Sosyal Medya

Güncel

Şeb-i Arus törenleri başlıyor

Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri 11 gün sürecek.



Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Kandil Uyandırma Merasimi, Sevgi ve HoÅŸgörü YürüyüÅŸü, sema töreni ve Gülbang duası ile baÅŸlayacak.

Konya'da çok sayıda kurum ve kuruluÅŸun iÅŸbirliÄŸiyle bu yıl "Feyizler, safalar ziyade ola..." temasıyla gerçekleÅŸtirilecek törenler, Mevlana Celaleddin Rumi ile Åžemsi Tebrizi'nin buluÅŸtuÄŸu Alaaddin Tepesi yakınlarındaki kandilin uyandırılması ile baÅŸlayacak. Daha sonra Mevlana Müzesi'ne kadar Sevgi ve HoÅŸgörü YürüyüÅŸü'nün gerçekleÅŸtirileceÄŸi etkinlikler, Mevlana Dergahı Semahanesi'nde gerçekleÅŸtirilecek Sema Töreni ve Gülbang Duası ile devam edecek.

Mevlana Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda bu yıl çeÅŸitli kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸların 38 sergisi ile tanıtım stantlarının açılışı yapılacak. Sergiler 7-17 Aralık tarihlerinde gezilebilecek.

Ayrıca Mevlana'nın 741. Vuslat Yıl Dönümü Törenleri kapsamında Türkçe ve Ä°ngilizce Mesnevi Dersleri ile konferans, panel, çalıştay, tiyatro ve ÅŸiir dinletileri düzenlenecek. Türk Tasavvuf MüziÄŸi Konseri ise Ahmet Özhan'ın Genel Sanat YönetmenliÄŸinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel MüdürlüÄŸü Ä°stanbul Tarihi Türk MüziÄŸi TopluluÄŸunca verilecek.

7-17 Aralık tarihlerinde 11 gün boyunca 21 sema ayini gerçekleÅŸtirilecek. Sema ayini ve diÄŸer etkinliklere 60 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor. Ekinliklerde Mevlana Kültür Merkezi dışında Konya BüyükÅŸehir Belediyesince yeni tamamlanan 10 bin kiÅŸi kapasiteli Kongre Merkezi de kullanılacak. 13 Aralık ve Åžeb-i Arus gecesi olan 17 Aralık'taki etkinlikler, Konya BüyükÅŸehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleÅŸtirilecek.

Hedef, ziyaretçi sayısında 60 bini geçmek

Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, yaptığı açıklamada, Mevlana'yı sadece anmak deÄŸil, aynı zamanda anlamak ve baÅŸkalarına da anlatmak istediklerini söyledi.

Törenler boyunca sema gösterilerinin yanında çok sayıda ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantı, konferans, panel ve çalıştay gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirten Çıpan, bunun yanında BüyükÅŸehir Belediyesi Tiyatro TopluluÄŸu'nun hazırladığı "Mevlana ve HoÅŸgörü" oyunu, ÅŸiir dinletileri ile Güzel Sanatlar Genel MüdürlüÄŸüne baÄŸlı Ä°stanbul, Ankara ve Bursa korolarının konser icra edeceÄŸini dile getirdi.

Çıpan, Basın, Yayın ve Enformasyon MüdürlüÄŸünün yaptığı çalışmayla 100 yerli ve yabancı gazetecinin programları takip etmek üzere Konya'ya geleceÄŸini, bunun törenlerin tanıtımı açısından son derece önemli olduÄŸunu ifade etti.

"Şeb-i Arus Konya'da yapılmalıdır"

Çıpan, Mevlana'yı anma törenlerinin merkezinin Konya olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Farklı illerde ticari maksatlı ve aslından uzaklaÅŸtırılarak yapılan sema gösterilerine tavır alınması gerekiyor. Nasıl ki Kırkpınar GüreÅŸleri Edirne'de, Mesir Macunu Åženlikleri Manisa'da yapılıyorsa Hz. Mevlana'yı Anma Törenleri de Konya'da yapılmalıdır. KeÅŸke imkan olsa da farklı ÅŸehirlerimizde ve Saraybosna, Kırım, Kahire, Halep ve Åžam gibi mevlevihanelerin bulunduÄŸu yerlerde 17 Aralık'ta sema gösterileri yapılabilse."

"Mevlana'nın 365 gün anılması gerekiyor"

Mevlana'nın 22. kuÅŸaktan torunu Esin Çelebi Bayru ise Hz. Mevlana'nın sesinin, dünyaya doÄŸru bir ÅŸekilde duyurabilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

11 gün boyunca Konya ValiliÄŸi, Ä°l Kültür ve Turizm MüdürlüÄŸü, üniversiteler ve Uluslararası Mevlana Vakfının çeÅŸitli programlar yapacağına iÅŸaret eden Bayru, "Ä°nÅŸallah bu hizmetler daha da artar ve daha da çok insana hizmet edebiliriz. Törenler boyunca Türkçe ve Ä°ngilizce Mesnevi dersleri verilecek. Bunlar çok güzel ÅŸeyler. Konya'nın Hz. Mevlana'yı yalnız Åžeb-i Arus haftasında deÄŸil 365 gün anması ve Hz. Mevlana ile ilgili programlar yapması gerekiyor" dedi. 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.