Sosyal Medya

Ekonomi

Avrupalı firmaların Rusya oyunu

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, "Avrupa bir taraftan Rusya'ya gıda ambargosu uygularken bir yandan da Avrupalı firmalar Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmanın peşindeler" dedi.



Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (MÜSÄ°AD) Genel BaÅŸkanı Nail Olpak, "Avrupa bir taraftan Rusya'ya gıda ambargosu uygularken bir yandan da Avrupalı firmalar Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmanın peÅŸindeler" dedi.

Olpak, MÜSÄ°AD'ın Frankfurt’ta düzenlediÄŸi Avrupa Genel Ä°dare Kurulu Toplantısı öncesi Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı gıda ambargosu ve Avrupa'daki yavaÅŸ büyümenin Türkiye'ye etkilerine iliÅŸkin sorularını yanıtladı.

Uluslararası iliÅŸkilerde ekonomide ve siyasette bir ülkenin yaÅŸadığı krizin bir baÅŸka ülke için fırsat oluÅŸturabileceÄŸini belirten Olpak, Rusya'ya uygulanan ambargo sebebiyle oluÅŸacak yaklaşık 15 milyar avroluk gıda pazarındaki payın bir kısmını Türkiye olarak almayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupalı firmaların ambargoya raÄŸmen Rusya'ya gıda satma giriÅŸimleri olduÄŸuna dikkati çeken Olpak, "Burada iÅŸin ilginç olanı, Avrupa bir taraftan Rusya’ya gıda ambargosu uygularken bir yandan da Avrupalı firmalar Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmanın da peÅŸindeler. Bunu da burada ifade etmek lazım" diye konuÅŸtu.

Rusya ile iliÅŸkilerde gıda sektörünün yanında enerji nakil hatlarının da önemli olduÄŸunu vurgulayan Olpak, "Rusya, TANAP ile baÅŸlamış olan serüveni aynı zamanda Güney Akım'ı iptal ederek Türkiye üzerinden, adını da hatta 'Türkiye Boru Hattı' bile koyabiliriz dediÄŸi bir projeye destek verdi. Ä°kisi de bizim açımızdan olumlu geliÅŸmeler diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"Avrupa’daki krizin adım adım da olsa iyiye gideceÄŸini düÅŸünüyoruz"

Olpak, Avrupa ekonomisindeki zayıf büyüme ivmesinin yavaÅŸ yavaÅŸ artmasını öngördüklerini aktardı. Avrupa ekonomisindeki yavaÅŸlamanın yeni olmadığını ve 2008 yılındaki krizle baÅŸladığını dile getiren Olpak, ÅŸöyle devam etti:

"Türkiye’nin bugün ihracat hacminin yüzde 50'ye yakını AB ile gerçekleÅŸiyor. Bu noktada biz Avrupa'nın içinde olduÄŸu bir yavaÅŸlamayı Türkiye olarak kendi dengelerimiz açısından iyi görmeyiz. Ama bundan sonrasına bakıldığında özellikle bakın 2 gün önce Türkiye'nin büyüme rakamları açıklandı. Burada ihracatın büyümeye etkisinin çok pozitif olduÄŸunu gördük. Böyle deÄŸerlendirildiÄŸinde biz Avrupa'daki krizin adım adım da olsa iyiye gideceÄŸini düÅŸünüyoruz."

"Ä°slami finans açısından bakıldığında Ä°stanbul’un iyi bir potansiyeli var"

Olpak, Ä°stanbul’un Ä°slami finans merkezi haline gelmesi potansiyelini de deÄŸerlendirdi. Dünyada Londra ve New York olmak üzere iki finans merkezi olduÄŸunu ifade eden Olpak, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Birisi borsa noktasında, birisi ise diÄŸer finansman enstrümanları noktasında ön plana çıkıyor. Ä°slami finans açısından bakıldığında Ä°stanbul'un iyi bir potansiyeli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Tabii potansiyel, bizim de gerekli ÅŸartları getirmemize baÄŸlı."


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.