Sosyal Medya

Ekonomi

Bankalar vatandaşı 21 milyar lira soydu

Bankaların vatandaştan aldığa ücret, komisyon ve masrafların tutarı 21 milyar liraya ulaştı



Bankaların hizmet gelirleri ile kullandırdıkları krediler nedeniyle vatandaÅŸtan aldığı ücret, komisyon ve masrafların tutarı yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 artarak 21 milyar liraya ulaÅŸtı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bankaların faiz dışı gelirleri bu yılın ocak-ekim döneminde 2013 yılının aynı dönemiyle karşılaÅŸtırıldığında yüzde 12 artarak 30,7 milyar liraya çıktı.

VatandaÅŸların en çok karşılaÅŸtıkları masraf kalemleri olan bankacılık hizmetleri ile kredi kullandırılırken alınan komisyonların tutarı ise yüzde 14,6 artış göstererek, 21 milyar lira oldu. Söz konusu gelirlerin toplam faiz dışı gelirler içindeki payı yüzde 69 olarak hesaplandı.

3. KÖPRÜDEN 4 TANE YAPILABÄ°LÄ°YOR

Bankacılık hizmet gelirleri ile kredi masraflarının tutarı Türkiye açısından önemli bazı ulaşım projelerinin maliyetleri ile karşılaÅŸtırıldığında da ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Buna göre, bankaların 10 ayda elde ettiÄŸi 21 milyar liralık gelirle 4 Ä°stanbul BoÄŸazı 3. Köprü Projesi, 2 Marmaray Projesi gerçekleÅŸtirilebiliyor.

20 KALEMDEN MASRAF ALINABÄ°LÄ°YOR

Bu arada bankaların aralarında hesap iÅŸletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduÄŸu toplam 20 kalem ürün ve hizmetin dışında kalan hizmetler için ücret talep edemeyeceÄŸini hükme baÄŸlayan BDDK yönetmeliÄŸi 3 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girmiÅŸti.

YönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girdiÄŸi ekim ayında elde edilen söz konusu gelirlerin tutarı bir önceki aya göre 1 milyar 535 milyon lira arttı.

"TÜKETÄ°CÄ°LER MAÄžDUR EDÄ°LÄ°YOR"

Tüketici Hakları DerneÄŸi (THD) BaÅŸkanı Turhan Çakar, bankaların aldığı ücret, komisyon ve masrafların tüketicileri maÄŸdur ettiÄŸini belirterek, 20-30 yıl öncesine kadar bugün alınan masraf kalemlerinin adlarının bile anılmadığını söyledi.

Bankacılık hizmetleri üzerinden para alınmasını "açık bir soygun" olarak nitelendiren Çakar, "Ekim ayındaki BDDK düzenlemesine karşın bankalar masrafların adını deÄŸiÅŸtirerek bu paraları almaya devam ediyorlar" dedi.

Bankaların hangi kalemlerden ne oranda ücret ve masraf alacağının belirlenmesi yetkisinin BDDK'ya verildiÄŸini ifade eden Çakar, özellikle yıllık kart aidatının iadesi konusunda Yargıtay kararları olmasına karşın bu kararların iÅŸlemez hale getirildiÄŸini dile getirdi.

Faiz dışında hiçbir gelir kaleminin olmaması gerektiÄŸini savunan Çakar, "77 milyon tüketici bankaların ipoteÄŸi altında" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.