Sosyal Medya

Güncel

Bedelliden, çürük raporu olanlar da faydalanıyor

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çürük raporu nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar, isterlerse bedeli ödemek kaydıyla yasadan yararlanabilecek.



Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz, "Kamu düzenini saÄŸlamak ile çözüm süreci birbirinin alternatifi ya da sonucu deÄŸil. Hem kamu düzeni saÄŸlanacak hem de çözüm sürecinde sorunlara nihai, kalıcı ÅŸekilde son vermek gerekir" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda bedelli askerlikle ilgili yasa teklifinin görüÅŸmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, düzenlemeden önce çürük raporu alanların bedelliden yararlanacağını belirtti.

Aynı düzenlemenin bedelli askerlikle ilgili son yasada da bulunduÄŸunu hatırlatan Yılmaz, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"SaÄŸlık raporu nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar, isterlerse bedeli ödemek kaydıyla yasadan yararlanabilecek. Bu niye yapıldı? Yaklaşık 500, bine yakın faydalandı. Ana amaç ÅŸu, etrafındakiler soruyor 'askerlik yaptın mı?' Onlara 'engelliyim, özürlüyüm, çürük raporu aldığımdan dolayı askere gidemiyorum' demek istemiyor. Askerlikten muaf olmasına raÄŸmen bedel ödeyerek, çevresine yasa gereÄŸi askerlikten muaf olduÄŸunu söylemeyi tercih ediyor. Bir haktır, isterse yatırır istemezse yararlanmaz."

Yılmaz, daha önceki yasa gereÄŸi 30 yaşından gün alanların 30 bin lira ödemek kaydıyla bedelliden yararlandığını hatırlatarak, 460 bine yakın kiÅŸiden 70 bin 120 kiÅŸinin baÅŸvurduÄŸunu, elde edilen 2 milyar 103 milyon 600 bin liranın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na aktarıldığını söyledi.

Yılmaz, bedelliyle ilgili iki ayrı düzenleme arasında bedel farkının ne olacağı sorusuna, "Zaman farklı dolayasıyla bir iade düÅŸünmüyoruz" karşılığını verdi.

Ä°stanbul Askeri Casusluk davasına iliÅŸkin kararın Yargıtay tarafından onanarak kesinleÅŸtiÄŸini ifade eden Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan baÅŸvurunun henüz sonuçlanmadığını, bunun beklenmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Yılmaz, "NATO için deÄŸil, ülkemizin güvenliÄŸi için... Bakın eÅŸkıya sınırlarımızın dışından geliyor, sınırı tanımıyorsa, birinden diÄŸerine geçiyorsa ama Türk sınıra geldiÄŸinde onu durduran harita üzerindeki çizgi deÄŸil, Türkiye ve Mehmetçik'in gücüdür. Yıllardır devam eden terörle ilgili sıkıntı var. Bölgeden ne Mehmetçik ne güvenlik güçleri çekilmiÅŸtir. Kamu düzenini saÄŸlamak ile çözüm süreci birbirinin alternatifi ya da sonucu deÄŸil. Hem kamu düzeni saÄŸlanacak hem de çözüm sürecinde sorunlara nihai, kalıcı ÅŸekilde son vermek gerekir" dedi.

'DAHA ÇOK KİŞİ FAYDALANSIN'

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, bedelli askerliÄŸin bir adaletsizlik olduÄŸunu, neresini düzeltmek isterlerse baÅŸka bir yerden patlak verdiÄŸini savundu. CHP olarak yapıcı bir muhalefet anlayışı izlediklerinin altını çizen Düzgün, "Madem ki bir fırsat tanınmış daha çok kiÅŸi faydalansın istiyoruz. Fakat bunu söylerken ülkenin bir savunma ihtiyacı olduÄŸunu da gözönünde tutmaya çalışıyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bedel olarak belirlenen 18 bin TL'nin taksitlendirilmemesini eleÅŸtiren Düzgün, askerde intihar eden gençlerin de ÅŸehit sayılması gerektiÄŸini, buna iliÅŸkin düzenlemenin ÅŸart olduÄŸunu söyledi.

Öte yandan, muhalefetin geliri belirli düzeyin altındaki kiÅŸilerin de bedelsiz olarak uygulamadan yararlanabilmesi, baÅŸvuru süresinin uzatılması ve bedelin ödenmesinde taksit uygulamasının getirilmesine iliÅŸkin verdikleri önergeler reddedildi.

KonuÅŸmaların ardından bedelli askerlik ile sözleÅŸmeli er ve erbaÅŸlar hakkındaki düzenlemeleri içeren yasa teklifi kabul edildi.

BaÅŸkanvekili Sadık Yakut, teklifin yasalaÅŸmasının ardından birleÅŸimi saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.