Sosyal Medya

Güncel

Bakanlık 5 bin personel alacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda personel alımı olacağının müjdesini verdi. "5 bin yeni zabıt katibi, diğer adli personel alımıyla ilgili de bakanlığımız ilana çıkacaktır, bu ayın sonuna doğru" dedi.



Adalet Bakanı BozdaÄŸ, 2002 yılında adliyelerde görev yapan personel sayısının 26 bin 274 iken 2014 yılında bu sayının 51 bin 224'e ulaÅŸtığını, yüzde 95 oranında artış saÄŸlandığını söyledi. 

BozdaÄŸ, "5 bin yeni zabıt katibi, diÄŸer adli personel alımıyla ilgili de bakanlığımız ilana çıkacaktır, bu ayın sonuna doÄŸru" dedi. Yargıtay ve Danıştay'ın daire sayılarının artırılması ile güçlendirildiÄŸine iÅŸaret eden BozdaÄŸ, çokça eleÅŸtirilen devlet güvenlik mahkemeleri ile özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığını hatırlattı. KonuÅŸmasında Sulh Ceza Hakimliklerine de deÄŸinen BozdaÄŸ, "Sulh Ceza HakimliÄŸi konusu çok tartışıldı, haksız eleÅŸtiriler yapıldı. 

Sulh Ceza HakimliÄŸi batıda Özgürlük Hakimi veya Tutuklama Hakimleri veya Koruma Hakimleri denilen hakimlik müessesesinin Türkiye'ye taşınmasıdır. Türkiye Avrupa'da olan bu anlayışı Türkiye'ye taşımıştır. Bir nevi AB'nin kabul ettiÄŸi özgürlük hakimlerinin diÄŸer bir adı bizim ülkemizde Sulh Ceza Hakimleri olmuÅŸtur" deÄŸerlendirmesinde bulundu. BozdaÄŸ, bu konuda Yargıtay ve HSYK'nın da olumlu görüÅŸü olduÄŸunu aktardı. 

'AVUKATLIÄžA SINAVLA GEÇÄ°ÅžE KARÅžI DEĞİLÄ°Z' 

BozdaÄŸ, avukatların yargının en önemli unsurlarından biri olduÄŸuna dikkati çekerek, onlara yönelik düzenlemelerin de Bakanlıklarının öncelikli görevleri arasında yer aldığını söyledi. Sivil toplum örgütleriyle de iÅŸbirliÄŸi içinde bir çalışma yürüttüklerini avukatlık kanunun baÅŸtan sona yenileneceÄŸini dile getiren BozdaÄŸ, ÅŸöyle devam etti:

"Avukatlığa sınavla geçiÅŸe bakanlık olarak da hükümet olarak da karşı deÄŸiliz. Sınavla geçiÅŸin olması gerektiÄŸine inanıyoruz. Geçenlerde Türkiye Barolar BirliÄŸi staj yönetmeliÄŸinde yaptığı deÄŸiÅŸiklikle kanunun vermediÄŸi bir yetkiyi kullandı. Kanuna raÄŸmen staj adı altında avukatlık sınavı koydu. Bizim itirazımız bunadır. Barolar BirliÄŸi'nin kanunu göz göre göre çiÄŸnememesi lazım. Yoksa sınava karşı olduÄŸumuzdan deÄŸil. 

Bununla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Barolar BirliÄŸi'nin bu yönetmeliÄŸi gündeme gelince çıkan bir pakete yönetmelikle sınava dahil hükümler konulamayacağına dair bir yasa koyduk. Ama bu arada bazı vatandaÅŸlarımız, ayrıca bakanlık bu yönetmeliÄŸin iptal için Danıştay'a dava açtı. Danıştay 8. Dairesi yürürlüÄŸünün durdurulmasına karar verdi. 

Çünkü tartışmasız kanuna ve anayasa aykırı bir ÅŸey. Boralar BirliÄŸi'nin bunu yapmaması lazım. Biz bunu zaten getireceÄŸiz." BozdaÄŸ, avukatların soruÅŸturma dosyalarını incelemesi ve örnek almasının önemli olduÄŸunu belirterek, kendilerinin bunu desteklediÄŸini söyledi. Ancak uygulamada bazı suçlara dair soruÅŸturmaların saÄŸlıklı yürümediÄŸini gördüklerini anlatan BozdaÄŸ, bazı Avrupa ülkelerinin de soruÅŸturmanın güvenliÄŸinin tehlikeye düÅŸebileceÄŸi durumlarda avukatların soruÅŸturma dosyalarına ulaÅŸmasında kısıtlama yapılmasına olanak tanıyan düzenlemeleri gerçekleÅŸtirdiklerini aktardı. BozdaÄŸ, amaçlarının suç ve suçluyla mücadele etmek, kiÅŸi haklarını korumak olduÄŸunu vurguladı. 


YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.