Sosyal Medya

YaÅŸam

Çocukların yüzde 2'si üstün zekalı

TÜZDEV Genel Başkanı Kemal Tekden, üstün zekalılarla ilgi açıklamalarda bulundu.



Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar EÄŸitim Vakfı (TÜZDEV) Genel BaÅŸkanı Kemal Tekden, tüm toplumlarda deha çaplı çocukların binde bir, üstün zekalı çocukların ise yüzde 2 görüldüÄŸünü söyledi.

Tekden yaptığı açıklamada, Ä°srail baÅŸta olmak üzere ABD, Hollanda, Güney Kore, Rusya ve Çin'in deha çaplı çocukları keÅŸfetmede önde geldiÄŸini ifade etti.

Tekden, geliÅŸmiÅŸ ülkelerin deha çaplı çocukların eÄŸitimine büyük yatırım yaptığını dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

"Ülkemizde de dünyada olduÄŸu gibi Allah'ın ihsanı olarak verilen yüksek zeka seviyesinde çocuklarımız var. Bu çocukları deÄŸerlendirebildiÄŸimiz takdirde Türkiye, gelecekte layık olduÄŸu yere ulaÅŸacaktır. Zeka seviyesi üstün olan çocuklar sadece bazı ülkelerde bulunmuyor. Tüm toplumlarda deha çaplı çocuklara binde bir, üstün zekalı çocuklara ise yaklaşık yüzde 2 rastlanır."

Çocukların, eÄŸitim amacıyla yurt dışına göndermeden ülkesinin deÄŸerleriyle donatılması gerektiÄŸine dikkati çeken Tekden, bu sayede ülkesine hizmet etmesinin de saÄŸlanabileceÄŸini vurguladı.

Türkiye'de tespit edilen deha çaplı çocuk sayısının az olduÄŸunu belirten Tekden, "Bunları keÅŸfedebilecek sisteme ve eÄŸitimcilere ihtiyacımız var. Üstün zekalı ve deha çaplı çocuklar sadece bazı milletlere verilmez. Allah, adil olarak tüm toplumlara gönderir ama bunu keÅŸfedip kullanan ülkeler var, kullanamayan var" dedi.

Türkiye'nin, elindeki deha çaplı çocukları baÅŸka ülkelere kaptırmaması için bu çocukları eÄŸitmesi gerektiÄŸini ifade eden Tekden, Enderun'un, Osmanlı Devleti'nin "insan yetiÅŸtirme üssü" olduÄŸunu ve o sistemin bugün dünyanın baÅŸka ülkelerinde uygulandığını sözlerine ekledi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.