Sosyal Medya

Dünya

Narendra Damadordas Modi kimdir?

Müslüman gruplarca Müslüman karşıtı olmakla suçlanıyor.



Hindistan’da 2002 yılında meydana gelen Hindu Müslüman çatışmalarında gerekli güvenlik önlemlerini almayarak Müslümanların ÅŸiddete maruz kalmasına seyirci kalmakla suçlanan Narendra Modi ...

Hindistan’ın ana muhalefet partisi Bharatiya Janata Party (BJP) Gujarat eyaleti baÅŸkanı Narendra Modi’yi 2014 Mayıs’ında yapılan genel seçimlerde BaÅŸbakan oldu.

Parti merkezinde yapılan törenle 2014 Mayıs genel seçimleri seçim kampanyasında Modi, partisinin baÅŸbakan olarak kaldırmadığı taÅŸ bırakmayacağını dile getirmiÅŸdi.

2001 yılından beri Gujarat eyaletinin baÅŸkanı olan Narendra Modi 2002 yılında eyalette meydana gelen Hindu Müslüman çatışmalarında gerekli güvenlik önlemlerini almayarak Müslümanların ÅŸiddete maruz kalmasına seyirci kalmakla suçlanmıştı. Kabinesindeki bazı bakanların bu olaylardan suçlu bulunarak hapse atıldığı Modi’ye baÅŸta Amerika BirleÅŸik Devletleri olmak üzere bir çok batılı ülke büyükelçilikleri dini ayrımcılık yaptığı gerekçesi ile ülkelerine vize vermemiÅŸti.
Narendra Modi’nin Hindistan BaÅŸbakanlığı için aday olarak gösterilmesi partisi BJP’de de ikiliÄŸe yol açtı. BaÅŸta BJP’nin en kıdemli isimlerinden eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Lal Krishna Advani ve eski BaÅŸbakan Atal Bihari Vajpayee olmak üzere birçok üst düzey partili Modi’nin BaÅŸbakan adayı olarak gösterilmesine karşı. Partinin liberal yüzleri Modi’nin adaylığının BJP’nin liberal Hindulardan ve Müslümanlardan gelecek oyları engelleyeceÄŸi görüÅŸündeydi. Bütün bu yorumlara raÄŸmen Modi’yi BaÅŸbakan adayı olarak gösteren parti yönetimi Modi’nin Gujarat eyaletini Hindistan’ın en zengin eyaleti yapan vizyonunun Hindistan’a da ışık tutacağı düÅŸüncesindeydi.

Asıl adı Narendra Damadordas Modi olan 62 yaşındaki Gujarat eyaleti baÅŸkanı, bir çaycı babanın oÄŸlu olarak dünyaya geldi. Tren istasyonlarında çay satarak ilk okul yaÅŸamını sürdüren Modi, genç yaşında bugün BJP’nin fikir okulu olan aşırı Hindu milliyetçisi Rashtriya Swayamsevak Sang’a (RSS) katıldı. Partide hızla yükselen Modi, 2001 yılında eyalet seçimlerinde Gujarat eyaleti baÅŸkanı oldu. Kısa sürede eyaleti bir endüstri merkezi haline getiren Modi hükümeti mevcut hükümet Kongre partisi ve Müslüman gruplarca Müslüman karşıtı olmakla suçlandı. Hakkında 2002 yılındaki olaylardan dolayı bir çok dava açılan Modi ve hükümeti bu davalardan bazılarından hüküm giyerken Modi ÅŸu ana kadar ceza almadı.

GeçtiÄŸimiz yıl Ä°ngiltere’nin Hindistan büyükelçisinin Modi’yi eyaletteki ofisinde ziyaret etmesi ve sonrasında Modi’ye vize verebileceklerini bildirmesi Hint medyasında Modi’nin BaÅŸbakanlıgının batılı güç merkezlerince de kabul edildiÄŸi yorumunun yapılmasına sebep olmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.