Güncel
LPG'de akıl almaz oyun
Akaryakıt bayileri, Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği (PETBAYDER) Kurucu Başkanı Fatma Yarar, "LPG yerine ÖTV’siz deodorant gazı kullanılıyor, 10 numara yağa çeşitli maddeler karıştırılarak motorin yerine kullanılıyor" dedi.
Akaryakıt bayileri, hem kendi haklarını hem de tüketici haklarına korumak amacıyla Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri DerneÄŸi (PETBAYDER) çatısı altında bir araya geldi. Kurucu BaÅŸkan Fatma Yarar, alınan önlemlerin sahte akaryakıt kullanımının önüne geçemediÄŸini belirtirken, “LPG yerine ÖTV’siz deodorant gazı kullanılıyor, 10 numara yaÄŸa çeÅŸitli maddeler karıştırılarak motorin yerine kullanılıyor. Bu da hem insan hayatını tehlikeye atıyor hem de vergi kaybına yol açıyor” diye konuÅŸtu.
Maliye Bakanlığı, EPDK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ÖTV’siz akaryakıt yanı sıra insan saÄŸlığını ciddi ÅŸekilde tehlikeye atan kaçak akaryakıt dağıtım ve kullanımını engellemeye çalışırken, bunların nihai tüketiciye ulaÅŸmasını saÄŸlayan bayiler de konuya el attı. Bir yandan kaçak akaryakıt kullanarak vergi kaybına yol açan öbür taraftan da sektörde fiyat avantajı sebebiyle haksız rekabet yaratan suistimalcilere karşı bir araya gelen bayiler, aynı zamanda sektöre yönelik kötü imajın da silinmesi için çalışıyor. Türkiye’de sayıları 13 bini aÅŸan akaryakıt bayileri, kurucu baÅŸkanlığını Fatma Yarar’ın yaptığı PETBAYDER çatısı altında bir araya geldiler.
Sektörün mevcut durumu hakkında bir grup gazeteciyle bir araya gelen Fatma Yarar, sahte ve kaçak akaryakıtın özellikle ÅŸehirlerarası yollarda satıldığını söyledi. Bunların TÜPRAÅž’ın rafineri çıkış fiyatının bile altında akaryakıt sattığını belirten Yarar, “Tüketiciler ucuz diye buralara yönelseler de performans bakımından istedikleri verimi alamıyorlar. Üstelik son zamanlarda sayıları hızla artan otobüs yangınları da bu çeÅŸit yakıt kullanımından kaynaklanıyor” dedi.
Tespit edilen kaçak akaryakıta yüklü miktarda ceza kesilmesine raÄŸmen, bunların tahsilatının yapılamadığını belirten Fatma Yarar, “Bu tarz çalışan kiÅŸiler ÅŸirketi çoban, çaycı gibilerinin üzerine kuruyorlar. Üstelik aynı kiÅŸi 4-5 tane ruhsat alıyor. Bir ruhsatı iptal edilirse hemen diÄŸer ruhsatını devreye sokuyorlar” diye konuÅŸtu.
Yarar, “ Kaçak veya marker cezası alınca 700-800 bin TL ceza kesiliyor. Bu cezayı ödememek için de diÄŸer lisansların devreye sokuyorlar. Üstelik ceza tebligatının yapılmasını engellemek amacıyla da ÅŸirketi adresi olarak GüneydoÄŸu Anadolu’da ulaşılması zor olan ilçeleri seçiyorlar” ifadelerini kullandı.
Bakkal açarken bile standart var akaryakıtta yok
Türkiye’de bir çok alanda iÅŸyeri açabilmek için meslek standardı bulunduÄŸunu ve belirli bir yerden izin alındığını belirten Fatma Yarar, akaryakıt bayisi açmak için böyle bir belge istenmediÄŸini bildirdi. YaÅŸanan sorunların en aza indirgenebilmesi için 1 milyon lira ödenmiÅŸ sermaye ve iÅŸ tecrübesi istenmesi gerektiÄŸini belirten Yarar, tüketicilerin de sırf ucuz diye sahte ve kaçak yakıta yönelmemesi gerektiÄŸini söyledi.
Sektörde bayi ve dağıtıcı ÅŸirket karının toplamda yüzde 11 olduÄŸunu ancak iÅŸleyiÅŸte sürekli bayilerin geride kaldığını dile getiren Fatma Yarar, “Personel ve iÅŸletme maiyeti bayilerde. SözleÅŸmeler tek taraflı. Devletin yasaları ile dağıtıcılar arasında sıkıştık” dedi. Türkiye’de bayi karlarının AB seviyesinde olmasının zor olduÄŸunu dile getiren Yarar, “Avrupa’da gereksiz yere konulan sorumlu müdür yok. Avrupa’da self servis vardır. Herkes parasını öder yakıtını kendisi alır. Ä°ÅŸçilik, navlun, SGK maliyetimiz var. Biz onlara göre çok lüksüz. Onlar gecekondu, biz lüks villayız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Petrol fiyatlarındaki geliÅŸmeleri de deÄŸerlendiren Yarar, düÅŸüÅŸün kalıcı olmayacağını, 2015 yılında fiyatların yeniden 100 dolar ve üstüne çıkabileceÄŸini belirtti. Yarar, “EÄŸer petrolü çıkaranlar güçlü ülkeler olsaydı fiyat bu kadar düÅŸmezdi. Belki 60 dolara kadar inebilir ancak baharda 100 doları bulacağını düÅŸünüyorum” dedi.
Dünya Gazetesi
Henüz yorum yapılmamış.