Sosyal Medya

Coğrafyamız

Taliban'a karşı tek güç

Pakistan ordu sözcülüğü, Taliban militanlarına yönelik ortak askeri operasyon düzenlenmesi konusunda Afganistan yönetimi ile anlaşıldığını açıkladı. Görüşmeler sırasında iki ülke arasında karşılıklı istihbari bilgi paylaşımında bulunuldu.



Pakistan Ordu SözcülüÄŸü, Taliban militanlarına yönelik ortak askeri operasyon düzenlenmesi konusunda Afganistan yönetimi ile anlaşıldığını açıklarken, Pakistan istihbarat kaynakları da teröristlerin PeÅŸaver'deki okula düzenledikleri baskın sırasında Afganistan'la telefon görüÅŸmesi yaptıkları bilgisini paylaÅŸtı.
Pakistan Ordu SözcülüÄŸü'nden yapılan açıklamada, Afganistan'a ziyarette bulunan Pakistan Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Rahil Åžerif'in, Afganistan Devlet BaÅŸkanı EÅŸref Gani ile yaptığı toplantıda, iki ülkenin terörle mücadele konusunda ortak hareket etme konusunda anlaÅŸtıkları açıklandı.
Açıklamada, Afgan Devlet BaÅŸkanı Gani'nin Åžerif'e, Afganistan topraklarında Pakistan'a karşı terör eylemi düzenleyenlerin yok edileceÄŸi teminatı verdiÄŸi aktarılırken, görüÅŸmede ikilinin istihbarat paylaşımında bulunduÄŸu belirtildi.
Afganistan hükümetinin Pakistan'a tam desteÄŸini yinelediÄŸine yer verilen açıklamada, iki ülkenin terörizme karşı ortak operasyon yapacağı kaydedildi.
Açıklamada, Orgeneral Åžerif'in Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) Komutanı General John F. Campbell'le görüÅŸtüÄŸü ve Pakistan sınırındaki güvenlik konularında bilgi aldığı ifade edildi.
Afganistan Devlet BaÅŸkanlığı Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada da görüÅŸmede terör ve aşırılıklara karşı yürütülen çalışmaların ele alındığı belirtilirken, Gani'nin "Artık Pakistan ve Afganistan'ın sadıkça ve etkili bir ÅŸekilde terörle mücadele için ortak ve etkili eylemler yapmasının zamanı geldi" ifadesine yer verildi.
 

Afganistan'la telefon görüÅŸmesi tespit edildi
 
Öte yandan Pakistan istihbarat kaynakları, teröristlerin PeÅŸaver'deki okula düzenledikleri saldırı sırasında Afganistan'la telefon görüÅŸmesi yaptıkları bilgisini paylaÅŸtı.
Terörle mücadele konusunda iki ülke arasında varılan mutabakat bir ilk olma özelliÄŸi taşıyor.
Konuyla ilgili Anadolu Ajansı'na deÄŸerlendirmede bulunan Eski Pakistan Savunma MüsteÅŸarı emekli korgeneral Asif Yasin Malik, her iki ülkenin kendi topraklarında Taliban'la mücadele ettiÄŸini ancak ilk defa böyle bir karar aldıklarını söyledi. Malik, "Artık çare kalmamıştı. Ortak operasyon, teröristlerin yok edilmesi olumlu olacaktır" dedi.
Daha önceki dönemlerde Pakistan-Afganistan iliÅŸkileri karşılıklı suçlamalar sebebiyle gergin seyrediyordu. 
Afganistan'ın önceki devlet baÅŸkanı Hamid Karzai, Pakistan yönetimini Taliban militanlarını desteklemek ve barındırmakla suçluyordu. Buna karşılık Pakistan ise Pakistan Taliban Hareketi lideri Molla Fazllulah'ın 2009'daki Savat operasyonundan kaçarak Afganistan'a sığındığını ileri sürüyor ve Afganistan yönetimini Fazllulah'ın iadesi taleplerine kayıtsız kalmakla itham ediyordu.
Afganistan'da EÅŸref  Gani'nin Devlet BaÅŸkanlığı görevine gelmesi ve Pakistan'ın Hakkani grubu dahil bütün Taliban militanlarına karşı Kuzey Veziristan'da sürdürdüÄŸü askeri operasyonlar, iki ülke arasında yakınlaÅŸmaya sebep oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.