Dünya
Kuyrukluyıldızdaki su Dünya'dakinden farklı
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Rosetta uzay aracı, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızından saçılan su buharının Dünya'dakinden tamamen farklı olduğunu tespit etti.
Rosetta uzay aracı, yörünge yer aldığı 67P kuyrukluyıldızının su buharını analiz etti. Sonuçlar, su buharının Dünya'daki okyanusların suyundan farklı olduÄŸunu ortaya koydu. Elde edilen bulgu, Dünya'daki okyanusların nasıl oluÅŸtuÄŸu tartışmasını yeniden alevlendirdi.
ESA, 67P'den yayılan su buharına iliÅŸkin analizlerin, Rosetta tarafından 6 AÄŸustos'ta yapıldığını açıkladı. Gökbilimciler, Dünya'nın oluÅŸtuÄŸu 4.6 milyar yıl önce çok sıcak olduÄŸunu, bu nedenle yüzeyindeki tüm suyun buharlaÅŸtığına inanıyor. 67P'den elde edilecek bilgiler, bugün Dünya'nın üçte ikisini kaplayan suların kaynağını bulmak adına büyük önem taşıyor.
Öne sürülen en güçlü teori, Dünya soÄŸumaya baÅŸladıktan sonra suyun asteroit ve kuyrukluyıldızlarla taşındığı yönünde. Suyun kaynağını belirlemek için okyanuslarda fazlasıyla bulunan ağır hidrojen döteryuma bakan bilim insanları, 67P kuyrukluyıldızındaki döteryum oranının Dünya'dakine kıyasla farklı olduÄŸunu tespit etti.
Kuyrukluyıldızın kökenlerine uzanan bilgi
Gökbilimciler, geçmiÅŸte 11 kuyrukluyıldızın döteryum/hidrojen oranlarını ölçme ÅŸansı yakalamıştı. Bu gök cisimlerinden sadece ESA'nın Herschel görevinde analiz ettiÄŸi 103P/Hartley 2 kuyrukluyıldızında Dünya'nınkiyle uyuÅŸan oran tespit ediÅŸmiÅŸti.
Jüpiter-ailesine ait (Asteroit KuÅŸağı) kuyrukluyıldızlarının aksine, Neptün'ün ötesindeki Kuiper KuÅŸağı'ndan geldiÄŸi düÅŸünülen 67P'deki döteryum/hidrojen oranı, Dünya'nın okyanuslarındakinin 3 katı olarak ölçüldü. Bu oran, GüneÅŸ Sistemi'nin çevreleyen Oort Bulutu'ndan gelen kuyrukluyıldızlardan da yüksek çıktı.
Sicence dergisinde yayımlanan araÅŸtırmada, 'Jüpiter-ailesi kuyrukluyıldızların Dünya'dakine benzer su içerdikleri, Rosetta'dan elde edilen sonuçların ise suyun kaynağının neresi olduÄŸu kosusundaki tartışmaları güçlendireceÄŸi' belirtildi.
Rosetta'nın su buharın analiz eden ROSINA görevinde yer alan Kathrin Altwegg, kuyrukluyıdızların kimyasal yapısının GüneÅŸ'e olan uzaklık ve oluÅŸtukları zamanla da doÄŸrudan ilgili olduÄŸunu belirterek, 'Jüpiter sınıfı kuyrukluyıldızların sanılandan daha uzak mesafelerde oluÅŸmuÅŸ olabileceklerini' söyledi.
ESA, GüneÅŸ'e yaklaÅŸmakta olan 67P'nin 2015'te kuyrukluyıldızların geçmiÅŸi hakkında daha önemli bilgiler sunacağını belirtti.
Kaynak: Science Daily ve Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.