Sosyal Medya

Güncel

PKK barış için tarih verdi: Seçimden önce çözüm süreci bitecek

PKK'nın lider kadrosunda yer alan Remzi Kartal, CNN Türk'ten Şirin Payzın'a konuştu. Remzi Kartal, çözüm için tarih verdi Mart ya da Nisan ayı.



PKK'nın lider kadrosu içinde yer alan ve Avrupa'da yaÅŸayan Kongra-Gel EÅŸ BaÅŸkanı Remzi Kartal CNNTürk'ten Åžirin Payzın'a konuÅŸtu.

Kandil çözüm süreci taslağı konusunda ilk kez net durdu. Öcalan'ın arkasında olduklarını duyuran Remzi Kartal tarih de verdi.

Türkiye'deki terörü bitirmesi beklenen çözüm süreci Mart ya da Nisan ayında nihai hedefe ulaÅŸmış olacak.

Ä°ÅŸte Åžirin Payzın'a açıklamalar yapan Remzi Kartal'ın Kandil mesajları;

SEÇÄ°ME KADAR BU Ä°Åž BÄ°TER

-Liderimiz Öcalan, 'Bu meseleyi 4-5 ay da çözeriz' diyor. Mesele hükümetin de bunu istemesi. Bırakın Haziran seçimlerini hükümet hazır olup da adım atarsa, Mart Nisan gibi sonucu alırız. Halk bu çözümü istiyor, destekliyor. Åžeffaflık saÄŸlanır, halka doÄŸruları anlatırsak, seçime kadar bitiririz bu iÅŸi.

ÖCALAN BAÅž MÜZAKERECÄ°

-"Müzakerelere nasıl geçileceÄŸi belli. BaÅŸ müzakereci olarak Sayın Öcalan'la müzakereler baÅŸlamalıdır, tek başına müzakereyi yürütemez. Hükümetin de kendi müzakere heyetini belirleyerek süreci baÅŸlatmalıdır. Gözlemci heyetin de biz olması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz.

SÄ°LAHLARI NE ZAMAN BIRAKACAKLAR?

-Silahın bırakılması, sokaktaki olayların bitmesi, istikrar ve sükunetin saÄŸlanması hak ve hukukun karşılanmasıyla olacak. 'Silah susacak, her ÅŸey bitecek sonra biz adımları atacağız' diyorlar ama dünyada bunun bir örneÄŸi yok. Kim mücadelesini hükümetin inisyatifine bırakır? Kamu düzenin saÄŸlanması tamamen gerekli adımların atılmasına baÄŸlıdır. Adımlar atılırsa kamu düzeni de yerine gelir.

KANDÄ°L ÖCALAN'IN ARKASINDA

Kürt halk önderi Sayın Öcalan bir proje sundu. Bu hem hükümete hem de Kandil'e iletildi. Kandil, 'Biz önderliÄŸimizin sunmuÅŸ olduÄŸu bu programı sratejik olarak görüyoruz ve tamamen arkaskındayız' dedi. Hükümet de bu programı kabul ederse, biz, Kandil üzerimize düÅŸen her ÅŸeyi yapmaya hazırız. Bu programın içindeki her adımı yerine getirmeye hazırız. Åžimdi hükümetin cevabını bekliyoruz. Hükümetin tavrı belirleyecek bundan sonrasını. Biz tavrımızı net koyduk. Öcalan'ın arkasındayız.

SELAHATTÄ°N DEMÄ°RTAÅž TASFÄ°YE MÄ° EDÄ°LÄ°YOR?

Bu dedikoduları özellikle çıkarıyorlar. Bu CumhurbaÅŸkanı'nın 'Amerika'yı Müslümanlar keÅŸfetti' gibi gündem saptırmalarından biri. Ne gündemimizde böyle bir ÅŸey var ne de böyle birÅŸey söz konusu. Kürt hareketi insana deÄŸer veren bir harekettir. DemirtaÅŸ büyük bir deÄŸerdir. Çok önemli bir siyasetçidir. Halk kendisini seviyor. Selahattin DemirtaÅŸ ve HDP'yi seçimler öncesi yıpratmaya çalışıyorlar.

KOBANÄ° OLAYLARINI KANDÄ°L MÄ° PLANLADI?

-Kandilin ve örgütün özellikle planladığı, 'ÅŸu gün ÅŸu saatte olsun' diye örgütlediÄŸi olaylar deÄŸildi. O olayları örgütleyen bizzat CumhurbaÅŸkanı'nın kendisidir. Özellikle yaptı. Tansiyon yükseldiÄŸinde HDP EÅŸ BaÅŸkanı DemirtaÅŸ, ABD'deydi. DavutoÄŸlu, doÄŸrudan mesaj gönderdi, 'gel görüÅŸelim, meseleyi çözelim' diye... Zaten HDP bunu istiyor, hükümetle yüz yüze görüÅŸmek, dialog istiyor. Üç saatten fazla görüÅŸtüler. DavutoÄŸlu'nun amacı tansiyonu düÅŸürmekti. DavutoÄŸlu, Kobani'nin düÅŸmesine asla izin vermeyeceklerini, Salih Müslim'le görüÅŸmek istediklerini söyledi. DemirtaÅŸ'la son derece samimi bir görüÅŸme yaptı. Bu tavır kamuoyunu Kürtleri beklenti içerisine soktu. Kobani'nin düÅŸmesi demek sürecin de çökmesi anlamına gelecekti. Ama tam hava yumuÅŸamışken, DavutoÄŸlu'nun açıklamalarına raÄŸmen, CumhurbaÅŸkanı ne yaptı? Çıktı, 'Kobani düÅŸtü düÅŸecek' dedi. Sanki seviniyormuÅŸ gibi takındığı tavır halkı sokaÄŸa döktü. Ekim olayları Kandil, DemirtaÅŸ'ın emri ya da yaklaşımı yüzünden deÄŸil, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan yüzünden oldu.

KOBANÄ° OLAYLARI Ä°LE HÜKÜMETÄ° KURTARDIK

-Bakın 6-8 Ekim olaylarında biz aslında AKP iktidarının hayatını kurtardık. O sokak eylemleri iyi ki oldu bu hükümetin de çok iÅŸine yaradı, farkında deÄŸil. Yardım ettik hükümete. Ä°ki tarihsel görev yaptık. Bir; sokak protestolarıyla, Kobani'ye sahip çıkarak, sesimizi duyurarak Kobani'nin düÅŸmesini önledik. Ä°ki, eÄŸer CumhurbaÅŸkanı'nın istediÄŸi gibi Kobani düÅŸmüÅŸ olsaydı, Türkiye ÅŸimdi Suriye'nin içinde bulunduÄŸu duruma düÅŸmüÅŸ olacaktı ve 6-8 Ekim olayları da sürekli hale gelecekti. Biz Kobani'nin düÅŸmesini engelleyerek Türkiye'yi ve hükümeti kurtardık ama iktidar hala bunu görmüyor.

AJANS HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.