Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin'de 3 gün yas ilan edildi

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistinli Bakan Ebu Ayn'in ölümü nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan etti.



Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Filistin KurtuluÅŸ Örgütüne (FKÖ) baÄŸlı Yahudi YerleÅŸim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu BaÅŸkanı Ziyad Ebu Ayn'ın ölümü nedeniyle 3 günlük yas ilan etti.   

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Ramallah'ta  Ä°srail güçlerinin Yahudi yerleÅŸim birimlerini protesto eden gruba göz yaÅŸartıcı gazla müdahalesi sırasında birÄ°srail askerinin dipçikle göÄŸsüne vurması sonucu hayatını kaybeden Ebu Ayn'ın ölümüne iliÅŸkin yapılan soruÅŸturma neticesinde gerekli uygulamaların yerine getirileceÄŸini kaydetti.

"Ä°srail'in Filistin halkına yönelik ihlallerini sürdürmesini kınayan" Abbas, Filistinli Bakanın maruz kaldığı olayı, "Ebu Ayn'ın ÅŸehit olmasına neden olan vahÅŸice saldırı. Susulması ve kabul edilmesi mümkün olmayan barbarca bir eylem" olarak nitelendirdi. 

Abbas Ebu Ayn'ın ölümü üzerine ülkede 3 günlük yas ilan edildiÄŸini bildirdi.

HAMAS TAZÄ°YELERÄ°NÄ° BÄ°LDÄ°RDÄ°

Hamas, Ebu Ayn için taziye mesajı yayınladı. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri yayımladığı yazılı açıklamada, "Yahudi YerleÅŸim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu BaÅŸkanı Åžehid Ziyad Ebu Ayn'ın ailesine ve Filistin halkına en içten taziyelerimizi sunarız" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, Filistin halkı, Ä°srail'in ve Yahudilerin saldırılarına karşı tüm güçlerini birleÅŸtirmeye davet edilerek, Filistin yönetiminden Ä°srail ile yapılan emniyet koordinasyonu anlaÅŸmasını durdurması talep edildi.

Filistin BaÅŸbakanı Rami el-Hamdallah da Ürdünlü mevkidaşı Abdullah en-Nusur'dan Ä°srail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın otopsisi için saÄŸlık ekibi göndermesini istedi.

BaÅŸbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Hamdallah'ın, Ürdün BaÅŸbakanı Nusur'la görüÅŸerek, son geliÅŸmeleri ve Ebu Ayn'ın öldürülmesine iliÅŸkin ayrıntıları aktardığı belirtildi.

Hamdallah'ın, otopsi sonucunun ilgili uluslararası kuruluÅŸlara sunulmak üzere hazırlanması için Ürdün'ün doktorlardan oluÅŸan bir ekip göndermesini talep ettiÄŸi ifade edilen açıklamada, Filistin'e iliÅŸkin tüm konularda Ürdün'le sürekli iletiÅŸim halinde olunduÄŸu kaydedildi.

Ä°srail ordusundan yapılan açıklamada, Ebu Ayn'ın ölümünü araÅŸtıracak otopsi heyetine Ä°srailli bir doktorun katılması için Filistin tarafıyla mutabık kaldıklarını duyuruldu. 

Açıklamada, "Ebu Ayn'ın ölümünü araÅŸtırmak üzere bir Ä°sraili patoloÄŸun da Ürdünlü patalojist heyetine katılması için Filistin tarafıyla anlaÅŸtık. Buna ek olarak Filistin tarafına bu olayın araÅŸtırılması için ortak araÅŸtırma komisyonu kurulması teklifinde bulunduk" ifadesine yer verildi.

Uluslararası Adalet Divanı'na taşıyacağız

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Ebu Ayn'ın ölümüne iliÅŸkin, "Uluslararası topluma konuyla ilgili adımların atılması yönünde talepte bulunacağız. Bunun yanında, konuyu Uluslararası Adalet Divanına da taşımayı planlıyoruz" dedi.

