Sosyal Medya

Coğrafyamız

Binlerce Rohingyalı kayıp

Burma’da şiddetin boyutu arttıkça ülkelerini terk etmek zorunda kalan Müslüman Rohingyalıların sayısı da katlandı. Bazıları Ortaçağ sahnelerini aratmayan mülteci kamplarında yaşamaya mahkum edildi. Zulümden kaçarken denizde insan tacirlerinin eline düşen binlercesinden ise haber yok.



Bir yanda devletin uyguladığı ayrımcılık, diÄŸer yanda Budist çetelerin ÅŸiddeti nedeniyle evlerini terk eden binlerce Burmalı Müslüman’ın akıbeti bilinmiyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) “dünyanın en çok zulüm gören azınlığı” olarak nitelendirdiÄŸi Rohingyalar, kendilerini ya ortaçaÄŸ dönemini aratmayan mülteci kamplarında ya da insan tacirlerinin elinde buluyor. KomÅŸu ülkelere sığınmaya çalışan binlercesi ise daha karaya ayak basmadan denizin ortasında “kayboluyor”. GeçtiÄŸimiz ekim ayında Burma’dan Tayland üzerinden Malezya’ya gitmek üzere yola çıkan binlerce Rohingya’dan haber alınamıyor. 
DENÄ°ZDE HAYAT SAVAÅžI
Arakan Projesi Direktörü Chris Lewa, Tayland’daki insan kaçakçılarının, Burmalı mültecileri Malezya yakınlarında ormanların içinde esir tuttuÄŸunu ve çaresiz insanları, ailelerinden fidye alana kadar da salmayacaklarını ifade ediyor. Bu insanların nerede olduÄŸunu bilmediklerini söyleyen Lewa’ya göre, insan tacirleri zaman zaman teknelerdeki kadınlara tecavüz ediyor, erkeklere de iÅŸkence yapıyor. Tayland BaÅŸbakanı da bir açıklamasında, “Rohingyalıları taşıyan botların tekrar denize püskürtüldüÄŸünü ve bu insanların baÅŸka sahillere gitmeye zorlandığını söylemiÅŸti. 
140 BÄ°N KİŞİ KAÇTI
2008 yılında da çok sayıda insan botlarla çıktıkları yolculukta kaybolmuÅŸtu. O dönem, açlık ve susuzlukla boÄŸuÅŸan yüzlerce Rohingya, Endonezya ve Hindistan sularında kurtarılırken, pek çoÄŸu ise denizde kaybolmuÅŸ ve kendilerinden bir daha haber alınamamıştı. Burma yönetimi, 1.3 milyondan fazla Rohingya’ya vatandaÅŸlık hakkı vermiyor, evliliklerine ve ekonomik imkanlara da kısıtlamalar getiriyor. 2012 yılında Rakhine Budistleri’nin Arakanlı Müslümanlara saldırması sonucunda yüzlerce Müslüman katledilirken, 140 bin Müslüman da Arakan’dan kaçmak zorunda kaldı. Ekim ayından bu yana Arakan’ı terk eden Müslümanların sayısı 15 bini geçti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.