Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri Bakanı'ndan AB ve AGİT'e tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB yetkililerinin 14 Aralık oparesyonu açıklamalarıyla AGİT'e sert tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu, AGİT'in kendisine yazdığı mektubun henüz kendisine ulaşmadan basına sızdırıldığını savundu



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, 14 Aralık operasyonuna iliÅŸkin AB’den gelen açıklamaları “Samimi deÄŸil” sözleriyle nitelendirdi. Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’nı (AGÄ°T) ise kendisine yazdıkları mektubu basına sızdırmakla suçlayan ÇavuÅŸoÄŸlu, “Hem güçler ayrılığından bahsedeceÄŸiz, hem yargının bağımsızlığından bahsedeceÄŸiz hem de yürütmeye ‘Bunları derhal bırakacaksın’ diye talimat göndereceÄŸiz. Biz buna karşıyız” dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Norveç DışiÅŸleri Bakanı Borge Brende ile DışiÅŸleri Bakanlığı’ndaki ikili ve heyetlerarası görüÅŸmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 14 Aralık Operasyonu’na AB’den gelen tepkilerin hatırlatılması üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

MEKTUBU SIZDIRMIÅžLAR

“AB ile henüz bir temasım olmadı. Açıklamaları görüyoruz. Türkiye’de yürüyen bir yargı süreci var. Gözaltına alınan insanlar arasında gazeteciler de var. Gazetecilerin içeride olmasını, tutuklanmasını biz de arzu etmeyiz. Fakat açıklamalara baktığınız zaman, bana yazılan mektubu da basına sızdırmışlar bu gazetecilerin ‘Derhal  serbest bırakılması’ diye AGÄ°T Temsilcisinden geliyor. Hem güçler ayrılığından, hem yargının bağımsızlığından bahsedeceÄŸiz hem de yürütmeye ‘Bunları derhal bırakacaksın’ diye talimat göndereceÄŸiz. Biz buna karşıyız.

SONUCU BEKLEMELÄ°YÄ°Z

Ä°steriz ki hiçbir gazeteci hapiste olmasın. Hele hele gazetecilik faaliyetinden dolayı içerideyse bir tane gazetecinin içeride olması bile çok fazladır. ‘Gazeteciler hiç suç iÅŸlemez o yüzden gazeteciler gözaltına alınmamalıdır yaklaşımını da’ doÄŸru bulmuyoruz. Siyasetçiler de suç iÅŸliyor, çok sevdiÄŸimiz bir sanatçı da suç iÅŸliyor hapse giriyor. Ä°ÅŸte Türkiye’de görüyoruz. Neticede gazeteciler suç iÅŸliyorsa dokunulmaz olmamalı. BaÅŸsavcının açıklamasına göre bu insanlar gazetecilik faaliyetinden deÄŸil, silahlı suç örgütü oluÅŸturmaktan gözaltına alındılar ve soruÅŸturma sürüyor. Ä°ddianameyi görmeliyiz. Sonucu beklemeliyiz.

SAMİMİ YAKLAŞIMLAR DEĞİL

AB’den gelen açıklamaya bakınca, gazeteciler hukuki sürecin içinde olunca eleÅŸtiriler, müzakere sürecini durdurmaya yönelik tehditler, bunlar samimi yaklaşımlar deÄŸil. Daha doÄŸrusu AB ile aramızda oluÅŸturulan samimi sürece ters düÅŸüyor. Biz müzakerelerin hızlandırılmasını istiyoruz. Yargı ve temel haklar faslını açmak istiyoruz. Bunları da engelleyen AB.

SUÇLULAR DÄ°YEMEYÄ°Z

Herkes gazetecilerin tutuklanmasından dolayı üzüntüsünü dile getirebilir. Bu yargı sürecinin ÅŸeffaf olmasını dileyebilir, çaÄŸrıda bulunabilir. Ama yargı süreci baÅŸladıktan sonra Türkiye’ye ve hükümete bu kadar ağır eleÅŸtiriyi kabul etmiyoruz. ‘Bunları derhal serbest bırak’ talimatını da kabul etmiyoruz. Daha mektubun detayını görmedim ama mektubu kendileri basına sızdırdılar böyle yazdıklarını söylüyorlar. Ä°ngiltere’de de gazeteciler hapse girdi. Neden gazetecilik faaliyetinden mi? Hayır. Ä°llegal dinlemelerden. Åžu anda gözaltına alınan insanların hiçbirisine suçludur diyemeyiz, iddialar ispatlanıncaya kadar.”

AGÄ°T'Ä°N GÖNDERDİĞİ MEKTUP

Merkezi Viyana'da bulunan AGÄ°T'in Medya ÖzgürlüÄŸü Yüksek Temsilcisi Dunja Mijatovic dün kurumun internet sitesinden '14 Aralık operasyonu' ile ilgili bir açıklama yayımlamıştı. CÄ°HAN'ın haberine göre, Türkiye'nin de üyesi olduÄŸu AGÄ°T’in açıklamasında, Mijatovic’in DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu’na yazdığı mektupta gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ettiÄŸi bilgisine yer verilmiÅŸti.

Mijatovic, "Gözaltılar, Türkiye’de gazetecilerin hapse atılmasına imkan saÄŸlayan yasaların revizyon ihtiyacı ortaya koymaktadır. Yasalar toplumdaki muhalif fikirleri frenlemek için kullanılmamalıdır" demiÅŸti.

AGÄ°T Medya özgürlüÄŸü Temsilcisi, medya özgürlüÄŸü ile ilgili yasaların yanı sıra ceza ve terörle mücadele kanunlarında da reform yapılması çaÄŸrısını yinelerken, Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısındaki azalmaya da dikkat çekmiÅŸti. Açıklamada, Türkiye’de 2011 yılında 95 olan tutuklu gazeteci sayısının 20’ye düÅŸtüÄŸü belirtilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.