Sosyal Medya

Ekonomi

AVM'lere pazar günü kapanma şartı geliyor

AVM'lerle ilgili teklif TBMM'ye sunuldu, yasalaşması halinde büyük AVM'ler pazar ve bayram günleri kapalı olacak...



"AlışveriÅŸ Merkezleri, Büyük MaÄŸazalar ve Zincir MaÄŸazaların KuruluÅŸ ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi" AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve milletvekili arkadaÅŸlarının imzasıyla TBMM BaÅŸkanlığı'na sunuldu.

Teklife göre, büyük maÄŸazaların kuruluÅŸu, "Büyük MaÄŸazalar DeÄŸerlendirme Kurulu"nun olumlu raporuna baÄŸlı olacak. KuruluÅŸ izninin alınması diÄŸer kanunların zorunlu kıldığı izin ve ruhsatların alınması yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmayacak.

Kuruluş iznini almayan projelere, belediyeler tarafından ruhsat verilmeyecek ve bu projeler teşvik kapsamına alınmayacak.

DeÄŸerlendirme Kurulu, il, ilçe ve belde dışındaki iÅŸletmeler için 9, il, ilçe ve belde içindeki iÅŸletmeler için yine 9 üyeden oluÅŸacak.

Kurulun sekreterya hizmetleri ilgili Sanayi ve Ticaret il MüdürlüÄŸü veya Belediye BaÅŸkanlıkları tarafından yürütülecek.

KURULUÅž Ä°ZNÄ°

Satış alanı 400 metrekare ve altında kalan zincir maÄŸazaların kuruluÅŸ izinleri, genel hükümlere göre sınırları içinde bulunduÄŸu belediye tarafından verilecek.

Satış alanı 5 bin metre kareye kadar olan alışveriÅŸ merkezlerinin ve büyük maÄŸazaların kuruluÅŸ izinleri kurulun raporunun olumlu olması halinde, imar planlarında belirlenen ticaret alanlarında, kentsel ve bölgesel iÅŸ merkezilerinde ya da tali iÅŸ merkezlerinde doÄŸrudan belediyelerce verilecek. BüyükÅŸehir belediyesi sınırları içinde kalan alışveriÅŸ merkezlerinin ve büyük maÄŸazaların kuruluÅŸ izinleri de büyükÅŸehir belediyeleri tarafından verilecek.

Satış alanı 5 bin metre kareden fazla olan büyük maÄŸazaların kuruluÅŸ izinleri bakanlık tarafından verilecek. Bakanlık bu yetkisini, DPT'nin belirlediÄŸi ÅŸehirlerin sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik katsayısını dikkate alarak valiliklere devredebilecek.

Ä°mar planlarında ticaret alanı, kentsel ve bölgesel iÅŸ merkezi ya da tali iÅŸ merkezi belirlenmemiÅŸ olan yerlerde, büyüklüÄŸü ne olursa olsun yine kurulun raporu çerçevesinde valilik tarafından ön izin verilecek.

Büyük maÄŸaza kurulabilmesi için imar planlarında ticaret alanı, kentsel ve bölgesel iÅŸ merkezi ya da tali iÅŸ merkezi ayrılmış olması ve bu alanların büyük maÄŸaza kurulmasına müsait bulunması ÅŸartı aranacak.

KuruluÅŸ talebi, faaliyet gösterilecek yerdeki yapı yoÄŸunluÄŸunun elveriÅŸliliÄŸi, nüfus ve trafik yoÄŸunluÄŸu, esnaf ve sanatkarlar ile küçük ve orta boy iÅŸletme yoÄŸunluÄŸu, satış alanları büyüklüklerine göre büyük maÄŸazaların ÅŸehir yerleÅŸim merkezlerine ve birbirlerine olan uzaklıkları, depreme dayanıklılık, yangın ve benzeri risk durumları için tedbirlerin yeterli olup olmadığı yönlerinden deÄŸerlendirilecek.

Büyük maÄŸazanın kuruluÅŸ izin talebinin kabul edildiÄŸi veya reddedildiÄŸi, yetkili makam tarafından talep sahiplerine bildirilecek. KuruluÅŸ talebinin reddedilmesine iliÅŸkin iÅŸlemin dava konusu edilmesi ve davanın reddi yönünde verilen kararın kesinleÅŸmesi halinde, aynı yer için yeniden yapılacak kuruluÅŸ talepleri baÅŸka bir gerekçe gösterilmeksizin reddedilecek.

