Sosyal Medya

Güncel

Polonya ile vizeler kalkıyor

Varşova'da konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Polonya ile vizeleri kaldırma kararı aldıklarını açıkladı.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, "Bir kez daha, burada VarÅŸova'da teyiden söylüyorum ki: Polonya'nın bağımsızlığı, kendi bağımsızlığımız gibi kıymetlidir ve Türk-Polonya iliÅŸkileri ebediyete kadar dostluk ve vefa iliÅŸkisi olarak devam edecektir" dedi.

DavutoÄŸlu, Ulusal Opera Binası'ndaki Türkiye-Polonya Ä°liÅŸkilerinin 600. Yılı Kapanış EtkinliÄŸi'nde, iki ülkenin çok zor dönemlerde hep omuz omuza verdiÄŸini belirtti.

Türkiye ve Polonya'nın kendi geleceklerini tayin konusunda tam bir dayanışma içinde olduÄŸunu vurgulayan DavutoÄŸlu: "Bu tarihi dostluk iliÅŸkisi Avrupa'nın en eski diplomatik iliÅŸkilerinden biridir" dedi.

Türkiye ve Polonya arasındaki 600 yıl içinde hep dostluk, barış ve iÅŸbirliÄŸi ruhunun egemen olduÄŸunu dile getiren DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Bu, öylesine köklü bir dostluk iliÅŸkisidir ki 1795'te Polonya iÅŸgal edildiÄŸi ve parçalandığı, üçe ayrıldığı zaman Osmanlı Devleti bu parçalanmayı hiçbir zaman kabul etmedi. Polonya bağımsızlığını kazanıncaya kadar da diplomatik olarak da Polonya'yı tanımaya devam etti. Bu atasözlerine ve tarihi tavırlara da yansıdı. Polonya'da Vistul Irmağı'ndan Türk atları su içtiÄŸinde 'Polonya kurtulacak' sözü bir atasözü olarak nesilden nesle aktarıldı. Bu, 127 yıl içinde Osmanlı baÅŸkenti Ä°stanbul'da yapılan bütün törenlerde Lehistan Büyükelçisi soruldu ve 'yolda' diye cevap verildi ki Polonya'nın, Lehistan'ın bağımsızlığının yakın olduÄŸu Ä°stanbul'dan bütün iÅŸgal süresince hep vurgulandı. Vefakar Polonya, buna tam bir dostlukla cevap verdi. Lozan AntlaÅŸması'ndan bir gün önce 23 Temmuz 1923'te, 90. yılını geçen sene kutladığımız bir yıl dönümünde, Ankara hükümetini resmen tanıyan ilk Avrupalı devletlerden biri oldu ve öncülük etti."

Türkiye'nin ise Polonya'ya 2. Dünya Savaşı'nda vefa gösterdiÄŸini belirten DavutoÄŸlu, "Polonya'nın bağımsızlığına saygısını bir kez daha teyit etti ve Ankara'daki Polonya büyükelçiliÄŸinden Alman iÅŸgali sırasında Polonya Bayrağı hiç inmedi, indirilmesine izin verilmedi" diye konuÅŸtu.

"Bütün Türk milleti adına deÄŸerli dostum Ewa Kopacz'a bir kez daha, burada VarÅŸova'da teyiden söylüyorum ki: Polonya'nın bağımsızlığı kendi bağımsızlığımız gibi kıymetlidir ve Türk-Polonya iliÅŸkileri ebediyete kadar dostluk ve vefa iliÅŸkisi olarak devam edecektir" diyen DavutoÄŸlu, iki ülke arasındaki dostluÄŸun sanat ve kültür hayatına da yansıdığını, 17. yüzyılın büyük müzisyeni Santuri Ali Ufki Bey'in, Lehçe ismiyle Bobowski'nin Türk kültür ve müzik tarihine büyük katkılarda bulunduÄŸunu söyledi.

"Tarihe işlenen bir dostluk destanı"

Polonya vatan ÅŸairi Adam Mickiewicz'i saygıyla andığını belirten DavutoÄŸlu, gerçek bir kahraman olan Mickiewicz'in 26 Kasım 1855'de Ä°stanbul'da hayatını kaybettiÄŸi binanın, Polonya'nın onurunun timsali olduÄŸunu söyledi.

