Sosyal Medya

Dünya

IŞİD Avustralya'da kafeyi bastı

Avustralya'nın Sidney kentindeki bir kafeteryada bulunanlar IŞİD terör örgütü üyelerince rehin alındı. 7 saattir rehin tutulan ve sayıları tam olarak bilinmeyen rehinelerden 3'ünün kurtulduğu açıklandı.



Sydney kent merkezindeki Martin Place Caddesi'nde faaliyet gösteren Lindt kafeye gelen silahlı 2 kiÅŸi, burada bulunanları rehin aldı.

Kafenin camına yaklaÅŸtırılan rehinelere ellerine verilen IŞİD bayrağı sallandırıldığı, yakındaki binaları tahliye eden polisin bölgede geniÅŸ güvenlik önlemi aldığı bildirildi.

3 kişi serbest kaldı

Kent merkezindeki Martin Place Caddesi'nde bulunan Lindt kafede yaklaşık 7 saattir rehin tutulan ve sayıları tam olarak bilinmeyen rehinelerden 3'ünün kurtulduÄŸu açıklandı.

Biri yangın kapısından, ikisi ön kapıdan çıkan rehinelerin kendi imkanlarıyla mı kurtuldukları yoksa ÅŸüphelilerce mi salıverildikleri henüz açıklanmadı. Zırhlı polis araçlarıyla çevrilen bölgedeki yoÄŸun güvenlik önlemleri sürüyor.

Amaçları korkutmak

BaÅŸbakan Tony Abbott, baÅŸkent Canberra’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, ''Amaçlarını, neden yaptıklarını bilmiyoruz ama bazı ip uçları var'' diye konuÅŸtu.

Ä°p uçları hakkında bilgi vermeyen Abbott, çok fazla açıklama yapmayacağını, polisin profesyonelce çalıştığını ifade ederek, ''Çok kötü, huzur bozucu bir olay. EndiÅŸelerinizi anlıyorum, dualarımız bu durumda olanlarla (rehinelerle). Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke. Avustralyalılar normal yaÅŸantısına devam etsin'' deÄŸerlendirmesinde bulundu.

El Nusra ÅŸüphesi

Martin Place Caddesi'ndeki Lindt kafeye yerel saatle 09.45’te gelen ve henüz sayıları bilinmeyen ÅŸüpheliler içeride bulunanları rehin aldı. Kafenin kapısını kilitleyen kiÅŸilerin baÅŸlarına Arapça yazılar bulunan bandaj taktıkları, ayrıca kafeteryanın camına, üzerinde Arapça yazılar bulunan bir bayrağı çalışanlara bir süre astırdığı görüldü.

Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, rehine alma olayını El Nusra örgütü üyeleri gerçekleÅŸtirdi. Ancak bu haberler yetkililer tarafından henüz doÄŸrulanmadı.

 

Rehine sayısı çeliÅŸkili

Ä°lk yapılan açıklamalarda rehine sayısı 13 olarak belirtilirken, Lindt kafe Avustralya yöneticisi Steve Loan, olay sırasında içeride 10 çalışan ve 30 müÅŸteri bulunduÄŸunu ileri sürdü. Ancak polis yetkilileri, rehine sayısı konusunda bilgi vermedi.

Muhalefet liderinden hükümete ve polise destek

Bu arada, anamuhalefet lideri ve Avustralya Ä°ÅŸçi Partisi BaÅŸkanı Bill Shorten, yaptığı açıklamada, rehine krizinde Avustralya'nın güvenliÄŸi için hükümete ve polis teÅŸkilatına güveninin tam olduÄŸunu dile getirerek, ''Bugün tüm Avustralya olanları (rehineleri) ve onların ailelerini düÅŸünüyor, Avustralyalılar ÅŸimdiye kadar olmadığından daha sıkı bir ÅŸekilde birbirine kenetlendi'' dedi.

Dünyadan tepkiler

Rehine olayına çeÅŸitli ülkelerden destek mesajları geldi. Kanada BaÅŸbakanı Stephen Harper, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Kanadalıların düÅŸünceleri ve duaları Avustralyalı arkadaÅŸlarımızla beraberdir'' ifadesini kullanırken, Hindistan BaÅŸbakanı Narendra Modi, ''Sidney'deki olay rahatsız edici, insanlık dışı ve talihsizlik. Herkesin güvenliÄŸi için dua ediyorum'' dedi.

Avustralya Müftüsü Ä°brahim Ebu Muhammed ve Avustralya Ulusal Ä°mam Konseyi de rehine kriziyle ilgili yazılı açıklama yaparak, olayı kınadı. Açıklamada, rehin alma olayının Ä°slam'da yeri olmadığı belirtilerek, ''Avustralya toplumu ve biz, bu suçu iÅŸleyenlerin amaçlarının ve kimliklerinin bir an önce ortaya çıkartılmasını bekliyoruz'' deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.