Genel
Türk doktor göğüs kafesinden kulak yaptı
Daha önce insanın kendi dokularını kullanarak yaptığı nakilsiz yüz ameliyatları ile gündeme gelen ünlü Plastik Cerrah Prof. Dr. Mehmet Mutaf, bu kez doğuştan bir kulağı olmayan 6 yaşındaki Sude Aslanoğlu için göğüs kafesinden kulak yaptı.
Gaziantep’te bir kulağı olmadan dünyaya gelen 6 yaşındaki Sude AslanoÄŸlu için dünyaca ünlü Plastik Cerrah Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından yapılan ameliyatla göÄŸüs kafesinden alınan kıkırdak dokusu ile bir kulak kepçesi oluÅŸturuldu. Operasyonu gerçekleÅŸtiren için Prof. Dr. Mehmet Mutaf, düzenlenen basın toplantısında ameliyat hakkında bilgi verdi. Dünya genelinde her 6 bin bebekten birinin mikrokulak hastalığı ile dünyaya geldiÄŸini belirten Prof. Dr. Mutaf, “Dünya genelinde her 6 bin bebekten biri ‘microtia’ yani mikrokulak denilen bir hastalık nedeniyle bir ya da iki kulağı geliÅŸmemiÅŸ olarak dünyaya geliyor. Protez kulakların yarattığı sorunlar nedeniyle insanın kendi dokularından yeniden kulak yapımı için bir arayış söz konusu ve halihazırda birçok yöntem denenmiÅŸ durumda. Ancak varılan son noktada dünyada bu alanda iyi sonuçlar alabilen cerrah sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor ve kulaklarımız taklit edilmesi neredeyse imkansız, karmaşık üç boyutlu yapıları itibarıyla vücudumuzdaki yapımı en zor organlar grubunda yer almaya devam ediyorlar” dedi.
KULAÄžIN ANATOMÄ°K YAPISINDAN DOLAYI YAPIMI OLDUKÇA ZOR
Kulağın anatomik yapısından dolayı yapımının oldukça zor olduÄŸunu, bir ressamın bile kulak yaparken zorlanabildiÄŸini kaydeden Prof. Dr. Mutaf, cerrahi operasyonun iki aÅŸamalı olduÄŸunu belirterek, ÅŸu ÅŸekilde konuÅŸtu: “Ameliyat için tercih ettiÄŸim yaÅŸ 6, yani okula baÅŸlamadan hemen önce. Bunun için iki aÅŸamalı bir cerrahi gerekiyor. Genellikle ilk seansta göÄŸüs kafesinden alınan kaburga kıkırdakları ÅŸekillendirilerek bir kulak çatısı oluÅŸturulur. Daha sonraki seanslarda kulağın ayrılması, kulak deliÄŸi açılması ve yedek olarak ayırdığımız kıkırdak parçaları kullanılarak bazı kısımlara ek yapılması gibi iÅŸlemler gerçekleÅŸtirilir. EÄŸer hastalık iki taraflı deÄŸil ise saÄŸlam kulağı model olarak alıyoruz. Ä°ki kulağı olmayan çocuklarda ise kulağı güzel olan bir ebeveynin veya kardeÅŸin kulakları modelleniyor. Uyguladığım bu yöntemle model olarak aldığımız kulaÄŸa çok benzer kulaklar yapabilmekteyiz.”
AMELÄ°YAT NASIL YAPILIYOR?
Ameliyatın yapım aÅŸamalarını anlatan Prof. Dr. Mutaf, “Önce model alınan saÄŸlam kulağın birebir aynı boyutlarda çekilen fotoÄŸrafları kullanılarak bir ÅŸablon çıkarılmakta ve bu ÅŸablon kafa üzerinde hassas ölçümlerle pozisyone edilerek yapılacak olan kulağın yeri ve açısı belirlenmekte, sonrasında karşı taraf göÄŸüs kafesinden alınan 6-7 ve 8. kaburga kıkırdakları yontularak bir kulak kepçesi iskeleti hazırlanmaktadır. Daha sonra hazırlanmış olan bu kulak iskeleti deri altına yerleÅŸtirilmektedir. Uygulanan vakum cihazı ile deri ve kıkırdak çatı birbirine yapışması saÄŸlanarak o ÅŸekilde iyileÅŸmeleri beklenmektedir. Bu ameliyatta önemli olan cerrahın 3 boyutlu çatıyı oluÅŸturma aÅŸamasındaki ustalığı ve sabrıdır. Teorik bilgiden çok yeteneÄŸin ön plana çıktığı bir giriÅŸimdir diyebilirim. Bu ameliyat baÅŸarılı olur ve doku kabul edilirse, altı ay sonra ikinci bir ameliyatla kulak kepçesinin üst bölümünü baÅŸtan ayırarak kulak arkası kıvrımı yapıyor, kulağın herkeste olduÄŸu gibi dışarıya doÄŸru çıkıntılı durmasını saÄŸlıyoruz” diye konuÅŸtu.
