Sosyal Medya

Dünya

Gardiyan devletler

“Beni bir odaya kapattılar. Ellerimi arkamdan ayaklarımla birlikte bağladılar. Dövdüler, tekme attılar.”



Ä°ngiliz vatandaşı Moazzam Begg, Pakistan’da bir okulda gönüllü öÄŸretmen olarak çalıştığı sırada 2002 yılında tutuklanıp gizli bir cezaevine götürüldü. Ardından Afganistan’da Amerikan istihbaratının vahÅŸice uygulamalarıyla bilinen Bagram Cezaevi’nde 1 yıl tutuldu ve sonrasında 2 yıl kalacağı Küba’daki Guantanamo üssüne transfer edildi. Bir gardiyan aracılığıyla yazdığı mektubu basına yollayınca da dünya buradan haberdar oldu. 

YALAN Ä°STÄ°HBARAT

ABD Senatosu Ä°stihbarat Komitesi’nin raporunda esirler arasında adı geçen Moazzam Begg, o dönem yaÅŸadıklarını Russia Today kanalına anlattı: “Beni bir odaya kapattılar. Ellerimi arkamdan ayaklarımla birlikte baÄŸladılar. Dövdüler, tekme attılar. Başıma kukuleta geçirdir. Bir ara onu kaldırıp bir kadın ve bir çocuÄŸun olduÄŸu bir fotoÄŸrafı gözümün önünde salladılar. Arkadan da kadın çığlığı yükseliyordu. Bu ÅŸekilde eÅŸime iÅŸkence yapıldığı izlenimi vermeye çalıştılar. ‘Bizimle iÅŸbirliÄŸi yapmazsan seni Mısır’a ya da Suriye’ye göndeririz’ diye tehdit ettiler. Ä°ÅŸkencelerin son aÅŸamasında ‘Ne isterseniz yaparım’ demek zorunda kaldım ve istedikleri belgeleri imzaladım. Sonra da benden zorla aldıkları bu ifadeleri istihbarat bilgisiymiÅŸ gibi kullandılar. Birçok esir de Amerikan ordusunun gözaltıları sırasında zorla ifade vermek durumunda bırakıldı.” 

RT, Londra’nın talebi üzerine Ä°ngiliz istihbaratıyla ilgili bilgilerin yer almadığı CIA raporunu sordu. ABD ve Ä°ngiltere’nin çok yakın iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸunu vurgulayan Begg, Pakistan’da, Afganistan’da ve son olarak da Guantanamo’daki tutukluluÄŸunun her aÅŸamasında Ä°ngiliz MI5 ve MI6 istihbarat kurumunun ajanları tarafından defalarca sorgulandığını söyledi. 

HER AŞAMADA İŞBİRLİĞİ

Kendisinin dışında aynı yerde 15 kadar Ä°ngiliz vatandaşının da tutulduÄŸunu anlatan Begg, 
Bagram’da esirlerden birininin kafasının defalarca duvara vurulduÄŸu sırada baÅŸlarında MI5 ajanlarının olduÄŸunu ifade etti ve ekledi: 
“Ä°ngiliz istihbaratının tüm aÅŸamalara katıldığı konusunda hiçbirimizin ÅŸüphesi yoktu.”

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.