Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamas: Yeni intifadanın adı 'Kudüs' olacak

Hamas, Filistin'de yeni bir intifadanın başlayacağını ve buna Kudüs adını vereceklerini açıkladı



Hamas, yeni Filistin intifadasının (ayaklanma) gerçekleÅŸeceÄŸini ve adının da "Kudüs Ä°ntifadası" olacağını belirtti.

Ä°srail'e karşı 8 Aralık 1987'de baÅŸlatılan 1. Ä°ntifada'nın yıl dönümü münasebetiyle Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, Filistin toprakları ile Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsalları korumak için taviz vermeden direniÅŸe devam edecektir. Filistin'in yeni intifadası 'Kudüs Ä°ntifadası' adı altında gerçekleÅŸecek" denildi.

Öte yandan Filistin Esirleri AraÅŸtırmalar Merkezi’nden yapılan açıklamada da Ä°srail'e karşı 1987'de baÅŸlatılan 1. Ä°ntifada'dan bu yana Ä°srail tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılan Filistinlilerin sayısının 308 bini geçtiÄŸi ifade edildi.

Ä°srail'e karşı baÅŸlatılan 1. Ä°ntifada'da tutuklanan Filistinlilerden hala 30 kiÅŸinin Ä°srail cezaevlerinde tutulduÄŸu aktarılan açıklamada, Ä°srail'in o dönemde Filistinlilere karşı iÅŸlediÄŸi suçların belgelenmesi için uluslararası insan hakları kuruluÅŸlarına çaÄŸrı yapıldı.

Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı'nda 8 Aralık 1987 yılında Ä°srailli bir ÅŸoförün kullandığı otobüsü Filistinli iÅŸçilerin bulunduÄŸu aracın üzerine sürmesi ve bazıların ölmesi sonucu 1. Ä°ntifada baÅŸlamıştı.

Ä°srail kuruluÅŸu, "B'Tselem" Ä°nsan Hakları Enformasyon Merkezi verilerine göre, 1. Ä°ntifada olaylarında 241'i çocuk bin 162 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 90 bin kiÅŸi yaralandı, 60 bin Filistinli tutuklandı ve Filistinlilere ait bin 228 ev yıkıldı. Ä°srail tarafından ise 160 kiÅŸi öldü. 1991'de sakinleÅŸmeye baÅŸlayan 1. Ä°ntifada, Filistin ile Ä°srail arasında ​1993'te imzalanan Oslo AnlaÅŸması ile sona ermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.