Sosyal Medya

Güncel

Güler Dink davasında ifade verdi

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, "Dink'in ölümünde ihmali olduğu" iddia edilen kamu görevlilerinden dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Güler'in, şüpheli olarak ifadesi alındı.



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de ÅžiÅŸli'de uÄŸradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine iliÅŸkin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekilliÄŸi Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi Savcısı Yusuf DoÄŸan tarafından yürütülen soruÅŸturmada, cinayet döneminde görev yapan bazı kamu görevlilerinin ifadesine baÅŸvuruluyor. 

Cinayetin iÅŸlendiÄŸi dönemde Ä°stanbul Ä°stihbarat Åžube Müdürü olarak görev yapan ve savcı DoÄŸan tarafından ÇaÄŸlayan'daki Ä°stanbul Adalet Sarayı'na tebliÄŸnameyle davet edilen Ahmet Ä°lhan Güler, savcıya ifade verdi. Ä°fade iÅŸlemi yaklaşık 5 saat süren Güler, daha sonra adliyeden ayrıldı. 

Güler'in yanı sıra, eski Ä°stanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da aralarında bulunduÄŸu ve "cinayette ihmali olduÄŸu" iddia edilen diÄŸer 8 kamu görevlisinin de soruÅŸturma kapsamında ifadelerine baÅŸvurulması bekleniyor. 

Mahkeme, takipsizlik kararını kaldırmıştı 

Hrant Dink cinayetinde ihmali olduÄŸu iddia edilen, Cerrah ve Ä°stanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduÄŸu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruÅŸturmaya iliÅŸkin Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekilliÄŸi'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran'da kaldırılmıştı. 

Dink ailesinin avukatlarının itirazını deÄŸerlendiren mahkemenin kararında, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi'nin (AÄ°HM) ilgili maddeleri ve ihlal kararı içeriÄŸine göre, baÄŸlayıcı olan ihlalin ortadan kaldırılmasının ancak cumhuriyet baÅŸsavcılığınca doÄŸrudan soruÅŸturma yapılması ile mümkün olacağı belirtilerek, aksinin kabulü halinde soruÅŸturma bakımından kısır bir döngü yaÅŸanması ihtimalinin ortaya çıkacağı anlatılmıştı. 

Kararda, "AÄ°HM'in ihlal kararındaki tespitler dikkate alınıp temel soruÅŸturma iÅŸlemlerinin yapılarak, ÅŸüphelilerin hukuksal konumlarının yeniden belirlenmesi gerektiÄŸi sonuç ve kanaatine varıldığından, takipsizlik kararı olarak deÄŸerlendirilen iÅŸlemden kaldırma kararı kaldırılmıştır" denilmiÅŸti. 

Heyet, gereÄŸinin yapılması için soruÅŸturma dosyasının Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na iade edilmesine hükmetmiÅŸti.

SoruÅŸturma süreci

Dink ailesinin avukatlarının tek savcının görevlendirilmesini talep ettiÄŸi Hrant Dink cinayeti soruÅŸturmasına, yaklaşık 7,5 yıllık sürede 4 savcı bakmış, zaman içinde Dink cinayetine iliÅŸkin ayrı dosyalar halinde yürütülen soruÅŸturmaların tümü, dönemin özel yetkili Ä°stanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer AkkaÅŸ'a devredilmiÅŸti. 

AkkaÅŸ'ın yürüttüÄŸü soruÅŸturmada, 14 Åžubat 2013'te bir tanık, güvenliÄŸinin saÄŸlanması ÅŸartıyla  ifadevermiÅŸ, cinayetin faili Ogün Samast'ın da 28 Mayıs 2013'te ifadesi alınmıştı. 29 Kasım 2013'te ise davanın sanıklarından Erhan Tuncel, savcı AkkaÅŸ'a yaklaşık 6 saat tanık olarakifade vermiÅŸti. 

Daha sonra, HSYK kararnamesiyle özel yetkileri alınarak TekirdaÄŸ'a atanan savcı AkkaÅŸ'taki dosya, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı bünyesinde bu yıl kurulan Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Yusuf DoÄŸan'a devredilmiÅŸti. 

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, "takipsizlik kararının kaldırılması" hükmünün ardından kamu görevlilerine iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturmayı da sürdürülen cinayet soruÅŸturmasıyla birleÅŸtirmiÅŸti. 

Dink cinayetine iliÅŸkin tek dosyayla soruÅŸturma yürütmeye baÅŸlayan savcılık, bu soruÅŸturma kapsamında eski Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Sabri Uzun, eski Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Ramazan Akyürek ve emniyetteki paralel yapı soruÅŸturmasında tutuklu bulunan eski Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı C Åžube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in "ÅŸüpheli", cinayet davasının sanıkları Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast'ın ise "tanık" sıfatıyla ifadelerine baÅŸvurmuÅŸtu. 

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.