İsrail ordusu soruşturma başlattı

Ä°srail BaÅŸbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ä°srail ordusu, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümüne iliÅŸkin soruÅŸturma baÅŸlattı" ifadesine yer verdi.   

AB'DEN ACÄ°L BAÄžIMSIZ SORUÅžTURMA TALEBÄ°

Öte yandan Avrupa BirliÄŸi de derhal ve bağımsız ÅŸekilde soruÅŸturulması için çaÄŸrı yaptı.

AB DışiÅŸleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, "Ä°srail güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı haberleri son derece endiÅŸe verici. Bakan Ebu Ayn'ın ölümünün derhal ve bağımsız ÅŸekilde soruÅŸturulması çaÄŸrısı yapıyorum" dedi.

Bu olayın bölgede durumun kötüleÅŸtiÄŸini uluslararası topluma dramatik bir ÅŸekilde tekrar gösterdiÄŸini belirten Mogherini, taraflardan azami teenni göstermelerini ve tansiyonu daha da yükseltecek eylemlerden kaçınmalarını talep etti.

BM OrtadoÄŸu Barış Süreci Özel Koordinatörü Serry de Ebu Ayn'in ölümüyle ilgili "hızlı ve ÅŸeffaf" bir soruÅŸturma baÅŸlatma çaÄŸrısında bulundu.

STRÄ°NMEÄ°ER: CAN KAYIPLARI DURDURULMALI

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli bakanın ölümüne neden olan durumun hızlı, kapsamlı ve anlaşılır ÅŸekilde aydınlatılmasının önemli olduÄŸunu belirtti.

Olayda hatalı davranışı olanların tespit edilmesi durumunda, bunun bir sonuca ulaÅŸtırılması gerektiÄŸini kaydeden Steinmeier, "Meydana gelen olay, ÅŸu anki durumun kabul edilemez olduÄŸunu gösteriyor. Yeniden baÅŸlayan ÅŸiddet olayları ve her iki tarafta meydana gelen can kayıplarının durdurulması lazım" ifadelerini kullandı.

Filistin'de bakanlık statüsünde kabul edilen Yahudi YerleÅŸim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu BaÅŸkanı Ebu Ayn, Ramallah'ın kuzeyindeki Teramsaya beldesinde Ä°srail güçlerinin Yahudi yerleÅŸim birimlerini protesto eden gruba göz yaÅŸartıcı gazla müdahalesi sırasında bir Ä°srail askerinin dipçikle göÄŸsüne vurması sonucu hayatını kaybetmiÅŸti.

Ziyad Ebu Ayn kimdir?

"Filistin topraklarının kanseri" olarak nitelendirilen "Yahudi yerleÅŸim birimleri ve ayrım duvarı"na karşı faaliyet gösteren, 4 çocuk babası Ziyad Ebu Ayn 1959 yılında dünyaya geldi.

ABD ve Ä°srail hapishanelerinde 13 yıl tutuklu kalan ve 1982 yılında Ä°srail mahkemesince, müebbet hapis cezasına çarptırılan ilk Filistinli olan Ebu Ayn, Ä°srail'le 1985 yılında yapılan esir takası anlaÅŸmasıyla özgürlüÄŸüne kavuÅŸmuÅŸtu.

Filistin Sanayiciler BirliÄŸi ÜyeliÄŸi, Batı Åžeria Denetim Kurulu Genel MüdürlüÄŸü, Fetih Hareketi Yüksek Komitesi ÜyeliÄŸi, Esirler Bakanlığı MüsteÅŸarlığı gibi görevlerde bulunan Ebu Ayn, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas tarafından 10 Åžubat'ta, Filistin KurtuluÅŸ Örgütüne (FKÖ) baÄŸlı Yahudi YerleÅŸim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu BaÅŸkanı olarak tayin edildi.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.