Sosyal Medya

Dünya

ABD'de siyah öfke büyüyor!

ABD genelinde, siyahi Amerikalı Garner'ın ölmesine neden olan polisin yargılanmasına gerek görülmemesi kararına yönelik tepkiler sürüyor.



ABD'de siyahi Amerikalı Eric Garner'ın, gözaltı iÅŸlemi sırasında boÄŸazını sıkarak ölümüne neden olan polise takipsizlik kararına tepkiler hava sıcaklığının sıfırın altında olmasına raÄŸmen altıncı gününde de sürdü.

New York'ta, Cleveland Cavaliers ile Brooklyn Nets takımları arasında oynanan NBA maçı öncesi müsabakanın yapılacağı Barclay's Center'ın önünde toplanan yüzlerce kiÅŸi jüri kararına tepki olarak yere yattı.

Ferguson'da polis tarafından öldürülen 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ın 4 buçuk saat vurulduÄŸu yerde bekletilmesine atıfla 4 buçuk dakika yerde yatan göstericiler daha sonra caddenin karşısındaki alışveriÅŸ merkezine girmek isteyince polislerle eylemciler arasında arbede yaÅŸandı.

AlışveriÅŸ merkezinin güvenlik görevlileri kapıları içeriden kilitlemeye çalışsa da grup polis ve güvenlikçileri aÅŸarak içeri girdi. Burada da yere yatma eylemi gerçekleÅŸtiren eylemciler daha sonra maÄŸazadan ayrıldı.

Öte yandan, NBA karşılaÅŸması öncesi, aralarında LeBron James'in de yer aldığı bazı basketbolcuların ısınmak için salona üzerlerinde "Nefes alamıyorum" yazan tiÅŸörtle çıkmalarının anons edilmesi üzerine göstericiler büyük sevinç yaÅŸadı.

Brooklyn'de oynanan karşılaÅŸmayı Ä°ngiltere kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William ile eÅŸi Kate de izledi.

Gösteriler, ABD'nin Batı yakasında da devam etti. California eyaletindeki Berkeley kentinde gerçekleÅŸtirilen gösterilerde çoÄŸunluÄŸu öÄŸrenci olan eylemciler “Nefes alamıyorum”, “Siyahilerin hayatları da deÄŸerli”, “Adalet istiyoruz”, “Adalet yoksa barış da yok” dövizleriyle sloganlar atarak yürüdü.

AMERÄ°KALILAR Ä°KÄ°YE BÖLÜNMÜÅž DURUMDA

ABD'de yapılan bir araÅŸtırma, siyahi ve beyaz Amerikalıların, siyahileri öldüren polislerle ilgili jüri kararlarında ırkın önemli rol oynadığı konusunda farklı düÅŸündüklerini ortaya çıkardı.

USA Today ve Pew AraÅŸtırma Merkezi, 3-7 Aralık'ta bin 507 yetiÅŸkinle telefonla anket yaptı.

Ankete katılanların yaklaşık üçte biri New York'ta gözaltına alındığı sırada hayatını kaybeden Eric Garner'ın ölümünden polisi sorumlu tutarken, araÅŸtırmaya katılanların yarısı ise Ferguson'da 18 yaşındaki Michael Brown'u öldüren polisle ilgili jüri kararının doÄŸru olduÄŸu yönünde görüÅŸ bildirdi.

Ankate katılan Amerikalıların yüzde 57'si, Daniel Pantaleo adlı polisin Eric Garner'i gözaltına alırken boÄŸazını sıkarak ölümüne neden olduÄŸu olayda takipsizlik hükmüne varan jürinin kararının ''yanlış'' olduÄŸu görüÅŸünü dile getirdi. AraÅŸtırmaya katılan Amerikalıların yüzde 22'si ise jürinin kararını yerinde buldu ve ''doÄŸru'' olarak yorumladı.

AraÅŸtırmada, Ferguson'daki olaya iliÅŸkin jüri kararıyla ilgili soruya ise Amerikalıların yarısı Michael Brown'u öldüren polis memuru Darren Wilson'un yargılanmaması ÅŸeklindeki jüri kararını ''doÄŸru'' buldu.

Amerikalıların yüzde 27'si Michael Brown'un öldürüldüÄŸü olayda ırkın önemli olduÄŸu görüÅŸünü bildirirken, yüzde 16'lık bir bölüm ise ırkın önemsiz olduÄŸu görüÅŸünü dile getirdi. Ankete katılanların yüzde 48'i ise ırkın ''hiçbir ÅŸekilde önemli olmadığı''nı ifade etti.

AraÅŸtırmada, 10 polisten 9'unun polislerin vücut kamerası taşımasının iyi bir fikir olduÄŸunu düÅŸündüÄŸü kaydedildi.

Ayrıca araÅŸtırma, ABD'de gençler ve olgun yaÅŸtakiler arasında da büyük görüÅŸ farkı olduÄŸunu ortaya çıkardı. 30 yaÅŸ altındakilerin, daha ileri yaÅŸtakilere göre iki olayda da polislerin ceza almasından yana görüÅŸ bildirdiÄŸi kaydedildi.

SÄ°YAHÄ° VE BEYAZ AMERÄ°KALILAR ARASINDAKÄ° FARK

AraÅŸtırmada siyahiler ile beyaz Amerikalılar arasında büyük fark olduÄŸu ortaya çıkarken, siyahilerin yüzde 80'i Michael Brown'un öldürüldüÄŸü olayda polis lehine vardığı kararda jürinin hatalı olduÄŸunu bildirdi. Beyaz Amerikalıların üçte ikisi ise jürinin kararında haklı olduÄŸu görüÅŸünü dile getirdi.

Eric Garner'ın öldürüldüÄŸü olayda ise siyahilerin yüzde 90'ı jürinin polis lehine verdiÄŸi kararda haksız olduÄŸunu dile getirdi. Beyazların sadece yüzde 28'i siyahi Amerikalılarla aynı görüÅŸü paylaÅŸtı.

AraÅŸtırmaya katılan siyahilerin yüzde 64'ü Brown'la ilgili davada ırkın önemli bir faktör olduÄŸunu savunurken, Garner olayındaki jüri kararına iliÅŸkin de yüzde 62'lik bir siyahi çoÄŸunluk, ırkın kararda etkili olduÄŸu görüÅŸünü dile getirdi.

Yüzde 16'lık beyaz Amerikalı kesim St. Louis'deki jüri kararında ırkın önemli rol oynadığını belirtti. New York'taki jüri kararında ırkın önemli rol oynadığı yönünde görüÅŸ bildiren beyaz Amerikalıların oranı ise 18 olarak gerçekleÅŸti.

Siyahi Amerikalıların yüzde 52'sinin polis ve azınlıklar arasındaki iliÅŸkilerin kötüye gittiÄŸini savunduÄŸu araÅŸtırmada, siyahilerin sadece yüzde 16'sı iliÅŸkilerde ilerleme kaydedildiÄŸi yönünde görüÅŸ bildirdi.

Beyaz Amerikalılar arasında ABD'de polis ve azınlıklar arasındaki iliÅŸkilerinin kötüye gittiÄŸi yönünde düÅŸünenler yüzde 34 iken, yüzde 43'lük bir kesim ise iliÅŸkilerde bir deÄŸiÅŸiklik bulunmadığı görüÅŸünü ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.