Sosyal Medya

Dünya

Yurt dışında oy kullanmada 'randevu' sistemi kaldırıldı

YSK, önümüzdeki genel seçimlerde randevu sisteminin kaldırılmasına karar verdi



Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2015 yılının haziran ayında yapılacak genel seçimlerde yurtdışında oy kullanacak seçmenler için uyguladığı randevu uygulamasını kaldırdı.

YSK, gelecek haziranda yapılacak milletvekili genel seçimleri için kritik bir karara imza attı.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre yurtdışı seçmenlerin KöÅŸk seçiminde ilk kez denenen randevuyla oy verme sisteminde yaÅŸanan aksaklıkları dikkate alan YSK, önümüzdeki genel seçimlerde randevu sisteminin kaldırılmasına karar verdi. Önünüzdeki genel seçimde yurtdışı seçmenler konsolosluklarda randevu almaya gerek olmadan YSK'nın belirlediÄŸi takvimdeki sürede oy kullanabilecekler.

Konsolosluklarda 1-24 gün oy kullanılacak

YSK, yurtdışı seçmenlerin ülke bazında 1-24 gün süreyle esas olarak bulundukları ülkelerdeki Türk konsolosluklarında randevu almadan oy kullanmalarını kararlaÅŸtırdı. Konsolosluk binası yüzde 100 yetersiz ise oy verme yeri kiralama yoluna gidilebilecek.

YSK DışiÅŸleri ile çalıştı partilerden görüÅŸ aldı

Ä°lk kez 10 AÄŸustos'ta CumhurbaÅŸkanı seçiminde denenen yurtdışı seçmenlerin bulundukları ülkelerde, kiralanan yerlerde randevu alarak oy kullanmaları sisteminde yaÅŸanan aksaklıklar YSK'yı harekete geçirmiÅŸti. YSK randevu sistemini masaya yatırdı ve DışiÅŸleri Bakanlığı ile ortak çalışma yaptı. SÄ°yasi partilerden de randevu sisteminin kaldırılması konusunda görüÅŸ istendi.

AKP: Kaldırılsın ya da esnek randevu sistemi gelsin

CHP randevu sistemi kaldırılsın ÅŸeklinde görüÅŸ bildirirken, Ak Parti ve Saadet Partisi "Randevu sistemi kaldırılabilir. Esnek randevu sistemi de uygulanabilir" ÅŸeklinde görüÅŸ bildirdi. YSK bugün randevu sistemi deÄŸerlendirdi. YSK oyçokluÄŸu ile randevu sisteminin kaldırılmasını kararlaÅŸtırırken bir dizi önemli karar da aldı. Önümüzdeki genel seçimde konsolosluk seçmen listeleri esas alınacak. Ülkesine göre konsolosluklarda 1-24 gün oy kullanılacak.

Online oy kullanılacak

CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi YakupoÄŸlu'nun talebi üzerine YSK, konsolosluklarda YSK ile internet baÄŸlantısı olmadan da oy kullanılıp sonra bu oyların iÅŸlenmesi uygulamasının da kaldırılmasına karar verdi. YSK kararına göre önümüzdeki seçimlerde mükerrer yazımın ve hataların önüne geçilmek üzere sadece YSK ile internet baÄŸlantısı mevcutken seçmenler konsolosluklarda oy kullanabilecekler. Online olarak kullanılan oy sisteme iÅŸlenecek. Ä°nternet baÄŸlantısı yokken oy kullanılmayacak.

Randevu sistemi aksamıştı

Ä°lk kez 10 AÄŸustos’taki CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde 2 milyon 722 bin 981 seçmen bulundukları 126 ülke ve 190 temsilcilikte randevu alarak oy kullanmışlardı. Ancak, randevu sistemi yüzünden aksaklık yaÅŸanmış ve seçime katılım çok düÅŸük düzeyde gerçekleÅŸmiÅŸti. Özellikle Almanya’da oy kullanılacak merkezlerin sınırlı olması, vatandaÅŸların ülke içinde uzun seyahat etmelerini gerektirmiÅŸ ve birçok vatandaşın bu yüzden oy kullanamadığı savunulmuÅŸtu. YSK ile Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanlığı arasındaki görüÅŸmelerden sonra sorunun çözümü için adım atıldı. Almanya’daki Türk seçmenler önümüzdeki genel seçimde 7 deÄŸil, 13 yerde oy kullanabilecekler. Böylece, en çok yurtdışı seçmenin yaÅŸadığı Almanya’da, Türkiye ’nin temsilciliÄŸinin bulunduÄŸu her yerleÅŸim yerinde Türk seçmenlerin sandığa giderek, oy vermeleri saÄŸlandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.