Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya'dan Türk üreticiye kötü haber

Türkiye'den yaş meyve ve sebze alan Rusya, rublenin erimesiyle birlikte üreticiye vadeyi uzattı.



Türkiye'deki yaÅŸ meyve sebze ihracatının önemli pazarlarından birisi olan Rusya'daki ekonomik sıkıntılar nedeniyle rublenin dolar karşısında sürekli deÄŸer kaybetmesinin özellikle 2-3 ay vadeli satış yapan Türk ihracatçısına "darbe vurduÄŸu" bildirildi.
 
Akdeniz YaÅŸ Meyve Sebze Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı (AKÄ°B) Ali Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaÅŸ meyve sebze ihracatında her geçen gün önemli baÅŸarılara imza atarak pazar alanını geniÅŸlettiÄŸini ancak Türkiye için önemli bir pazar olan Rusya'da uzun zamandır süren sıkıntıların kendilerini etkilediÄŸini söyledi. Rusya'daki sıkıntılar nedeniyle rublenin sürekli dolar karşısında deÄŸer kaybettiÄŸini aktaran Kavak, bu durumdan da ihracatçıların direkt etkilendiÄŸini ifade etti.
 
ÜRETÄ°CÄ° ÇOK MAÄžDUR
 
Türk ihracatçılarının, genellikle yaÅŸ sebze ve meyve ürünlerini ruble üzerinden 2 veya 3 ay vadeli olarak Rusya'ya sattığını ifade eden Kavak, rublenin deÄŸer kaybetmesiyle bu ülkeye ihracat yapan iÅŸ adamlarının da maÄŸdur olduÄŸunu belirtti. Durumun bir an önce düzelmesini beklediklerini ifade eden Kavak, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Sezonun başında bir dolar36 ruble civarındayken ÅŸu an 55 seviyelerinde. Bu durum 2-3 ay vadeli satış yapan ihracatçı arkadaÅŸlarımızın alacaklarının yarısının erimesi anlamına geliyor. Ürün fiyatları iç piyasada da düÅŸtü. Üretici gerçekten çok maÄŸdur. Özellikle rubledeki deÄŸer kaybı, ihracatçılarımızı çok olumsuz yönde etkiledi."
 
YaÅŸanan olumsuzluklara raÄŸmen yıllardan beri Türk ürünlerini tercih eden Rus halkının her zaman destekçisi olmaya gayret edeceklerini aktaran Kavak, rubledeki deÄŸer kaybına raÄŸmen ihracatlarını durdurmayacaklarını ve Rus tüketicilerini meyve ve sebzesiz bırakmayacaklarını kaydetti.
 
UMUT SIKINTIYA DÖNÜÅžTÜ
 
Kavak ayrıca, Rusya'nın Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülkelere gıda ithalatında ambargo uygulamasıyla Türk ihracatçı ve üreticisinin umutlandığını hatırlatarak, Türkiye'nin yanı sıra çevredeki birçok ülkenin de Rusya pazarına girmesiyle sıkıntı yaÅŸanmaya baÅŸlandığını ve umutların boÅŸa çıktığını söyledi. Rusya pazarında talepten fazla arzın oluÅŸmasıyla fiyatların dip yaptığını belirten Kavak, ÅŸöyle devam etti: "Ä°hracatçılarımız tabi o beklentinin de etkisi altında kalarak Rusya'ya gönderilmesi gereken ürünün kat kat fazlasını gönderdi hatta hiç turunçgil ihracatı yapmayan bu iÅŸten anlamayan birçok insan turunçgil ihracatına soyundu. 'Nasıl olsa Rusya AB üyesi ülkelerden sebze-meyve almayacak. Bütün pazarın boÅŸluÄŸunu Türkiye'den kapatacak' ÅŸeklinde bir algı oluÅŸtu. Sadece Türkiye'de deÄŸil diÄŸer ülkelerde de aynı algı oluÅŸtu. 'Nasıl olsa Rusya AB üyesi devletlere ambargo uyguluyor biz elimizden geldiÄŸi kadar bolca mal ihracatı yapalım' diye diÄŸer ülkelerde benzer bir hatayı yaptı ve Türkiye'de olduÄŸu gibi orada da fiyatlar dip yaptı."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.