Sosyal Medya

Ekonomi

Petrol fiyatı 43 dolara kadar düşebilir

Yatırım bankası Morgan Stanley, 2015'te brent petrolün varil fiyatının 43 dolara kadar düşebileceğini öngörüyor



Brent türü ham petrolün varil fiyatı, arzdaki artış ve dolardaki yükseliÅŸ eÄŸiliminin devam etmesinin etkisiyle yaklaşık 5 yılın en düÅŸük seviyesine inerek 67,16 doları gördü.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, haziran ayında baÅŸlayan düÅŸüÅŸ trendini sürdürüyor. Cuma gününe 69,34 dolardan baÅŸlayan Brent petrolün varil fiyatı, ABD'de açıklanan verilerin ardından dolara olan talebin artmasıyla düÅŸüÅŸünü sürdürdü ve 67,75 dolara kadar geriledi. Bugün ise 68,36 dolardan güne baÅŸlayan Brent petrolün varil fiyatı, Mayıs 2010 tarihinden bu yana en düÅŸük seviyesi olan 67,16 doları gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla ÅŸu dakikalarda 67,44 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, petrol fiyatlarının ABD'li petrol üreticilerinin pazar payı için Petrol Ä°hraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile savaÅŸacağı spekülasyonlarıyla düÅŸüÅŸünü devam ettiÄŸini belirtiyor.

Brent petrolün varil fiyatında 67,20 seviyesinin kritik destek konumunda olduÄŸunu, bu seviyenin kırılması durumunda 64 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceÄŸini ifade ederek, olası yükseliÅŸlerde ise 70 dolar seviyesinin direnç konumuna geldiÄŸini kaydediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise bugün en düÅŸük 64,49'u gördü. WTI'nın varil fiyatı, ÅŸu dakikalarda gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi ederek 64,53 dolar seviyelerinden iÅŸlem görüyor.

Analistler, küresel dolar talebinin petrol ve diÄŸer emtia fiyatları üzerinde belirleyici olduÄŸunu ifade ederek, bugün Japonya ve Çin'de açıklanan verilerin küresel büyümeye iliÅŸkin endiÅŸelerin devam etmesine neden olduÄŸunu, bu yüzden tepki alımlarının sınırlı kaldığını tahmin ediyor.

43 DOLARA KADAR DÜÅžEBÄ°LÄ°R

Merkezi ABD'de bulunan yatırım bankası Morgan Stanley, petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸün 2015'te devam edeceÄŸi ve varil fiyatının 43 dolara kadar gerileyebileceÄŸi tahmininde bulundu.

Morgan Stanley'nin hazırladığı raporda, Petrol Ä°hraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üretim miktarı üzerinde müdahalesi olmadan piyasalardaki risklerin dengesizleÅŸeceÄŸi belirtilirken, petrol arz fazlasının 2015'in ikinci çeyreÄŸinde doruÄŸa ulaÅŸacağı savunuldu.

Petrol fiyatlarının 2015'in ilk çeyreÄŸinde varil başına 57 dolara kadar düÅŸebileceÄŸi ifade edilen raporda, fiyatların ikinci çeyrek için 43 dolar seviyesine gerileyeceÄŸi tahmininde bulunuldu. 

Morgan Stanley, piyasaların ancak 2015'in ikinci yarısında denge bulabileceÄŸini ve bunda düÅŸük olan petrol talebin harekete geçmesinin ve ABD'deki petrol üretiminin yavaÅŸlamasının etkili olacağını vurguladı. Raporda, üçüncü çeyrekte petrolün varil fiyatının 48 dolar, dördüncü çeyrekte ise 65 dolar olacağı öngörüldü.

Raporda, ayrıca petrol fiyatlarının uzun süre düÅŸük kalmasının yatırımları azaltacağına, bunun ise 2017 ve 2018'de piyasalarda daha az petrol arzına neden olacağına dikkat çekildi.

Arzın düÅŸmesiyle 2017 için petrol fiyatlarının varil başına en az 75 dolar olacağına yer verilen raporda, fiyatların 115 dolara kadar yükselebileceÄŸi belirtildi. Raporda, 2018 için ise fiyatların en düÅŸük 80, en yüksek 120 dolar olabileceÄŸi kaydedildi.

OPEC, 27 Kasım'da Viyana'da yaptığı toplantıda, düÅŸen fiyatlara raÄŸmen üretimde kısıtlamaya gitmeme kararı alarak 2015'in ilk yarısında üretim kotasını günlük 30 milyon varilde tutacağını açıklamıştı.

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.