Sosyal Medya

YaÅŸam

Akaryakıt dağıtım şirketleri dağdaki çobana şirket kurmuş

Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği Başkanı, akaryakıt şirketlerinin cezalardan kaçma yöntemlerini anlattı



Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri DerneÄŸi (PETBAYDER) BaÅŸkanı Fatma Yarar, kaçak akaryakıt için kesilen cezaların uygulanamadığını belirterek, “Dağıtım ÅŸirketi daÄŸdaki çobanın üzerine ÅŸirket kaydını yapıyor. Kaçakçılık yapanın elinde 10 tane bayilik ruhsatı oluyor. Kaçak veya marker cezası alınca 700-800 bin lira ceza kesileceÄŸi için lisansını iptal ederek bir diÄŸeri ile yoluna devam ediyor. GüneydoÄŸu’da bazı ilçeler adres gösterildiÄŸi için vergi dairesi de tahsilat yapamıyor. Tabii ki çoban da adresinde bulunamıyor” dedi.

NeÅŸe Karanfil’in Hürriyet’teki haberine göre, Yarar bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, ÅŸehirlerarası yollarda TüpraÅŸ çıkışının altında fiyatla akaryakıt satıldığını söyledi. Yeterince denetim yapılmadığını ifade eden Yarar, Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK ) ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın daha sık kontrol yapması gerektiÄŸini söyledi. Yarar, marker uygulamasına raÄŸmen hileli akaryakıt satıldığını dile getirerek, “Nasıl yapıyorlar bilmiyorum” dedi.

Akaryakıt kaçakçılığında akılalmaz yöntemler

Otobüs ve kamyon gibi kullanıldıkları araçlara mekanik zararlar vermesinin yanı sıra patlama ve yangınlara sebep olan 10 numara yağın terminallerde satılır hale geldiÄŸine dikkat çeken Yarar, yolculuk yapanların da bindikleri otobüsü sorgulaması gerektiÄŸini dile getirdi. 10 numara da yanmaya solvent veya jet yakıtının sebep olduÄŸunu aktaran Yarar, otobüs yangınlarının sebebinin hileli yakıt olduÄŸunu söyledi.

Yarar tüketicilere, “BildiÄŸiniz yerden yakıt alın, bilindik marka olmasına dikkat edin, tüketim miktarını ölçün ve tek kriteriniz fiyat olmasın” önerilerinde bulundu. Yarar, pompaların ayarı ile oynanabildiÄŸinin altını çizerek tüketicilere depolarını tam doldurarak gittikleri kilometreye göre ölçüm yapmaları tavsiyesinde bulundu.

LPG’de de deodorant

Yarar LPG’lerde de hileli karışımlar kullanıldığını belirterek, “Deodorantlarda kullanılan aerosol gazı var bunlar LPG satışında kullanılıyor. ÖTV farkı olduÄŸu için fiyat ucuza geliyor. Deodorantta kullanılan gaz daha hızlı yandığı için normalde 10 lira yakması gereken bir yerde araç 12 liralık gaz tüketiyor. Ä°malatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan SıvılaÅŸtırılmış Petrol Gazı için (LPG) Özel Tüketim Vergisi alınmıyor” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.