Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'de savaşı bitirecek iddia

Lübnan'ın Es-Sefir gazetesi, Suriye krizinin çözümü için geliştirilen İran-Rusya girişimine yönelik iddialarda bulundu. Gazeteye göre, 'Rusya-İran girişimi, Esed'in bazı yetkilerinden taviz vermeye hazır olduğunu muhaliflerle diyaloğu kabul ettiğini açıklamasını öngörüyor. Esed yılbaşından sonra Rusya'ya gidecek'



Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed yönetimine ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Es-Sefir gazetesi, Suriye krizinin çözülmesi için ortaya konulan Ä°ran-Rusya giriÅŸimine iliÅŸkin bazı bazı iddialarda bulundu. 

Gazetenin haberine göre, "Rusya-Ä°ran giriÅŸimi, Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed'in bazı yetkilerinden taviz vermeye hazır olduÄŸunu ve önce Moskova'da sonra Åžam'da muhaliflerle diyaloÄŸu kabul ettiÄŸini açıklamasını kapsıyor." 

Sefir'in iddialarına göre, diyalog görüÅŸmelerinde yer almaları Esed rejimince kabul edilen isimler arasında Muaz el-Hatip, Hasan Abdulazim ve grubu, Kadri Cemil, 12 Kürt partisi ile bazı Ä°slami eÄŸilimli otoriteler yer alıyor. 

Esed Rusya'ya gidecek 

BeÅŸÅŸar Esed'in yılbaşından sonra Rusya'ya gideceÄŸini öne süren gazetenin haberinde, "Nisan ayında, çoÄŸunluÄŸu muhaliflerden oluÅŸacak, Muaz el-Hatip baÅŸkanlığında bir hükümetin kurulmasını da öngören giriÅŸimi görüÅŸeceÄŸi" aktarıldı. Hatip baÅŸkanlığındaki yeni hükümetin, anayasa yazma ve genel seçime hazırlanma görevleri olacağı ifade edildi. Söz konusu hükümette, Rusya'nın ısrar ettiÄŸi gibi Savunma Bakanlığı ile hava, askeri emniyet ve devlet emniyeti birimlerinin Esed'de kalacağı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığının muhaliflerde kalmasında ise bir sakınca görülmediÄŸi ileri sürüldü. 

Ä°ran-Rusya giriÅŸiminin Savunma Bakanlığı için Menaf Talas'ın adının geçtiÄŸi, Özgür Suriye Ordusu'ndaki (ÖSO) bazı rütbeli askerlerin Suriye ordusundaki görevlerine geri dönmelerini içerdiÄŸi bilgilerine verildi 


Muhalifler Sefir'in iddialarına ÅŸüpheli yaklaşıyor 

Suriye muhalefeti, Sefir gazetesinin haberinden ÅŸüphe duyduklarını, Ä°ran ve Rusya'nın Suriye krizinin önemli ve güçlü bir tarafı olması nedeniyle, tüm tarafların memnun kalacağı bir çözüm için çaba göstereceÄŸini veya tarafsız ara bulucu rolünü oynayacağını düÅŸünmüyor. 

AA muhabirine konuÅŸan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Ahmed Avad, Rusya'nın tarihi boyunca hiçbir uluslararası krizi çözmediÄŸini ifade etti. 

Avad, Ä°ran-Rusya giriÅŸimine iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: 

"Suriye devriminin başından beri Esed rejimi tarafında yer alan, rejimin Suriyelileri öldürdüÄŸü her çeÅŸit silahı veren Rusya, Suriye krizini nasıl çözecek. Ä°ran, stratejik ortağı Esed'den vazgeçmiyor. Onun rejimini müdafaa etmek için savaşıyor." 

Avad, Ä°ran'ın Rusya ile Esed'in yönetimde kaldığı bir çözüme çekmek için Muaz el-Hatip ve Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı gibi muhaliflerle iletiÅŸime geçmeye çalıştığına iÅŸaret etti.

Öte yandan dün Tahran'da Suriye DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak DışiÅŸleri Bakanı Ä°brahim Caferi, Ä°ran Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri, Ä°ran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani'nin katıldığı bir toplantı düzenlendi. 


Tahran'daki basın kaynakları Hizbullah, Ä°slami Cihat ve Hamas gibi Irak, Filistin ve Lübnanlı grupların, bölgede Ä°ran'ın başını çektiÄŸi ittifakın desteklenmesi için baÅŸkentte bir araya geldiÄŸini öne sürdü. 

BM raporlarına göre, Suriye devriminin baÅŸladığı 2011 yılından beri 191 binin üstünde can kaybı oldu. Yüz binlerce kiÅŸinin yaralandığı ülkede, milyonlarca kiÅŸi yabancı ülkelere göç etti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.