Sosyal Medya

Güncel

Osmanlı Sünni, Cumhuriyet Alevi esaslarla kuruldu!

Rahim Er, erken cumhuriyet döneminde devlet kadrolarının Alevilerle doldurulduğunu, ama Alevilere ilk vicdanlı yaklaşımın da Erdoğan döneminde başladığını yazdı.



Ä°ÅžTE  O YAZI:

Ord. Prof. Dr. diye upuzun unvanlı ve 27 Mayıs 1960 Cinayetinin programcısı Sıddık Sami Onar. Sevmeyenleri, “sıddık” yerine benzeri kelimeyi söylerlerdi. Atatürkçü, çaÄŸdaÅŸ, uygar ve ilerici bu akademisyen, Ä°stanbul Hukuk Fakültesinde dersimize gelirdi. “Ä°dare Hukuku” isminde iki cildlik bir ders kitabı vardı. O kitapta ÅŸöyle yazar:

-Osmanlı Devleti, Sünni esaslar üzerine kurulmuÅŸtur, Türkiye Cumhuriyeti ise Alevi esaslar üzerine kurulmuÅŸtur!

Hakikaten erken cumhuriyet döneminde hakim, savcı, subay, jandarma, polis, öÄŸretmen gibi meslek kadrolarına tercihan Alevi vatandaÅŸlar doldurulmuÅŸtur. Bunu yapan aynı rejim, nasıl bir yaman çeliÅŸkiyse diÄŸer taraftan da Dersim faciasıyla bugünlere kadar devam eden bir hazin hikâye ve kötü bir miras bıraktı.

Tek Parti zihniyeti, Ä°ngiliz krallığı, Hitler Almanyası, Lenin Rusyası, Mussolini Ä°talyası arasında savrulurken kâh Alevilere yaslanıyor, kâh onları maÄŸaralara doldurup cezalandırıyordu.

Bu toprakların Alevileri, kendilerini topluma, soÄŸukkanlı bir dille, köprüler atarak deÄŸil, gönüller yaparak anlatamadılar. Birileri Sünnilerle araları açık kalsın diye 15 asır evvelinin ihtilaflarını körükleyip durdu. Birileri bu ihtilafları kazanca çevirdi.

(...) Politik ismi öyle olmasa da Alevi kontenjanları, Adnan Menderes’le baÅŸlayan saÄŸ iktidarlarla verildi. Alevilere ilk vicdani, insani ve Ä°slami iktidar bakışı ise Sünni ve dindar bir insan olan Recep Tayyip ErdoÄŸan ve ekibinden kurulu AK Parti iktidarında oldu. AK Parti iktidarı, önce kendisine oy veren dindarların problemlerini ele almadı. Önce Kürtlerin, sonra Alevilerin, en sonra Sünni dindarların problemlerini ele aldı.

(...) Alevileri, Ä°slamdan koparmaya çalışmak baÅŸta Aleviler olmak üzere bu millete ve bu vatana yapılacak ihanetin en büyüÄŸüdür.

(...) Ä°slâm ve Türkiye düÅŸmanları, sol-saÄŸ kavgalarıyla yapamadıklarını Kürtlerle yapmak istediler. Kürtlerle yapamadıklarını da ÅŸimdi Alevilerle hayata geçirmeye çalışıyorlar. Sesi çok çıkan küçük bir azınlığın, susan koca bir Alevi nüfusu temsil etmesi söz konusu olamaz.

RAHÄ°M ER / TÜRKÄ°YE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.