Sosyal Medya

Güncel

FT: Suriyeli mülteciler uzun bir süre Türkiye'de kalabilir

Financial Times gazetesi Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların durumuna ve ülkeye maliyetlerine ilişkin bir habere yer veriyor.



Haberde, ülkelerini terk eden Suriyeli mültecilerin uzun yıllar Türkiye'de kalabileceklerine dikkat çekiliyor.

Financial Times, Suriye'de üçü yılı aÅŸkın bir süredir devam eden iç savaÅŸ nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 9 milyonu bulduÄŸunu belirtti ve "Az sayıda mülteci geri döneceÄŸine inanıyor fakat çoÄŸu hiçbir zaman geri dönememekten korkuyor" ifadesini kullandı.

Nizip'ten Erika Solomon ve Ä°stanbul'dan Dan Dombey'in imzasını taşıyan haberde, Halep'ten yaklaşık üç yıl önce kaçan Suriyeli Mona'nın "Yıllar boyu bir anavatanları olmayan Filistinliler gibi mi olacağız diye düÅŸünüyorum" sözlerine yer veriliyor.

Mültecilerin durumunun Ankara için de 'yük olabileceÄŸi' vurgusu yapılan haberde yer alan ifadelerden bazıları ÅŸöyle:

"Kalıcı olma hissi, yalnızca Türkiye'deki 1.6 milyon mültecinin kaygısı deÄŸil. Mültecilerin ekonomik ve toplumsal maliyeti Ankara'yı da telaÅŸlandırıyor. Fonlar tükeniyor."

"Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad'a karşı ayaklanmanın baÅŸlamasından ve iç savaÅŸa evirilmesinden bu yana, Türkiye'nin insani yardım harcamaları da beÅŸ katına çıktı. Ankara'nın Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'na verdiÄŸi istatistiklere göre Türkiye'nin insani yardım fonlarının yüzde 90'ından fazlası Suriye'ye ayrılmış."

Kamp dışındaki Suriyeliler 'suça bulaşıyor'

"Türkiye, 820 milyar dolarlık ekonomisi her yıl mültecilere harcanan 1.5 milyar dolarlık yükün altındayken bile, hala tam kapasite dolan kamplardaki 220 bin mültecinin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Ankara'yı asıl endiÅŸelendiren, kamp dışında yaÅŸayan yaklaşık 1.4 milyon mültecinin giderek artan hoÅŸnutsuzluÄŸu."

Financial Times'a konuÅŸan GlobalSource Partners ekonomisti Atilla YeÅŸilada, "Bu insanlara ya gıda ve sığınacak yer verirsiniz ya da öfkeleri, onları kökenciler ve suçlular tarafından kendi saflarına çekilmelerine daha meyilli hale getirir" yorumunu yapıyor.

Kamp dışındaki mültecilerin ellerindeki paralarla garajları, inÅŸaat halinde kalmış binaları kiraladıklarını yazan gazete, Türkiye'de yasal çalışma izinleri olmayan mülteciler arasında çocuk iÅŸçilerin ve seks iÅŸçiliÄŸinin de arttığını yazıyor.

Haberde, "Ankara mültecilerin çalışabilmeleri için yeni uygulamalar getirmeye hazırlanıyor fakat çoÄŸu, yetkililerin de engellemeye çalıştığı, cihatçıların Suriye'ye geçiÅŸlerine de yardımcı olan kaçakçılık gibi suçlara bulaÅŸmaya baÅŸladı" deniyor.

Financial Times, mülteci krizinin Türkiye'ye maliyetinin 4.5 milyar doları geçtiÄŸini belirtiyor ve Ankara'nın 'dünyaya krizle mücadele için yeterli çabayı göstermediÄŸi' eleÅŸtirisinde bulunduÄŸunu yazıyor.

Haberde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Avrupa'ya yaptığı 'kapılarını mültecilere açmaları' çaÄŸrısı da hatırlatılıyor.

Haber ÅŸöyle devam ediyor:

"Avrupa BirliÄŸi bu hafta, 70 milyon euro'luk ek yardımla ilgili çalışmaların sonuna gelindiÄŸini duyurdu, fakat Dünya Gıda Programı'nın Suriyeli mültecilere desteÄŸinin bir haftalığına askıya alınması, fonların yetersizliÄŸine iÅŸaret ediyor."

"Kısa bir süre önce Türkiye'nin güvenlik güçlerini, ülkeye kaçan Suriyelilere kötü muamelede bulunmakla suçlayan Af Örgütü, uluslararası toplumun mültecileri 'yalnız bıraktığını' söyledi. Fakat ayrıca, Türkiye'nin de yeterince destek talep etmediÄŸini belirtti."

'Sınır kentleri endişeli'

"Yardım çalışanları, özel görüÅŸmelerinde Ankara'nın, harcamalar yeterince ÅŸeffaf olmadığı ve yabancı kuruluÅŸların Türkiye'de kayıt yaptırıp faaliyet göstermelerinin zor olduÄŸu gerekçesiyle yardım saÄŸlanmasını güçleÅŸtirdiÄŸini söylüyor."

"Reyhanlı gibi, Suriyeli mültecilerin gelmesiyle nüfusun ikiye katlandığı sınır kentlerindeki Türk yetkililer, hizmetleri sürdürmekte ve mültecilerle yerli halk arasındaki gerginliÄŸi dindirmekte zorlandıklarını söylüyor."

"Reyhanlı Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Åžanverdi, diÄŸer birçok sınır kenti gibi mültecilerin durumu için daha fazla para verilmesini talep ediyor fakat artık paranın da azaldığı endiÅŸesini taşıyor." Financial Times'a konuÅŸan Åžanverdi, "CumhurbaÅŸkanımızın dediÄŸi gibi Suriyeliler bizim misafirlerimiz… Esad gittiÄŸinde, onlar da geri dönebilir. Türkiye'de Esad'ın gitmesini bekleyen yaklaşık 2 milyon kiÅŸi var" diyor.

Åžanverdi, Esad'ın iktidardan gitmemesinin Türkiye için de 'sorun olacağını' söylüyor.

Kobani kentindeki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye son iki ayda 200 bin mültecinin daha geldiÄŸine dikkat çeken gazete, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun da mülteci sayısının 2-3 milyon olabileceÄŸi yönündeki uyarısını da ekliyor.

Gazete Nizip'te yaklaşık 5 bin mültecinin yaÅŸadığı kamptaki izlenimleri de paylaşıyor:

"Nizip gibi nispeten daha rahat konteynırların olduÄŸu ve bazı Türk yetkililerin 'rüya kampı' olarak tanımladığı kamplar, içinde koruma kabinelerinin ve girip çıkanların metal detektörlerle tarandığı küçük asfalt köylere dönüÅŸüyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.