Güncel
ILO sözleşmesi onaylandı, madencilere 19 yıl sonra 'yaşam odası' verildi
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 1932’den bu yana üyesi olan Türkiye, sözleşmeyi 19 yıl sonra onayladı
Madenciler Günü’nde onaylanan ILO sözleÅŸmesine göre iÅŸçilere barınma ve oksijen imkânı tanıyan yaÅŸam odaları zorunlu hale gelecek. Ä°ki çıkışın bulunacağı madenlerde iÅŸçiler gerekli gördüÄŸünde inceleme talep edebilecek.
Maden iÅŸyerlerinde güvenlik ve saÄŸlığa iliÅŸkin risklerin ortadan kaldırılmasını veya en aza indirilmesine yönelik tedbirlerin alınmasını zorunla kılan ILO’nun 176 sayılı Maden Ä°ÅŸyerlerinde Güvenlik ve saÄŸlık SözleÅŸmesinin Onaylanmasının Uygun BulunduÄŸuna Dair Kanun Tasarısı, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yasalaÅŸtı.
Bahar Atakan’ın Milliyet’teki haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 1932’den bu yana üyesi olan Türkiye, sözleÅŸmeyi 19 yıl sonra onayladı. Yasa hükmündeki sözleÅŸme, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde onaylandı.
Ä°ki çıkış bulunacak
Soma ve Ermenek’teki maden facialarından sonra en çok tartışılan konulardan biri olan barınma ve oksijen imkânı saÄŸlayan, “yaÅŸam odaları” zorunlu hale geldi.
SözleÅŸme uyarınca iÅŸveren, maden iÅŸ yerlerinde güvenlik ve saÄŸlığa iliÅŸkin risklerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesine yönelik tedbirler alacak; iÅŸçilerin güvenli bir ortamda çalışma hakkını saÄŸlayacak. Mümkün olduÄŸu takdirde, yer altındaki her çalışma mahalli için her biri ayrı bir yolla yeryüzüne çıkan iki çıkış bulundurulacak. GiriÅŸe izin verilen yer altındaki bütün çalışma mahallerinde yeterli havalandırma saÄŸlanacak. Ä°ÅŸçiler, güvenlik ve saÄŸlıkla ilgili endiÅŸe teÅŸkil eden bir durum oluÅŸtuÄŸunda, inceleme ve denetimlerin yapılmasını talep edebilecek. SözleÅŸmeyle Türkiye’nin denetimlere iliÅŸkin gerekli yasal düzenlemeleri saÄŸlamak ve kazaların etkili soruÅŸturulması gibi yükümlülükleri olacak. SözleÅŸmeyle getirilen bazı yeni düzenlemeler ÅŸöyle:
* Ä°ÅŸveren, iÅŸçilerin düzenli saÄŸlık kontrollerini yaptıracak.
* Ä°ÅŸveren, inÅŸaat iÅŸleri konusunda alınması gereken önlemleri, iÅŸçi sendikasıyla istiÅŸare edecek.
* Ä°ÅŸçinin, risk görmesi halinde bunu iletebilecekleri güvenlik ve saÄŸlık temsilcileri olacak.
* Ä°ÅŸçi, güvenlik ve saÄŸlığını ciddi tehlike altında bırakan bir gerekçe ortaya çıktığı anda iÅŸverenden sorunun giderilmesini ÅŸart koÅŸabilecek.
* Ä°ÅŸçilerin güvenliÄŸi ve saÄŸlığı açısından ciddi bir tehlike ortaya çıktığında, faaliyetler durdurulacak ve iÅŸçiler güvenli bir yere tahliye edilecek.
* Ä°ÅŸveren, makul surette öngörülebilir endüstriyel ve doÄŸal felaketlere karşı her maden iÅŸ yerine özgü bir acil durum eylem planı hazırlayacak.
15 yılda bin 642 ölüm
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilgili sendikalar ve çeÅŸitli sivil toplum kuruluÅŸlarının farklı çalışmalarından derlenen bilgilere göre, madencilik iÅŸ kolunda 1999’dan bu yana toplam 1642 ölüm yaÅŸandı. En fazla ölüm 376 ile 2014 yılında yaÅŸandı.
Henüz yorum yapılmamış.