Sosyal Medya

Güncel

Bedelli askerlik yasalaştı

Bedelli askerlik ve sözleşmeli er ve erbaş başvurularını da kapsayan Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, kanunlaştı.



Buna göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine baÅŸlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doÄŸanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren iki ay içinde askerlik ÅŸubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine baÅŸvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını defaten ödemeleri ÅŸartıyla temel askerlik eÄŸitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiÅŸ sayılacaklar.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaÅŸ ÅŸartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler. 

Sağlık sebepleriyle askerlikten muaf olanlar da yararlanabilecek

-Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce saÄŸlık sebebiyle haklarında verilen askerliÄŸe elveriÅŸli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istekleri halinde yaÅŸ ÅŸartı aranmaksızın bedelli askerlikten faydalanabilecekler. 

- Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası'nda açılacak hesaba yatırılacak. 

-Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruÅŸturma ve kovuÅŸturma yapılamayacak. BaÅŸlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara iliÅŸkin kesinleÅŸmiÅŸ idari para cezaları tahsil edilemeyecek. 

SözleÅŸmeli erlikte askerlik yapma ÅŸartı kaldırılıyor

-En az ilköÄŸretim ya da yurtdışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaÅŸ ve er olarak tamamlamış ve müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günün itibarıyla 25 yaşını bitirmemiÅŸ olanlar sözleÅŸmeli er olarak baÅŸvurabilecek.

-OrtaöÄŸretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma ÅŸartı aranmayacak. Söz konusu kiÅŸiler, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiÅŸ olacak.

-Askerlik hizmetine devam ederken sözleÅŸmeleri er olarak alınanların ön sözleÅŸme imzaladıkları tarihe kadarki hizmet sürelerinin tamamı, kalan yükümlülük süresinin hesabından mahsup edilecek.

-Askerlik öncesi sözleÅŸmeli erbaÅŸ ve erliÄŸe müracaat edenlerin sevk, tehir iÅŸlemleri ile erbaÅŸ ve er olarak yapılan hizmetlerin üçte biri askerlik yükümlülüÄŸünden sayılacak. 

Çürük raporu alanlar bedelliden yararlanacak

TBMM Genel Kurulu'nda bedelli askerlikle ilgili yasa teklifinin görüÅŸmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, düzenlemeden önce çürük raporu alanların bedelliden yararlanacağını belirtti.

Aynı düzenlemenin bedelli askerlikle ilgili son yasada da bulunduÄŸunu hatırlatan Yılmaz, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"SaÄŸlık raporu nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar, isterlerse bedeli ödemek kaydıyla yasadan yararlanabilecek. Bu niye yapıldı? Yaklaşık 500, bine yakın faydalandı. Ana amaç ÅŸu, etrafındakiler soruyor 'askerlik yaptın mı?' Onlara 'engelliyim, özürlüyüm, çürük raporu aldığımdan dolayı askere gidemiyorum' demek istemiyor. Askerlikten muaf olmasına raÄŸmen bedel ödeyerek, çevresine yasa gereÄŸi askerlikten muaf olduÄŸunu söylemeyi tercih ediyor. Bir haktır, isterse yatırır istemezse yararlanmaz."  

Yılmaz, daha önceki yasa gereÄŸi 30 yaşından gün alanların 30 bin lira ödemek kaydıyla bedelliden yararlandığını hatırlatarak, 460 bine yakın kiÅŸiden 70 bin 120 kiÅŸinin baÅŸvurduÄŸunu, elde edilen 2 milyar 103 milyon 600 bin liranın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na aktarıldığını söyledi.

Yılmaz, bedelliyle ilgili iki ayrı düzenleme arasında bedel farkının ne olacağı sorusuna, "Zaman farklı dolayasıyla bir iade düÅŸünmüyoruz" karşılığını verdi. 

Ä°stanbul Askeri Casusluk davasına iliÅŸkin kararın Yargıtay tarafından onanarak kesinleÅŸtiÄŸini ifade eden Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan baÅŸvurunun henüz sonuçlanmadığını, bunun beklenmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Yılmaz, "NATO için deÄŸil, ülkemizin güvenliÄŸi için... Bakın eÅŸkıya sınırlarımızın dışından geliyor, sınırı tanımıyorsa, birinden diÄŸerine geçiyorsa ama Türk sınıra geldiÄŸinde onu durduran harita üzerindeki çizgi deÄŸil, Türkiye ve Mehmetçik'in gücüdür.  Yıllardır devam eden terörle ilgili sıkıntı var. Bölgeden ne Mehmetçik ne güvenlik güçleri çekilmiÅŸtir. Kamu düzenini saÄŸlamak ile çözüm süreci birbirinin alternatifi ya da sonucu deÄŸil. Hem kamu düzeni saÄŸlanacak hem de çözüm sürecinde sorunlara nihai, kalıcı ÅŸekilde son vermek gerekir" dedi.  


Daha çok kiÅŸi faydalansın

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, bedelli askerliÄŸin bir adaletsizlik olduÄŸunu, neresini düzeltmek isterlerse baÅŸka bir yerden patlak verdiÄŸini savundu. CHP olarak yapıcı bir muhalefet anlayışı izlediklerinin altını çizen Düzgün, "Madem ki bir fırsat tanınmış daha çok kiÅŸi faydalansın istiyoruz. Fakat bunu söylerken ülkenin bir savunma ihtiyacı olduÄŸunu da gözönünde tutmaya çalışıyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.  

Bedel olarak belirlenen 18 bin TL'nin taksitlendirilmemesini eleÅŸtiren Düzgün, askerde intihar eden gençlerin de ÅŸehit sayılması gerektiÄŸini, buna iliÅŸkin düzenlemenin ÅŸart olduÄŸunu söyledi. 

Öte yandan, muhalefetin geliri belirli düzeyin altındaki kiÅŸilerin de bedelsiz olarak uygulamadan yararlanabilmesi, baÅŸvuru süresinin uzatılması ve bedelin ödenmesinde taksit uygulamasının getirilmesine iliÅŸkin verdikleri önergeler reddedildi. 

KonuÅŸmaların ardından bedelli askerlik ile sözleÅŸmeli er ve erbaÅŸlar hakkındaki düzenlemeleri içeren yasa teklifi kabul edildi. 

BaÅŸkanvekili Sadık Yakut, teklifin yasalaÅŸmasının ardından birleÅŸimi saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.