SANATSAL FAALÄ°YET ALANI TANZÄ°M EDÄ°LECEK

Her ilde ticaret odası veya ticaret ve sanayi odası bünyesinde "Büyük MaÄŸazalar Sicili" oluÅŸturulacak.

Büyük maÄŸazalar satış alanları toplamının en az yarısına tekabül edecek aynı mahalde bir sahayı, müÅŸterilerinin ücretsiz kullanımına, açık ya da kapalı otopark olarak düzenleyecek.

AlışveriÅŸ merkezlerinden, satış alanı toplamı 2 bin 500- 5 bin metre kare arasında olanlar 100 metre kare, 5 bin 1-10 bin metre kare arasında olanlar 150 metre kare, 10 bin metre kareden büyük olanlar 200 metre kare alanı sanatsal sergiler, gösteriler, söyleÅŸiler, atölye çalışmaları, imza günleri ve benzeri sanatsal etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla sanatsal faaliyet alanı olarak kullanılmak üzere ayıracak ve tanzim edecek.

Satış alanı toplamı 2 bin 500 metrekare üzerinde olan alışveriÅŸ merkezlerinde, gerekli hijyen ÅŸartlarına uygun, iÅŸletme büyüklüÄŸüne uygun, erkek ve bayan tuvalet ve lavabosu, mescit ve çocuk odası gibi uygun mekanlar oluÅŸturulacak.

Çalışma günlerinde sabah saat 10.30'da açılacak olan büyük maÄŸazalar, Cumartesi hariç Pazar günü ve resmi tatil günleri tamamen, diÄŸer günler ise saat 20.30'dan itibaren müÅŸteri trafiÄŸine kapalı olacak.

Büyük maÄŸazalar satın aldıkları malların bedelini teslim tarihinden itibaren en geç 60. günde, taze etler ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerini ve yaÅŸ sebze, meyve ürünlerini en geç 30. günde, 30 gün içinde bozulabilen veya günlük kaydıyla satılan besin ürünlerinin satış bedellerini de teslim tarihinden itibaren en geç 15. günde ödeyecek.

Ödeme ÅŸartlarına uyulmaması halinde, fatura tutarı üzerinden Merkez Bankası reeskont ve avans iÅŸlemlerinde uygulanan faiz oranında gecikme faizi uygulanacak.

Büyük maÄŸazalar, tedarikçi veya üreticilere ürettirip satın aldıkları ürünleri kendi markaları altında satmaları halinde, bu satışların toplamı, cirolarının yüzde 30'unu geçemeyecek.

Son kullanma tarihi, normal satış ve indirimli satış fiyatı belirtilmeden, tüketim mallarına iliÅŸkin indirimli veya hediyeli satış kampanyası ile tüketiciyi yanıltan süresi belirlenmemiÅŸ indirimli satış kampanyaları düzenleyemeyecekler.

KuruluÅŸ izni alınmaksızın kurulan ve ticari faaliyette bulunan alışveriÅŸ merkezleri, büyük maÄŸazalar ve zincir maÄŸazalar vali tarafından kapatılacak ve bunların iÅŸletmecilerine satış alanları itibariyle metrekare başına 10 lira idari para cezası verilecek.

AlışveriÅŸ merkezlerinde, büyük ve zincir maÄŸazalarda yapılacak denetimlerde kuruluÅŸ izni hilafına iÅŸlem yapıldığı ve tesis gerçekleÅŸtirdiÄŸi tespit edilirse, cezayı gerektiren durumun mevzuata ve kuruluÅŸ izin belgesindeki hususlara uygun hale getirilmesi yazılı olarak iÅŸletmecilere tebliÄŸ edilecek. TebliÄŸ tarihinden itibaren üç ay içinde gerekli ÅŸartları yerine getirmeyenlerin her türlü faaliyeti vali tarafından durdurulacak.

Kanunda belirtilen ve idari nitelikte olan para cezaları vali tarafından verilecek. Fiilin bir yıl içinde tekrarı halinde, her tekrar için, iki katı idari para cezası uygulanacak.

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.