KÖK HÜCRE TEKNOLOJÄ°SÄ° KAPIDA
KonuÅŸmasının sonunda organ kaybı olan hastalar için müjde niteliÄŸinde bilgiler de veren Prof. Dr. Mehmet Mutaf, Türkiye’nin plastik cerrahide dünya için önemli bir cazibe noktası haline geldiÄŸini söyleyerek, yakın gelecekte kök hücre ve kıkırdak hücre kültürleri ile üretilmiÅŸ kulak kepçesi alt yapılarının kullanımına geçiÅŸ yapabileceklerini belirtti. Prof. Dr. Mutaf, “Plastik cerrahi kapsamında yer alan rejeneratif tıp ve doku mühendisliÄŸi alanındaki ilerlemeler bu on yıl içinde teknolojinin bayağı deÄŸiÅŸebileceÄŸine iÅŸaret ediyor. Kısacası kök hücre teknolojisi kapıda ve sadece kulak deÄŸil; sinir, kas, kemik vb. önemli dokusal kayıplar için de kullanılabileceÄŸimiz bir teknoloji bu. Halihazırda hastaların yaÄŸ dokularından kök hücre üretiyor, bunlardan üç boyutlu kıkırdak veya kemik dokusu elde edebiliyoruz. Bu her açıdan çok daha az eziyetli bir giriÅŸim olacak, çocuk hastalar ve biz cerrahlar için en zahmetli ÅŸey olan kaburgaların alınmasına gerek kalmayacak kısacası. Fakat üstünde çalıştığımız bu ilerlemeler henüz klinik uygulamaya konacak aÅŸamaya gelmedi ve küçük hastamız için uyguladığım yöntem ÅŸimdilik yeni kulaklar üretmekte kullanabileceÄŸimiz tek seçenek olarak duruyor” açıklamasını yaptı.
SAÇLARI Ä°LE KULAÄžINI KAPATMAYA ÇALIÅžIYORDUK
Kızı Sude’nin saçlarını uzatarak doÄŸuÅŸtan eksik olan kulağını kapatmaya çalıştıklarını ifade eden anne ArslanoÄŸlu, “Sude’nin saçlarını uzatarak geliÅŸmemiÅŸ bu uzvu gizlemeye çalışıyorduk. Allah’tan ki Sude çok giriÅŸken bir çocuk ve yıllardır bu ameliyatı bekliyordu. BaÅŸkalarından farklı göründüÄŸü için onunla alay edilmesinden çok korkuyordum. Çok ÅŸükür hepsi geçti, ÅŸimdi kızımın da herkes gibi normal görünen kulakları var. Gaziantep’te yaptığı ameliyatlarla dünyaca tanınan Prof. Dr. Mehmet Mutaf hocayı bulduk çok ÅŸükür. Mutaf hocamız kızıma normali gibi görünen bir kulak yaptı. Sude artık saçlarını toplayarak yeni kulağını gururla sergiliyor. Kızımın özgüveni çok düzeldi. Benzeri problemlerle doÄŸan çocukları olan anne babaların ümitsizliÄŸe kapılmasına hiç gerek yok. Yalnız biz eÅŸimle bu ameliyatı yapacak doktoru bulmak için araÅŸtırırken çok kötü yapılmış kulaklar gördük” diye konuÅŸtu. Yeni kulağına kavuÅŸan Sude’nin mutluluÄŸu gözlerinden okunurken, altı ay sonra yeni kulağının biraz daha kalkık durması için bir ameliyat daha geçirmesi gerekecek.
Henüz yorum yapılmamış.