Sosyal Medya

EÄŸitim

Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmenin 7 yolu

Duygusal zeka, deneyimlerle öğrenilir ve zamanla gelişir, doğuştan değildir. Uzmanlara göre çocuğun duygusal zekasının geliştirilmesi için anne babalara çok büyük roller düşüyor.



Çocuk geliÅŸim uzmanları bebeklerin öfke, mutluluk, üzüntü, korku gibi temel duygular ile doÄŸduÄŸunu ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi duyguları ise 2 yaşından itibaren öÄŸrenmeye baÅŸladığını söylüyor. Duyguları okuyabilme ve tanıyabilme yeteneÄŸi ise çocuklar büyüdükçe geliÅŸiyor. 

Ä°ngiltere`nin saygın gazetelerinden The Times, çocukların duygusal zekalarının geliÅŸimde büyük önemi olan anne babalara ÅŸu 7 pratik yöntemi sundu: 

"ÇOCUÄžUNUZU DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIÅžARAK DÄ°NLEYÄ°N" 

ÇocuÄŸunuz konuÅŸurken anlattığı konu hakkında nasıl hissettiÄŸini anlamak için onu can kulağı ile dinleyin ve paylaÅŸtığı konuya ayna tutun. EÄŸer problemin ne olduÄŸunu anladığınızı hissediyorsanız, hissettiÄŸinizi söyleyin ve sizinle hemfikir olup olmadığını gözlemleyin. Ne söylediÄŸini anladığınızı ifade edebilmek için kendi hayatınızdan örnekler verin; bu çocuÄŸunuza herkesin aynı tür hisleri olabileceÄŸi mesajını verecektir. 

"DUYGUSUNU SÖZLE Ä°FADE EDEBÄ°LMESÄ°NÄ° ÖÄžRETÄ°N" 

ÇocuÄŸunuzu duygusunu ifade edebilecek kelimeleri kullanması için yüreklendirin ve kelime hazinesini geliÅŸtirmesi için yardımcı olun. 

Bazı konularda duygu çatışması yaÅŸamasının çok normal olduÄŸunu anlatın. 

"DUYGUSUNU ONAYLAYIN" 

ÇocuÄŸunuz bir ÅŸeye üzüldüÄŸü, sinirlendiÄŸi veya öfkelendiÄŸi zaman "Bu konuda böyle hissetmen için hiçbir sebep yok" demek yerine, tepkisinin çok normal olduÄŸunu ifade etmek için duygusunu anladığınızı söylemeniz yapılacak en doÄŸru ÅŸeydir. GösterdiÄŸi duygusal tepkinin aşırı ve gereksiz olduÄŸunu söylemek yanlış yaptığını ve bir dahaki sefere bunu gizlemesi gerektiÄŸini düÅŸünmesine sebep olur. 

"ÖFKE NÖBETLERÄ°NÄ° ÖÄžRENME ARACINA DÖNÜÅžTÜRÜN" 

EÄŸer çocuÄŸunuz bir diÅŸçi randevusu olduÄŸunu duyduÄŸunda keyfi kaçarsa, ona bu ziyaretin kontrolünün kendisinde olduÄŸunu hissetmesi için yardımcı olun. Neden korktuÄŸunu, orada ne ile karşılaÅŸacağını düÅŸündüÄŸünü, neden gitmesi gerektiÄŸini bilip bilmediÄŸini anlatmasını isteyin. Çocuklarla duyguları hakkında konuÅŸmak, büyüklerdeki kadar etkili olacaktır. 

"ÇATIÅžMALARI PROBLEM ÇÖZÜMÜNÜ ÖÄžRETMEK Ä°ÇÄ°N KULLANIN" 

EÄŸer çocuÄŸunuz sizinle ya da bir arkadaşı ile herhangi bir konuda ters düÅŸüyorsa, ona bu konuda gelebileceÄŸi noktanın limitini açık açık söyleyin. Bu konuda herhangi bir fikri yoksa ona seçenekler sunun. ÇocuÄŸunuz, diÄŸer kiÅŸiye zarar vermemesi kaydıyla kızmanın ve kızgın olmanın normal olduÄŸunu bilmeli. 

"OLAYLAR KARÅžISINDA SAKÄ°N KALARAK ROL MODEL OLUN" 

Kızgın olduÄŸunuzda kaba sözler söylememeye dikkat edin. "Beni delirtiyorsun" gibi cevaplar yerine, "Bunu yaptığın zaman ben üzülüyorum" diyerek duygularınızı ifade eden bir diyaloga girin. Bu ÅŸeklide çocuÄŸunuz sizin ona kızmadığınızı davranışının bu sonucu yarattığını anlayacak. Aşırı eleÅŸtirel olmamaya dikkat edin bu çocuÄŸunuzun kendine güvenini yok edecektir. 

"KENDÄ° DUYGULARINIZLA BAÄžLANTIDA KALIN" 

Bazı anne babalar, çocuklarını üzeceklerini düÅŸünerek kendi negatif duygularını görmezden gelirler. Ancak kendi gerçek duygularınızı dile getirmemek sadece çocuÄŸunuzun kafasının karışmasına sebep olur. ÇocuÄŸunuzun, sinirlendiÄŸinizde fiili olarak aşırı tepki vermek yerine üzüldüÄŸünüzü ve sinirlendiÄŸinizi sözlü olarak ifade ettiÄŸinizi görmesi çocuÄŸunuza bu zor duyguların normal ve idare edilebilir duygular olduÄŸu mesajını verecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.