O yıllarda, Polonya'nın onuru için mücadele eden bütün Polonyalı vatanperverlerin Ä°stanbul'da buluÅŸtuÄŸunu, burada hem mücadelelerine özgürce devam ettiklerini hem de Polonezköy'ü, Adampol'ü kurduklarını anımsatan DavutoÄŸlu, çaÄŸdaÅŸ Türk ÅŸiirinin büyük öncüsü Nazım Hikmet'in büyük dedesi Mustafa Celalettin PaÅŸa'nın da Polonya kökenli olduÄŸunu kaydetti.

Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin, Mickiewicz'in hatırasına hürmeten büyük vatan ÅŸairi Yahya Kemal Beyatlı'yı VarÅŸova'ya büyükelçi olarak gönderildiÄŸini hatırlatan DavutoÄŸlu, daha birçok ismin, Türk-Polonya, Osmanlı-Lehistan iliÅŸkilerinde ilmik ilmik tarihe iÅŸlenen bir dostluk destanı yazdığını, hepsini saygıyla, hürmetle andığını ifade etti.

Geçen yıl diplomatik iliÅŸkilerin 90'ıncı yılının, bu sene de 600'ncü yılını kutlama onurunun her iki milletin hafızasında derin izler bıraktığını ifade eden DavutoÄŸlu, "Bugün 600'ncü yılın son güzel merasiminde birlikte olmaktan büyük onur duyduÄŸum Ewa Kopacz'a, birkez daha misafirperverlik dolayısıyla teÅŸekkürlerimi ifade etmek isterim. Åžunu Türk ve Polonya halklarına buradan ilan etmek isterim ki; 600'ncü yıl kutlamaları bitmiÅŸ olabilir ama Türk-Polonya dostluÄŸu hiçbir zaman bitmeyecek, kıyamete kadar bir vefa dostu olarak insanlık tarihindeki yerini alacak" diye konuÅŸtu.

Polonya ile vizeleri kaldırma kararı

Polonya BaÅŸbakanının konuÅŸmasının ardından, "iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin 600'üncü yıl vesilesiyle bir hediyeyi zikretmek istiyorum" diyen DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Biraz önce yaptığımız görüÅŸmelerde bu kadar 600 yıl süren dostluktan sonra dostluktan özellikle Polonyalı dostlarımızın, büyük Polonya milliyetçileri, vatanperverleri gibi Adam Mickiewicz gibi ülkemizde rahatlıkla gelmelerini teminen Polonya vizeleri tümden kaldırma kararı aldık. Bundan sonra her Lehistanlı hiçbir prosedüre tabi olmadan atalarının geldiÄŸi gibi özgürce Ä°stanbul'a, kendi ÅŸehirlerine gelebilecekler. DeÄŸerli dostum, Sayın BaÅŸbakan Ewa Kopacz da buna bir cevaben hava ulaşımında frekans sayısını artırma ve Avrupa BirliÄŸi'nde Türkiye'ye Åžengen vize serbestiyeti konusunda Türkiye'ye tam destek verme konusunda bize söz verdi. Ümit ederiz inÅŸallah hem hava ulaşımı artar hem de Türkiye, Türk vatandaÅŸları da bütün Avrupa'da yine özgürce dolaÅŸma hakkını en kısa zamanda Polonya'nın desteÄŸiyle elde ederler. Biz Polonya'yı Türkiye'nin her yerde sözcüsü olarak destekleri için teÅŸekkür ediyoruz Avrupa BirliÄŸi'nde sözcüsü olarak görüyoruz bizi temsil etme anlamında, biz de her yerde Polonya'nın çıkarlarını kendi çıkarlarımız gibi temsil edeceÄŸiz."

DavutoÄŸlu, daha sonra Lehçe, "Dziekuje" diyerek mevkidaşına teÅŸekkürlerini ifade etti.

600. yıl konseri

DavutoÄŸlu, Polonya BaÅŸbakanı Ewa Kopacz ile Polonya BaÅŸbakanlık Binası'ndaki görüÅŸmesinin ardından Ulusal Opera Binası'na geçti. Türkiye-Polonya Ä°liÅŸkilerinin 600. Yılı Kapanış EtkinliÄŸi kapsamında 600. yıl konseri ve resepsiyonu gerçekleÅŸtirildi.

Konserde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Ankara Devlet Türk Halk MüziÄŸi Korosu ile Ä°stanbul Tarihi Türk MüziÄŸi TopluluÄŸu ve Mehter Takımı da eserlerini icra etti. Halk oyunlarının da sahnelendiÄŸi etkinliÄŸe Sare DavutoÄŸlu, BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Türkiye'nin VarÅŸova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan da katıldı.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.