Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kazakistan'da 'Rus baharı' endişesi

Kazakistan'da SSCB döneminden bu yana uygulanan Rus yanlısı politikaların şimdilerde ülkeyi bölmeye götüreceğinden endişe ediliyor. Çünkü ülkede hala Rusya yanlıları güçlü konumda



Ukrayna'da AB yanlılarının çıkardığı olaylardan sonra Kırım'daki Rusya yanlılarının giriÅŸimiyle ülkenin bölünmesi ÅŸimdilerde Kazakistan için benzer senaryoların konuÅŸulmasına neden oldu. Kazakiskan'da SSCB döneminde baÅŸlayan uzun yıllar devam eden RuslaÅŸtırma uygulamaları ülkedeki Rusya yanlılarını hayli güçlü konuma getirmiÅŸ durumda. Rus basınında son dönemde öne çıkan haberler arasında Kazakistan’ın bu durumu ve muhtemel ayaklanmalar konuÅŸuluyor. Özellikle Kırım iÅŸgali sonrasında basında sıkça yer alan Kazakistan'da da bir "Rus Baharı" yaÅŸanabileceÄŸi belirtiliyor. 

Kazakistan Devlet BaÅŸkanı Nursultan Nazarbayev'in konu hakkında sessiz kaldığı belirtilen Rus basınındaki yorumlarda, Kazakistan'la ilgili iddiaların SSCB dönemindeki RuslaÅŸtırma iddialarını hatırlattı. 

Kazaklar, SSCB döneminde ÅŸehirlerin inÅŸa edilmesi sırasında Ruslar'ın dikkate alınarak hareket edildiÄŸini, yerel halkların ise “getto bölgelere” sürüldüÄŸünü belirtiyor. 

Benzer politika sadece Kazakistan’da deÄŸil Orta Asya devletleri, Azerbaycan, Baltik ülkeleri ve diÄŸer otonomi bölgelerinde de uygulandı.

Rusya federasyonunda Müslümanların ikamet ettiÄŸi bölgelerde –Tataristan, BaÅŸkirya, Kabardino-Balkarya, Dağıstan ve diÄŸerlerinde- önemli “baÅŸarılar” elde edildi. 

Bu konuda en önemli darbelerin birini Kazakistan yaÅŸadı. Yönetimin yüzde 90’ı Ruslara verildi. Fabrikalar Rusların denetimi altına girdi. Kazaklar zor bir süreçten geçti. SSCB sonrasında fabrikalar yeniden çalıştırıldı. Ancak bunların sadece yüzde 5’inin çalışabilir düzeyde olduÄŸu ortaya çıktı. 

Nazarbayev tarafından yürütülen politikalar sonucunda Kazakça ve Kazakların hakları konusunda önemli adımlar atılmasına raÄŸmen Ruslar hala büyük bir sorun olarak kalmaya devam ediyor. 

Kremlin Sarayı'nın talimat vermesi durumunda Donbass benzeri olayların kısa süre içerisinde Kazakistan’da da yaÅŸanabileceÄŸine kesin gözüyle bakılıyor. 

Åžu anda Nazarbayev iktidarının Kremlin Sarayı'na yakınlaÅŸma politikasına devam etmesine raÄŸmen Kazak aydınlarda bu endiÅŸe giderek büyüyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.