Sosyal Medya

Sağlık

Deterjansız bulaşık yıkayın

Çamaşır ve bulaşık yıkarken kullanılan deterjanların hem çevre hem de sıhhatimiz üzerinde son derecede menfî etkileri vardır.



Özellikle yemek yediÄŸimiz kapların temizlenmesinde kullanılan deterjanların çok iyi durulansa bile kalıntı bıraktığı biliniyor.

Uzun yıllar boyunca bu kalıntılar gıdalarımıza bulaşıyor. Bu vasıta ile sindirim sistemimize taşınıyor. Petrol esaslı kimyevî maddelerden oluÅŸan ve son derecede güçlü olan bu kimyasallar aynı zamanda kronik hastalıkların tetikleyicisidir.

Bu kimyasallar kanalizasyon sistemine karışıyor oradan da nehirlere, göllere ve denizlere... Bu sentetik kimyasallar ne yazık ki tekrar sindirim sistemimize dönüyor.


Bu konuda bir ev hanımı şunu anlatıyor:

* Bir süre önce bulaşık makinasında Mai (sıvı - likit) Sabun (yanlış olarak Arap sabunu da deniyor) kullandım. Sonuç harika! Bulaşıklar tertemiz pırıl pırıl oldu.

* Mai Sabun hem çok daha ucuz, hem de çok daha doÄŸal. Çevredeki kirlilik etkisi de çok daha az. Bulaşık makinasının deterjan gözüne dolduracak kadar koyup kapağı kapatıyorsun. Mai Sabun macun gibi, sıcak su ile rahatça eriyor.

* Parlatıcı bölümüne de sirke koyuyorum. (Ama üzüm sirkesi deÄŸil, elma sirkesi.) 

Bir baÅŸka ev hanımı da kendi keÅŸfettiÄŸi bulaşık deterjanlarının nasıl imal edileceÄŸini ÅŸöyle anlatıyor:

* Ev yapımı bulaşık makinesi deterjanı

Nerede ise 2 yıldır kendi bulaşık makinesi deterjanımı kendim yapıyorum. Ä°ÅŸte bu deterjan benim deterjan maceramın ilk halkası, yapmayı çok sevdiÄŸim, kesinlikle en kolay olan. Sonucu bence çok baÅŸarılı, yaptığım ilk günden beri bana "oh" dedirten bir tarif. Bu tarifi ÅŸu âna kadar verdiÄŸim hiç kimseden "aman bu ne, temizlemiyor, ne biçim ÅŸey" sözünü duymadım.

İnşaallah sizler de beğenir ve zehirsiz, kimyasalsız hayata bir adım atarsınız.

Bu, yapması çok basit tahminen 2-3 dakika vakit alan, bana göre ideal bulaşık makinesi deterjanı tarifi...

Makinemde bu güne kadar hiç problem oluÅŸturmadı ve ne bardaklarımda çizilme oldu ne de baÅŸka bir ÅŸey...

Tarif: (1 su bardağı 250 ml)

* 3/4 su bardağı çamaşır sodası (çamaşır sodasını fazla koymayın, bir süre sonra makine beyaz bir tabaka ile kaplanıyor, bunun için verdiÄŸim orana uymak gerekiyor)
* 1/4 su bardağı karbonat
* 1 su bardağı boraks (Boraksı kimyasal madde satan depolardan, internetten, Ä°stanbul'da yaşıyor iseniz Eminönü'nden bulabilirsiniz. Kilogramı ben aldığımda 8 TL idi.)
* 1/4 su bardağı ince grenli kaya tuzu
* 1/2 su bardağı ince grenli limon tuzu veya sitrik asit

Hepsini bir kâsede iyice karıştırıyorsunuz. Ve bir kapaklı kaba dolduruyorsunuz. HEPSÄ° BUNDAN Ä°BARET!

Her yıkama için, bulaşık makinesinin deterjan gözüne 2 çorba kaşığı  koyuyorum.

EÄŸer isterseniz, bunu bazen ben de yapıyorum,  özellikle de makineyi biraz fazla doldurmuÅŸ isem,  organik bulaşık makinesi deterjanından 1 çay kaşığı (o olmazsa en basit toz bulaşık makinesi deterjanından ya da sıvı deterjan varsa 2-3 damla ondan) ilave ediyorum.

Organik bulaşık makinesi deterjanının 1 kilogramını 20 TL'ye almıştım ve o zamanlar ne kadar gider diye ÅŸöyle bir hesap da yapmıştım. 200 yıkama falan diye hatırlıyorum.

Son olarak ÅŸunu da hatırlatayım: Bulaşık makinesi deterjanı 40 derecenin üzerinde etkili hâle geçiyor.


* Ev yapımı sıvı bulaşık deterjanı

Bir yıldır kendi sıvı bulaşık deterjanımı yapıyorum. Bu insanı çok mutlu eden bir ÅŸey, deterjanımın içinde bulunan her ÅŸeyi bilip, acaba ya iyi durulayamadıysam, ya bazı kimyasallar söylendiÄŸi gibi kalıyor ve bunu afiyetle yiyorsak diye düÅŸünmemek gerçekten çok güzel... Bu konuda pek çok yabancı yayın okudum. Okuduklarımın çoÄŸunu da denedim.

