Sosyal Medya

Ekonomi

'Türkiye, AB ile Rusya'nın arasında kalmaz'

Enerji Bakanı Yıldız, Rusya’nın Türkiye için herhangi bir ülke olmadığını söyledi. Türkiye’nin AB ile Rusya arasında herhangi bir tercihe zorlanacağı bir durum olmadığını belirtti.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi (AB) ile Rusya arasında kalmayacağını belirterek, "Rusya Federasyonu bizim için herhangi bir ülke ya da komÅŸu deÄŸil. O yüzden ben AB ile Rusya arasında herhangi bir tercihe zorlanan bir durum olmadığına inanıyorum" dedi.

Yıldız ÅŸöyle konuÅŸtu: "Türkiye, AB ile Rusya'nın arasında kalmaz. Çünkü yaptırımlarla alakalı konuda herhangi bir Batılı ülke nasıl davranıyorsa benzer ÅŸekilde davranıyor. Bugün ABD'nin tarımla alakalı ihracatı yaptırımı uygulanmış haliyle Türkiye'nin yaklaşık sekiz katı. Yani bütün yaptırım uygulayan ülkeler ÅŸu anda ihracatlarına devam ediyor.

Türkiye kendi çıkarları, özellikle iki ülke menfaatini de düÅŸünerek projeler geliÅŸtiriyor. Türkiye - Rusya Karma Ekonomik Komisyon EÅŸ BaÅŸkanı olarak da söylüyorum; Türkiye tarımda ihracatını artırma çabası içindedir. Rusya Federasyonu bizim için herhangi bir ülke deÄŸil, herhangi bir komÅŸu da deÄŸil. O yüzden ben AB ile Rusya arasında herhangi bir tercihe zorlanan bir durum olmadığına inanıyorum."

Nükleer güç santralının Güney Akım Projesi'yle ilgili herhangi bir sıkıntıya uÄŸramayacağını aktaran Yıldız, "Rusya Federasyonu 2015 yılı için 50 milyar ruble genel bütçesinden pay ayırdı ve bunun nükleer güç santralında kullanılmasına dönük. Hem o projenin devamı hem de Güney Akım'la alakalı ne tür ÅŸeyler yapılabilir?' Buna Gazprom'la beraber BOTAÅž oturup karar verecek" diye konuÅŸtu.

Rusya ve Türkiye arasındaki enerji iÅŸ birliklerine iliÅŸkin birçok konunun CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Rus lider Putin'in yaptığı ortak basın toplantısında açık bir ÅŸekilde izah edildiÄŸini anlatan Yıldız, iki ülke enerji yönetimlerinin öngörülen konularda çalışacağını, geliÅŸmeleri ise peyderpey duyuracağını söyledi.

Cezayir’le 10 yıllık anlaÅŸma

Cezayir ile imzalanan enerji anlaÅŸmasının detaylarına iliÅŸkin bir soru üzerine Yıldız, "Karşılıklı anlayış içerisinde her iki ülkenin de kazanacağı makul bir fiyat oluÅŸturduk. Ticari anlaÅŸmalar olduÄŸu için gizlilik içeriyor. 4 milyar metreküpten az olmamak kaydıyla, 4 ila 4,4 metreküp civarında yıllık sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgaz (LNG) alımı üzerine… Özellikle içinde bulunduÄŸumuz aralık ayı, ocak ve ÅŸubat aylarında ihtiyacımız daha da fazlalaşıyor. Bu aylara da yoÄŸunlaÅŸan bir seyir içerisinde bunu gerçekleÅŸtirmiÅŸ olacağız. 10 yıllığına bu anlaÅŸmayı uzattık ve geriye dönük fiyat farkları da varsa karşılıklı onlar üzerinde de mutabakat saÄŸladık" yanıtını verdi.

‘Kıbrıs’ta varolan paylaşılmalı’

Bakan Yıldız, Yunanistan'da Yunan mevkidaşıyla bir araya gelerek Kıbrıs'taki enerji konusu enine boyuna konuÅŸtuklarını belirterek, "Var olan bir ÅŸey paylaşılabilir. Biz orada herhangi bir münazara üzerine, herhangi bir münakaÅŸa üzerine bunu bina edemeyiz. Karşılıklı adımlar atmamız lazım geldiÄŸini ve bunların olumlu adımlar olması gerektiÄŸi üzerine tabii ki mutabıkız" dedi.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ve Yunanistan BaÅŸbakanı Antonis Samaras arasındaki çözüm odaklı yaklaşımın enerji bakanlarına da yansıdığını aktaran Yıldız, "Bizim orada bir çözüm üretmemiz lazım. Bu çözüm bizim Irak'taki tutarlı davranışımız gibi Kıbrıs'ın bütününe, tamamına yansımalıdır. Bunu nasıl yapacağımız konusunda bir dizi görüÅŸmeler yapmamız lazım. Ben son derece olumlu görüÅŸlerle ayrıldığımızı söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

DoÄŸalgaz fiyatlarına iliÅŸkin bir soru üzerine, BOTAÅž'ın ÅŸu anda zarar eden bir kuruluÅŸ konumunda bulunduÄŸuna dikkati çeken Yıldız, öncelikle buradaki zararın telafi edilmesi için uÄŸraÅŸtıklarını kaydetti.

‘Irak’ın ürettiÄŸini alabiliriz’

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın yakın vadede günde 550 bin varil taşıma kapasitesine çıkmayı hedeflediÄŸini aktaran Yıldız, ÅŸunları kaydetti:

"Hem BaÄŸdat'ın hem de Erbil'in bu manada katkıları olacak. Onun bütün kapasitesi 1,5 milyon varil, günlük. EÄŸer o kapasiteye çıkıyor olmamız halinde mutlaka Irak'ın normalleÅŸmesine Türkiye olarak da katkıyı daha fazla koymuÅŸ olacağız. Ham petrol kapasitesi bu miktarlara çıkıncaya kadar yeni bir boru hattı ÅŸu anda önümüzde söz konusu deÄŸil. DoÄŸalgazla ilgili ise biz Irak'ın üretebileceÄŸi doÄŸalgazı alabileceÄŸimizi kendilerine ilettik. Bu da anlaÅŸmaya eklenen baÅŸlıklardan bir tanesi."

Türkiye'nin birçok ülkeden doÄŸalgaz tedarikini çeÅŸitlendirerek arz güvenliÄŸinde baÅŸarılı bir noktaya doÄŸru ilerlediÄŸini belirten Yıldız, hem ülke hem de güzergâh sayısındaki artışa dikkati çekti. Yıldız Katar'la imzalanan anlaÅŸmayı örnek gösterdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.