Sosyal Medya

Güncel

Savcı Öz mahkemeden kaçtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Twitter'dan yaptığı paylaşımlar nedeniyle şikayette bulunduğu Savcı Zekeriya Öz, hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmaya gelmeyen Öz, iddianamedeki yazılı savunmasında paylaşımlarda kimseyi hedef göstermediğini savundu.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla kendisine yönelik tehdit ve hakaret suçlarını iÅŸlediÄŸi gerekçesiyle Temmuz ayında avukatları aracılığıyla Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Zekeriya Öz'ün Bolu'da görev yapması nedeniyle Bolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın dosyaya bakamaması üzerine dosya Düzce Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na gönderildi. Düzce Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Akif Celalettin ÅžimÅŸek imzasıyla düzenlenen iddianame kapsamında Zekeriya Öz hakkında dönemin BaÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a hakaret ve tehditte bulunduÄŸu iddiasıyla Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere dava açıldı.

Düzce Cumhuriyet Savcısı Akif Celalettin ÅžimÅŸek'in hazırladığı iddianamede, Zekeriya Öz'ün twitter hesabından 16 ve 22 Temmuz tarihleri arasında yaptığı paylaşımlarla dönemin BaÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a karşı tehdit ve hakaret içeren sözler kullandığı iddiasıyla müÅŸteki vekili tarafından Bolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na 21 Temmuz, 22 Temmuz tarihinde Düzce Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na vermiÅŸ olduÄŸu dilekçeler üzerine Düzce Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca soruÅŸturma baÅŸlatıldığı belirtildi. MüÅŸteki vekilinin, müvekkilinin BaÅŸbakan ve 12'nci CumhurbaÅŸkanı adayı olduÄŸunu, ÅŸüpheli Zekeriya Öz'ün kendisine ait twitter hesabından deÄŸiÅŸik tarihlerde isim belirtmeden baÅŸbakanı hedef alarak paylaşımlarda bulunduÄŸunu, bu paylaşımlarda tehdit ve hakaret içerir sözler sarf ettiÄŸini, bu nedenle ilgilinin cezalandırılması için kamu davası açılmasını talep ettiÄŸini belirtti.
Ä°ddianamede, Zekeriya Öz'ün Bolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nda vermiÅŸ olduÄŸu yazılı savunmasına da yer verildi. Ä°ddianamede, Öz'ün savunmasında ÅŸikayete konu yapılan yazılarında kiÅŸi adı zikretmediÄŸini, hiç kimseyi hedef göstererek hakaret ve tehditte bulunmadığını, yazıların bütün hali ile deÄŸerlendirildiÄŸinde siyasi ve sosyal konularda var olan sorunlarla ilgili güncel ve devam eden kamusal tartışmalara katkı niteliÄŸinde eleÅŸtiriler olduÄŸunu, tehdit ve hakaret suçunun yasal unsurlarının oluÅŸmadığını, ayrıca sözlerinin Avrupa Ä°nsan hakları Mahkemesi'nin birçok kararında da ifade özgürlüÄŸü sınırları içerisinde kaldığına dair örnekler oluÅŸtuÄŸunu, Yargıtay'ın da benzer kararlarının bulunduÄŸunu, suçlamaları kabul etmediÄŸini beyan etti.

"İSİM ZİKRETMESE DE BAŞBAKAN OLDUĞU AŞİKAR"

Düzce Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Akif Celalettin ÅžimÅŸek iddianamede kanaatini ÅŸöyle yazdı:
"Åžüpheli her ne kadar isim zikretmese de paylaÅŸmış olduÄŸu Twitter hesabında hedef olarak belirlediÄŸi kiÅŸinin müÅŸteki ve dönemin BaÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan olduÄŸu aÅŸikardır. Tehdit suçunun unsurları irdelendiÄŸinde kiÅŸinin hayatı, vücut bütünlüÄŸü ve mal varlığına karşı bir saldırının olacağına dair beyanın bulunması, kötülüÄŸün mutlaka tehdit eden tarafından gerçekleÅŸtirilmesi ÅŸart olmayıp, üçüncü kiÅŸilerin de bunu yapabileceÄŸini beyan etmesi suçun oluÅŸması için yeterlidir. Söz konusu twitte 'Son asırda kimse diktatörlüÄŸe özenmesin, sonu Saddam gibi, Kaddafi gibi olacaktır...' sözleri tehdit suçunun olduÄŸunu göstermektedir. Hakaret suçu kiÅŸilerin onur, ÅŸeref ve itibarına yönelik söz ve davranışları kapsamakta, toplumda bu deÄŸerlerin önemi ve önceliÄŸi çerçevesinde failin kamu görevlisine karşı görevinden kaynaklanan eylemleri bahane ederek Twitter paylaşımlarında 'Hırsız, rüÅŸvetçi, ihaleye fesat karıştıran, devletin parasını çalan ve benzeri' sözleri sarf ederek maÄŸdurun onur, ÅŸeref ve saygınlığını rencide edici tutum ve davranışlarda bulunduÄŸu anlaşılmıştır. Åžüphelinin kamu görevlisine karşı hakaret ve tehdit suçlarını iÅŸlediÄŸi kanaatiyle cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adını talep ve iddia olunur."

DURUÅžMA 20 OCAK TARÄ°HÄ°NE ERTELENDÄ°

Bugün, Düzce 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk davaya CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın avukatları Ali Özkaya ile Burhanettin Sevencan katıldı. DuruÅŸmaya katılmayan Zekeriya Öz'ün savunma ve delilleri ile ek savunmasının tespiti için Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimata verilen cevapta sanığın savunmalarını hazırlayıp sunması için süre verilmesine karar verildiÄŸi belirtildi. Öz'ün savunması için süre verilmesi nedeniyle duruÅŸma 5 Åžubat tarihine ertelendi.
Avukat Ali Özkaya duruÅŸmanın ardından yaptığı basın açıklamasında, "Sayın CumhurbaÅŸkanımızın baÅŸbakanlığı döneminde Twitter sosyal medya ortamından kendisine hakarette bulunan ve tehdit eden cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz ile ilgili HSYK kanunundan kaynaklanan ÅŸahsi suçlarda en yakın ağır ceza mahkemesi olan Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın duruÅŸmasına katıldık. Kendisi savunma için süre istediÄŸinden ve henüz talimat cevabı gelmediÄŸinden 5 Åžubat tarihine dava ertelendi. Hakimler ve Savcılar Kanunu gereÄŸince hakim ve cumhuriyet savcısının ÅŸahsi suçuna en yakın ceza mahkemesinde bakılır" dedi.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.