Sosyal Medya

Güncel

'Ä°fade vermemi istemediler'

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Balyoz Davası'nda ifade vermek için mücadele ettiğini, ancak bazı sanıkların bunu istemediğini iddia etti. Yalman eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ı da eleştirdi.



Darbe giriÅŸimi davalarına konu olan 2002-2004 döneminde kara kuvvetleri komutanlığı yapan Aytaç Yalman, yaÅŸadıklarını iki ciltlik bir kitapta topladı. Hafta sonu piyasaya çıkan kitapla ilgili Hürriyet gazetesine konuÅŸan Yalman, Balyoz Davası'na bakışını anlattı. 

Yalman davaya konu olan ve 1. Ordu Komutanlığı'nda Çetin DoÄŸan öncülüÄŸünde yapılan seminerin emrine aykırı ÅŸekilde gerçekleÅŸtiÄŸini dile getirdi: 

"Bir tatbikat vardı; bununla ilgili bir teklifte bulundular. Ben, 'Hayır, bunu yapmayın. Programda ne yazıyorsa onu yapın' dedim. Bu, Kurmay BaÅŸkanım (Ä°lker BaÅŸbuÄŸ) ve Ordu Komutanı (Çetin DoÄŸan) tarafından bana intikal ettirilmedi ve bu tatbikat yapıldı. Yani seminer, emrime aykırı bir ÅŸekilde yapılmıştır. Bunu sonra öÄŸrendim."

"Ä°fade vermemi istemediler"

Söz konusu isimlerin kötü niyetli olduÄŸuna inanmadığını dile getiren Yalman, ancak onları korumak için elinden bir ÅŸey de gelmediÄŸini söyledi:

 

"Onları nasıl koruyabilirdim? Ä°fade vermek için mücadele verdim. 'Beni çağırın' diye haber gönderdim. Çağırmadılar. Avukatlara, Celal Ülgen’e (Çetin DoÄŸan’ın avukatı) haber gönderdim. Aslında benim ifade vermemi istemediler."

 

Yalman Hürriyet gazetesinden Çınar Oskay'ın "Kim istemedi ifade vermenizi?" sorusuna, "Oradaki Balyoz sanıkları. Belli bir grup olabilir, tamamı olabilir, bilemem. Hatta beni oraya getirtip yuhalayacaklarmış. Avukata haber gönderdim. 'Biz Aytaç PaÅŸa’nın ifadesini istemiyoruz' dedi. Ä°ÅŸin aslını bilmeden söylenti çıkardılar." yanıtını verdi.  

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı, mahkemeye gitmeden kamuoyuna bir açıklama yapmaktan kaçınmasını ise "Ne yapabilirim ki efendim! Mesele hukuka intikal ettikten sonra... Genelkurmay bir ÅŸey yapmadı ki, ben yapabileyim." sözleriyle açıkladı. Tepkilerin kendisine yönelmesini de "Bu hareketin başı Çetin DoÄŸan’dır. Üzerindeki yükü bir ÅŸekilde atması gerekiyordu. Onu bana yönlendirmek istedi. Olay bu." diye yorumladı.

"Emre itaatsizlikte titiz davranmaz"  

Aytaç Yalman Çetin DoÄŸan'a yönelik eleÅŸtirilerini sürdürdü: 

"Bu arkadaşımız emre itaatsizlik konusunda fazla titiz davranmaz... Çetin DoÄŸan’a telefon açtım, 'Yaptığını beÄŸendin mi?' dedim. Sonra zaten hastaneye yattı...  Hırslı olanlar, kendilerini farklı görür, maiyetlerine öyle anlatır. Ne yapacağız kardeÅŸim? Hükümet yüzde 34 oy almış, iktidar olmuÅŸ. Bizim yetkimiz MGK’da ordunun duygularını aktarmaktır. Onun dışında ne yapmamız lazım? KeÅŸke bu konuÅŸmaları da yapmasaydık. Ama ben bu hareketi gerçek bir darbe olarak görmüyorum. Darbe ciddi bir olaydır, öyle 2-3 ayda planlanıp baÅŸarılacak bir ÅŸey deÄŸildir. Hazırlığı bir bölgede olmaz. Üç tane daha koca ordu var, Genelkurmayı var... Yani bu çılgın bir hareket." 

"Testiyi kırmamaya çalıştım"

Aytaç Yalman, daha sonra hapse girecek olan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Ä°brahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Jandarma Genel Komutanı Åžener Eruygur ile Genelkurmay BaÅŸkanı Hilmi Özkök arasında bir denge kurmaya çalıştığını ÅŸu sözlerle anlattı:

"O günkü duruÅŸla bugünkü aynı deÄŸildi. Mirası devam ettiriyorduk. Ben ‘hard power’ı (sert güç) bazı yerlerde göstermek zorunda kaldım. Bugün yanlış olduÄŸunu söylüyorum. Hilmi PaÅŸa’dan müsaade alarak yaptım. Bir tarafta da Hilmi PaÅŸa’nın pozisyonundan rahatsız olan bir grup var. Ä°ki anlayışı, testiyi parçalamadan götürmeye çalıştım."

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.