Bu yazacağım tarif ÅŸu âna kadar denediklerim içinde en beÄŸendiÄŸim formüldür ve bir süredir de bu tarifi kullanıyorum, daha iyisini bulana deÄŸin en iyisi bu tarif...

Tarif:

7 yemek kaşığı rendelenmiÅŸ  yeÅŸil sabun (bu tarifte zeytinyaÄŸlı sabun kullandım ama el yıkamadan artan artık sabunlar da olabilir ve hatta Arap Sabunu da olabilir fakat bulaşık sanki yağımsı oluyor. Bu, Arap sabununun bazı maddelerle girdiÄŸi etkileÅŸim sonucu deÄŸiÅŸime uÄŸramasına baÄŸlı bir durum.)
 
* 1/2 litre sabunu eritmek için, 1/2 litre de sabunun kıvamı için su
* 2 yemek kaşığı karbonat
* 1 yemek kaşığı boraks (kimyasal madde satan dükkânlardan alabilirsiniz. Ben Eminönü'nden aldım.)
* 1 yemek  kaşığı gliserin (elleri yumuÅŸatıyor, ben gliserin olmadan da yaptım, evet elde biraz fark oluyor ama ÅŸart deÄŸil.)
* Yarım tatlı kaşığı sevdiÄŸiniz bir bitkisel (nebatî) yaÄŸ

RendelenmiÅŸ yeÅŸil sabunu, 1/2 litre su ile ocaÄŸa koydum, sabun tamamen eriyene kadar arada karıştırarak kaynattım. Tüm sabun bu aÅŸamada erimelidir, erimezse bir daha erimiyor.

Erime tamamlanınca, içine 1 kaşık boraks ve 2 kaşık karbonat, tabii ki kalan 1/2 litre su konuyor, yine ateÅŸin üstünde, hani derler ya, bir taşım daha kaynıyor ve  her ÅŸey eriyor.

Artık sıra ocaktan alıp, 1 yemek kaşığı gliserin eklemeye ve kokulandırmaya geliyor. Bu tamamen isteÄŸe baÄŸlı, ben bulaşık deterjanına biberiye yağını, limon yağını çok yakıştırıyorum ama bu bir macera. Siz de istediÄŸiniz kokuyu kullanın fakat bitkisel olsun aman dikkat tabaklarımızın üzerinde kalabilir, o yüzden oda kokuları v.b. kullanmayın.

Her ÅŸey tamam ise, deterjanınız da hazırdır. Yalnız 1 gece soÄŸuk bir yerde bekletmek gerekiyor. Sabaha kıvamı bir  miktar daha koyulaşıyor.
 
NOT 1: Bu deterjan, çarşı deterjanı kadar köpürmüyor fakat bana inanın mükemmel temizliyor.

NOT 2: KULLANMADAN ÖNCE Ä°YÄ°CE ÇALKALAMAYI UNUTMAYIN.

NOT 3: Bazı doÄŸal hayat sitelerinde boraksa karşı "zararlı mı, deÄŸil mi" diye süren ve tam da fikir birliÄŸi olmayan bir tartışma yapılıyor. Ben bu yüzden bir de borakssız bir bulaşık deterjanı denemeye karar verdim. Siz de tecrübe edebilirsiniz.


Limonlu tuzlu bulaşık deterjanı imalatı

Malzemeler:

* 1 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat)
* 1 bardak karbonat (sodyum bikarbonat)
* 1 bardak boraks
* 1/4 bardak limon tuzu (sitrik asit)
* 1/4  bardak kaya tuzu
* 20-30 damla limon veya portakal uçucu yağı

1. Kaya tuzunun içine seçtiÄŸiniz uçucu yağı ekleyip iyice karıştırın.
2. Limon tuzunu, karbonatı, ve boraksı ekleyip karıştırın.
3. Çamaşır sodasını ekleyip karıştırın. Burada hem asit hem baz maddeler kullandığımız için, aralarında oluÅŸabilecek tepkimeden kaynaklanan gazların uçması için karışımı 1-2 saat havalandırın.

* Makinenin deterjan gözüne 1-1,5 yemek kaşığı koyun.
* Daha iyi sonuç almak için parlatıcı gözünü elma sirkesi ile doldurun.

Ä°kazlar:

* Sodyum karbonatı alüminyum kaplarla temas ettirmemeye dikkat edin.
* Çok yüksek dozlarda boraksın üreme problemlerine yol açtığını gösteren araÅŸtırmalar var. Burada kullanılan miktar bu seviyelere yaklaÅŸmıyor olsa da, boraks kullanıp kullanmayacağınıza siz karar verin.

Ve

Deneme için balık bulaşığını seçmiÅŸ olmamıza raÄŸmen gerek tabaklar, gerek çatal-bıçaklar, gerekse bardaklar pırıl pırıldı. Formülde sürfaktan olmadığı için makinenin filtresinde herhangi bir tortu da kalmamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.