Sosyal Medya

Güncel

Bedelli başvuruları ne zaman başlıyor ?

Bedelli Askerlik için geri sayım başladı. Peki neler yapmalısınız?



Bedelli Askerlik bekleyen binlerce kiÅŸinin neler yapması gerektiÄŸi hakkındaki bilgiler ÅŸöyle;

Bedelli Askerlik hakkındaki tüm geliÅŸmeler 15 Aralık Pazartesi günü msb.gov.tr adresinde resmen açıklanacak.

Ä°smet Yılmaz'ın bugün yaptığı açıklama ve ayrıntılar;

Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz, bedelli askerliÄŸe iliÅŸkin, "Bu bir zorunluluk deÄŸildir, bu bir tercihtir. Dolayısıyla vatandaÅŸlarımızın kimisi tercih edecektir, kimisi de tercih etmeyecektir. Tercih edene de teÅŸekkür ediyoruz, etmeyene de teÅŸekkür ediyoruz. Ä°steyen parasını verip askerlik yapmış sayılır, silahlı kuvvetlere mali yönden destek verir. Ä°steyen de bedenen silahlı kuvvetlere katılır, biz ona para öderiz" dedi.
 
IÄŸdır'a gitmek üzere, AK Parti Genel Sekreteri Haluk Ä°pek ile Kars Havalimanı'na gelen Bakan Yılmaz'ı, Vali Günay Özdemir, Ä°l Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, AK Parti Kars Ä°l BaÅŸkanı Ali Åžakir YurdakoÅŸ ve öteki ilgililer karşıladı.
 
Bakan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamuoyunda "Bedelli Askerlik Yasası" olarak bilinen, 6582 sayılı "Askerlik Kanunu ile SözleÅŸmeli ErbaÅŸ ve Er Kanununda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun"un CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından onaylandığını söyledi.
 
Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Yılmaz, "Ä°ki aylık bir süre var. 13 Åžubat'a kadar 18 bin lirayı temin eden kardeÅŸlerimiz için, pazartesi günü bütün askerlik ÅŸubelerine talimatı vereceÄŸiz. Kendi bakanlığımızın internet sitesinden yayınlayacağız. Bankalarda açılmış hesap numaraları var, kanunda belirtilen" diye konuÅŸtu.
 
Gerekli parayı yatıranlara, kendilerine askerlik şubeleri tarafından askerliklerini yapmış sayıldıklarına ilişkin belge verileceğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Bu bir zorunluluk deÄŸildir, bu bir tercihtir. Dolayısıyla vatandaÅŸlarımızın kimisi tercih edecektir, kimisi de tercih etmeyecektir. Tercih edene de teÅŸekkür ediyoruz, etmeyene de teÅŸekkür ediyoruz. Ä°steyen parasını verip askerlik yapmış sayılır, silahlı kuvvetlere mali yönden destek verir. Ä°steyen de bedenen silahlı kuvvetlere katılır, biz ona para öderiz. Dolayısıyla para almak isteyen hoÅŸ geldi, sefa geldi. Silahlı kuvvetlere para vererek güçlü kılmak istiyorum derse de onun için de teÅŸekkür ederiz."
 
Bakan Yılmaz, bir gazetecinin, "Daha önce bedelli için 30 bin lira verildi?" sorusunu, "Zaman deÄŸiÅŸti. O zaman öyleydi ÅŸimdi böyleydi" ÅŸeklinde yanıtladı.

Bedelli askerlik şartları
Bedelli askerlik ve sözleÅŸmeli erliÄŸe baÅŸvurulara iliÅŸkin kanun teklifindeki düzenleme, komisyonda Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısına eklendiÄŸi ÅŸekliyle kabul edildi.
 
Bu göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine baÅŸlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doÄŸanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren iki ay içinde askerlik ÅŸubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine baÅŸvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını defaten ödemeleri ÅŸartıyla temel askerlik eÄŸitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiÅŸ sayılacaklar.
Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaÅŸ ÅŸartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler. 

Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankasında açılacak hesaba yatırılacak. 

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruÅŸturma ve kovuÅŸturma yapılamayacak. BaÅŸlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara iliÅŸkin kesinleÅŸmiÅŸ idari para cezaları tahsil edilemeyecek. 

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, bedelli askerlik ve sözleÅŸmeli er baÅŸvurularına iliÅŸkin AK Parti Grup BaÅŸkanvekillerinin imzasıyla sunulan kanun teklifi ile aynı kapsamda CHP'nin üç kanun teklifi birleÅŸtirilerek ele alındı.
 
Komisyonda yaptığı konuÅŸmada, yoklama kaçağı ve bakaya sayısının her geçen yıl arttığının gözlemlendiÄŸini belirten Yılmaz, bu birikimin engellenmesi amacıyla, kendilerinin de desteklediÄŸi teklifin hazırlandığını ifade etti. Yılmaz, teklife göre 28 yaşından gün almış olan yükümlülerin, 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemeleri ÅŸartıyla askerlik görevlerini yerine getirmiÅŸ sayılacaklarını, söz konusu kiÅŸilerin haklarında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı soruÅŸturma yapılmayacağını kaydetti.

Ä°smet Yılmaz, bu uygulama ile elde edilecek gelirin de savunma sanayi finansmanında kullanılacağını, böylece TSK'nın teknolojik yönden daha üstün olmasının saÄŸlanacağını dile getirdi.

Teklifteki diÄŸer düzenlemenin ise sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er kaynak teminine iliÅŸkin olduÄŸunu belirten Yılmaz, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve er kadrosunun Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 62 bin 585, Deniz Kuvvetleri

Komutanlığı için 4 bin 251, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 5 bin 75 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için 144 olmak üzere 72 bin 55 olarak belirlendiÄŸini, ancak ÅŸu ana kadar 4 bin 628 sözleÅŸmeli er temin edilebildiÄŸini söyledi. 

Yılmaz, temin faaliyetinde arzu edilen seviyeye ulaÅŸmak amacıyla hazırlanan söz konusu teklife göre, sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erliÄŸe baÅŸvuruda, ortaöÄŸretim mezunları için baÅŸvuru yaşının 20'ye indirileceÄŸini ve askerlik yapma ÅŸartının da kaldırılacağını belirtti. Ä°smet Yılmaz, askerlik öncesi sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erliÄŸe müracaat edenlerin sevk, tehir iÅŸlemleri ile erbaÅŸ ve er olarak yapılan hizmetlerin 3'te 1'inin askerlik yükümlülüÄŸünden sayılacağını kaydetti.

Yılmaz, TSK'nın insan kaynağına ihtiyacı olmadığını, kurumu teknolojik olarak daha güçlendirmek istediklerini, bunun için bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin savunma sanayine aktarılacağını ifade etti.

Söz konusu teklifteki aynı düzenlemelerin, perÅŸembe günü komisyonda görüÅŸülen Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasına iliÅŸkin kanun tasarısına eklendiÄŸini anımsatan Yılmaz, ancak 109 maddeden oluÅŸan tasarının görüÅŸmelerinin uzun sürebileceÄŸi gözönüne alınarak, düzenlemenin daha kısa sürede kanunlaÅŸmasını saÄŸlamak amacıyla teklif hazırlandığını söyledi.

Ä°smet Yılmaz, teklifin yarın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüÅŸmelerde kanunlaÅŸmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.