraklarındaki hızlı ilerleyiÅŸinin ardından, yaklaşık iki ay önce bazı Arap ülkelerini de kurduÄŸu koalisyona dahil ederek, IŞİD ile mücadelede dört basamaklı planı yürürlüÄŸe sokacağını duyurmuÅŸtu.
ABD BaÅŸkanı Obama dört basamaklı planın hava saldırıları, ‘ılımlı muhalefetin’ desteklenmesi, IŞİD’in mali ve istihbarat kaynaklarının kesilmesi ve insani yardım unsurlarını içerdiÄŸini açıklamıştı.
Türkiye'nin ÅŸartları
Türkiye'nin de IŞİD ile mücadele için ÅŸartları var: Bunlar uçuÅŸa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eÄŸit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle ve nasıl yürütüleceÄŸinin belirlenmesi. Ankara kapsamlı mücadele için tüm bu önlemler alınırsa, Türkiye'deki üslerin de kullanılabileceÄŸi mesajını veriyor.
24 Kasım günü gazetecilere konuÅŸan üst düzey dışiÅŸleri kaynakları da, eÄŸit-donat konusunda ABD ile görüÅŸmelerin tamamlandığını açıklamış, eÄŸitimin KırÅŸehir'de yapılacağını açıklamıştı. Kaynaklar Türkiye'nin yılda 2000 ÖSO üyesini eÄŸiteceÄŸini, donatma kısmını ise ABD'nin üstleneceÄŸini söyledi. Türkiye'deki üslerin kullanımı için ise görüÅŸmelerin sürdüÄŸü bilgisini vermiÅŸti.
Esed şartı
Ankara’nın üzerinde ısrarla durduÄŸu bir nokta ise, eÄŸitilecek ve silah desteÄŸi saÄŸlanacak muhaliflerin Esed rejimine karşı da savaÅŸması.
Kasım ayında ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun özel temsilcisi John Allen'ın "EÄŸitilecek ÖSO üyeleri Esed'le savaÅŸmayacak" sözlerini Al Jazeera'ye deÄŸerlendiren Türk DışiÅŸleri kaynakları, "Esed'le savaÅŸmayacak bir grubu ne eÄŸitiriz, ne donatırız" demiÅŸti.
Al Jazeera Türk'e, "EÄŸit-donat çerçevesinde eÄŸitilecek muhaliflerin Esed'le savaÅŸmayacakları konusunda siyaseten mutabık deÄŸiliz. Böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸil" diye konuÅŸan Türk DışiÅŸleri kaynakları "Bizim açımızdan eÄŸitip donatılacak herkes hem IŞİD hem Esed'e karşı savaÅŸacak, bunda hiçbir ÅŸüphemiz yok" dedi.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, Ekim ayında Türkiye’nin eÄŸit-donat programını desteklemeyi kabul ettiÄŸini açıklamıştı.
ABD öncülüÄŸündeki koalisyon AÄŸustos ayından bu yana Irak, 23 Eylül’den bu yana da Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenliyor.
Ancak 8 AÄŸustos’tan beri 1391 hava saldırısı düzenleyen koalisyon, henüz IŞİD’i durdurmakta baÅŸarılı olamadı.
Uluslarararası koalisyonun komutanı Korgeneral James Terry ise, son yaptığı açıklamada, örgütü bitirmek için en az üç yıl zaman gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸünü ifade etmiÅŸti.
Kaynak: Al Jazeera ve Reuters
Henüz yorum yapılmamış.