Sosyal Medya

Dünya

Irak işgalinin ikinci bahanesi de çöktü!

ABD'nin Irak'ı işgal etmek için öne sürdüğü iki bahaneden biri olan Irak istihbaratının El Kaide ile görüştüğü iddiasının da nükleer silah iddiası gibi uydurmaca olduğu ortaya çıktı



ABD'nin Irak iÅŸgali için kullandığı iki bahaneden biri olan El Kaide ile görüÅŸüldüÄŸü iddiası da Çek Cumhuriyeti'nin eski istihbarat yöneticisi tarafından yalanlandı. Bununla birlikte üzerinde gizlilik kararı kalkan CIA belgesi de iddianın asılsız olduÄŸunu ortaya çıkardı. 

ABD, Irak'ı iÅŸgal etmek için iki gerekçe ileri sürüyordu. Bunlardan biri Irak'ın kitle imha silahı bulundurduÄŸu iddiası, diÄŸeri ise Iraklı istihbarat yetkililerinin Çek Cumhuriyeti'nin baÅŸkenti Prag'da El Kaide yöneticileriyle görüÅŸtüÄŸü iddiası idi. Bu iddiaların ilki olan kitle imha silahları iÅŸgalden sonra bir türlü bulunamadı. ABD hala kitle imha silahı iddiasıyla ilgili net bir cevap verebilmiÅŸ deÄŸil. 

ABD'nin o dönemki baÅŸkanı George W. Bush'un dünyaya iÅŸgal gerekçesi olarak söylediÄŸi diÄŸer iddia ise, Irak'ın istihbarat yetkilisi Ahmed el Anyen'in  11 Eylül saldırılarını planlayan El Kaide yöneticisi Muhammed Atta ile görüÅŸtükleri iddiası. ABD, bu görüÅŸmenin Çek Cumhuriyeti'nin baÅŸkenti Prag'da gerçekleÅŸtiÄŸini iddia ediyordu. 

ÇEK Ä°STÄ°HBARATÇI: BÖYLE BÄ°R GÖRÜÅžME OLMADI

GörüÅŸmenin gerçekleÅŸtiÄŸi iddia edilen dönemde Çek Ä°stihbaratının başındaki isim olan Jiri Ruzek, böyle bir görüÅŸmenin gerçekleÅŸmediÄŸini ancak ABD'nin kendilerine bu iddiayı doÄŸrulamaları için baskı yaptığını söyledi.

GeçtiÄŸimiz günlerde hatılaralarını yayınlayan Ruzek, "Muhammed Atta'nın 2001 yılında Prag'da gerçekleÅŸtirdiÄŸi iddia edilen görüÅŸme, sadece tek kaynaÄŸa dayanan bir dedikodudan baÅŸka birÅŸey deÄŸildi. Ancak ABD bize bu iddiayı doÄŸrulamamız için baskı yaptı" ifadelerini kullandı. 

ABD IRAK'IN EL KAÄ°DE Ä°LE BAÄžLANTISI OLMADIÄžINI BÄ°LÄ°YORDU

DiÄŸer taraftan ABD'nin zaten Iraklı yetkililerin El Kaide ile baÄŸlantısı olmadığını bildiÄŸini belirten CIA belgeleri de bugün açıklandı. 

ABD'li Senatör Carl Levin'in talebi üzerinde, CIA tarafından 12 Aralık Cuma günü gizliliÄŸi kaldırılan belgeye göre, kurum 2003 yılında Amerikan ordusunun iÅŸgal ettiÄŸi Irak'ın 11 Eylül 2011 saldırıları ile baÄŸlantısı olduÄŸuna inanmıyordu.

Mektup 2001 yılında 11 Eylül saldırılarının organizatörü Muhammed Atta'nın Prag'da Irak Ä°stihbarat Dairesi sözcüsü ile görüÅŸtüÄŸü ÅŸeklindeki varsayımı da çürütüyor. Bunu dönemin ABD BaÅŸkan Yardımcısı Dick Cheney defalarca tekrarlamış, ülkede kitlesel imha silahlarının bulunduÄŸu ÅŸeklindeki varsayım Irak'ın iÅŸgalinin baÅŸlıca nedeni olmuÅŸ, ancak bu varsayım da doÄŸrulanamamıştı.

CIA BaÅŸkanı John Brennan'ın Senatör Levin'e gönderdiÄŸi mektupta CIA kurumunun daha 2003 yılında Atta'nın Irak istihbaratı ile görüÅŸtüÄŸü ÅŸeklindeki ÅŸüpheleri belirttiÄŸi yer aldı. Ayrıca, kurumun elindeki deliller Atta'nın Prag’a gitmediÄŸini doÄŸrudan gösteriyordu.

CHENEY OLMAYAN GÖRÜÅžMEDEN ALINTILAR YAPMIÅž!

Senatör Levin dün yaptığı konuÅŸmada ABD Eski BaÅŸkan Yardımcısı Dick Cheney'e yönelik eleÅŸtirilerde bulunarak "Ulusal televizyon kanalında dahil birçok defa açıklama yapan Dick Cheney bu görüÅŸmeden alıntılara yer vermiÅŸti, hatta bir defa görüÅŸme olgusunun iyi bir ÅŸekilde doÄŸrulanabildiÄŸini ifade etmiÅŸti. Bu görüÅŸme kamuoyunun ikna edildiÄŸi temel taÅŸlardan biri olan Saddam Hüseyin'in 11 Eylül’de bize saldıran El Kaide üyeleri ile iÅŸbirliÄŸi yaptığının kanıtı olmuÅŸtu" ifadelerine yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.