Sosyal Medya

Dünya

Yarın serbest bırakılacaktı, ABD operasyonunda öldü

ABD'nin bu sabah Yemen'deki kurtarma operasyonu sırasında öldürülen ABD'li gazeteci Somers'le birlikte tutulan güney Afrikalı rehinenin yarın serbest bırakılmasının beklendiği ortaya çıktı



El Kaide'nin bir yıldan fazla zamandır elinde tuttuÄŸu ABD'li bir gazeteci ile Güney Afrikalı bir öÄŸretmenin kurtarma operasyonu sırasında örgüt üyeleri tarafından öldürüldüÄŸü bildirildi.

ABD ve Yemen özel kuvvetler timlerinin güneydeki Åžebva kentinde düzenledikleri ortak kurtarma operasyonunda 33 yaşındaki ABD'li gazeteci Luke Somers ve Güney Afrikalı öÄŸretmen Pierre Korkie El Kaide mensuplarınca vuruldu. 

Afganistan'ın baÅŸkenti Kabil'i ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, yaptığı açıklamada, rehinelerin kurtarma operasyonu sırasında öldürüldüÄŸünü açıkladı. Hagel, operasyonda bir grup militanın da öldürüldüÄŸünü kaydetti.

ABD OPERASYON YAPMASAYDI YARIN SERBEST BIRAKILACAKTI

Güney Afrikalı rehine Pierre Korkie'nin eÅŸi, kocasının serbest bırakılması için aracılar vasıtasıyla görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirdiklerini ve yarın serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi.

Korkie'nin durumuyla ilgili açıklama yapan 'Verenlerin Hediyesi' isimli yardımlaÅŸma programının Yemen Direktörü Anas Hamati, aracılar vasıtasıyla yürütülen görüÅŸmelerde önemli aÅŸama kaydedildiÄŸini söyledi.

BBC'ye konuÅŸan Hamati, Korkie'nin rahatsızlığı olduÄŸunu, aracılar vasıtasıyla El Kaide mensuplarına ulaÅŸtıklarını ve görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi. GeçtiÄŸimiz yıl karısıyla birlikte Yemen'de rehin alınan Korkie'nin eÅŸi geçtiÄŸimiz Mayıs ayında serbest bırakılmıştı. Yürütülen görüÅŸmeler sonucu Korkie'nin de yarın serbest bırakılmasını beklediklerini belirten Hamati, Korkie'nin pasaportu dahil herÅŸeyi hazırladıklarını ve teslim aldıktan sonra ülkesine göndermeyi planladıklarını söyledi.

Hamati, ABD özel kuvvetlerinin bu sabah düzenlediÄŸi baÅŸarısız operasyonla birlikte, yarın serbest kalmasını bekledikleri Korkie'nin öldürüldüÄŸünü belirtti ve operasyonun herÅŸeyi mahvettiÄŸini söyledi.

OBAMA: BARBARCA CÄ°NAYET

ABD BaÅŸkanı Barack Obama da gazeteci Somers'ın öldürülmesini "barbarca bir cinayet" olarak nitelendirdi. Luke Somers ve aynı yerdeki diÄŸer rehinelerin hayatının tehlikede olduÄŸu deÄŸerlendirmesi üzerine dün kurtarma operasyonu emri verdiÄŸini belirten Obama, son olayla El Kaide örgütünün "ÅŸeytani ideolojisini" yenmek için dünyanın çabalarını neden devam ettirmesi gerektiÄŸinin bir kez daha görüldüÄŸünü savundu.

Obama, operasyonu düzenleyen ekiplere, diplomatik giriÅŸimleri yürütenlere, istihbarat birimlerine çabalarından dolayı ÅŸükranlarını sundu ve Yemen hükümetine de teÅŸekkür etti. Obama, hayatını kaybeden rehinelerin aileleri ve yakınlarına da baÅŸsaÄŸlığı diledi.

Bu arada, üst düzey bir ABD'li yetkili, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, operasyon sırasında özel kuvvetlerin ulaÅŸtığı Somers'ın ağır yaralı olduÄŸunu bildirdi. Aynı yetkili, Somer'ın bölgedeki bir Amerikan askeri gemisine hava yoluyla götürülürken hayatını kaybettiÄŸini söyledi.

Geçen yıl eylül ayında El Kaide tarafından Yemen'in baÅŸkenti Sana'da bir pazar yerinde kaçırılan Somers, geçen hafta basında çıkan videosunda yardım talebinde bulunmuÅŸtu. Somers'ı kurtarmak için geçen ay düzenlenen operasyon da baÅŸarısız olmuÅŸtu.

Yemen'deki El Kaide, bir süre önce yaptığı açıklamada, taleplerinin ABD tarafından üç gün içerisinde karşılanmaması durumunda geçen yıl kaçırdıkları gazeteci Luke Somers'ı öldüreceklerini duyurmuÅŸtu.

Yemen Savunma Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, ABD'li gazetecinin askeri operasyon sırasında kurtarıldığını belirtmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.