Sosyal Medya

Güncel

Rus aktivist: Demokrasinin geleceği Müslümanlar'ın elinde

Maksim Şevçenko, Rusya'da demokrasinin geleceği Müslümanların elindedir dedi



Ünlü Rus gazeteci ve insan hakları aktivisti Maksim Åževçenko Tataristan’ın baÅŸkenti Kazan ÅŸehrinde “Modern Rusya'da Ä°slam'ın yeri” konulu bir konferans verdi.

Yaklaşık iki saatten fazla süren konuÅŸmasında Rus aydın "Rus toplumunun demokratik oluÅŸunda Müslümanların muazzam bir sorumluluÄŸu olduÄŸu konusunda" görüÅŸlerini bildirdi.

Maksim Åževçenko konuÅŸmasında "ÖzgürlüÄŸü anlamak ve yaÅŸamak her zaman kolay olamayan bir süreç olagelmiÅŸtir. Özgürlük sorumluluk gerektiriyor, ama böyle sorumluluktan kaçan pek çok kiÅŸi ve gruplar, ister bu devlet yönetimi olsun, ister dini gruplar olsun zorbalığı özgürlüÄŸe karşı koymaya çalışmaktadırlar. Bugün biz Rusya’da yine bir taraftan devlet yönetiminin özgürlük ve demokrasiyi ayaklar altına almasına, baÅŸka taraftan ise din adına çeÅŸitli dogmaları ve fikirleri gaye edinenlere ÅŸahitlik etmekteyiz" dedi.

Rus yazara göre özgür bir toplumda karşılıklı sorumluluk çerçevesinde diyalog için en uygun ÅŸartları saÄŸlamak mümkündür. Özgür ve ÅŸeffaf ortamda radikallikten yana olanlar marjinal duruma düÅŸerler, çünkü toplumun ana gövdesi onların fikirlerini dışlayacaktır.

Åževçenko, "Modern toplum çatışmaya temayül etmiyor. Onun için marjınaller ve provokatörler özgür bir toplumda baÅŸarısız olmaya mahkumdurlar. DiÄŸer taraftan radikalleÅŸmeyi yasaklar ve çeÅŸitli ÅŸiddet yöntemleri ile durdurmakta mümkün deÄŸildir. Merkezi ve mahalli idareler tarafından uygulanan böyle yasaklar ve ÅŸiddet yöntemleri Rusya ÅŸartlarında Müslümanlara karşı ayrımcılık politikasına dönüÅŸmekte, bu da toplumda diyalog ve uzlaÅŸma ortamını yok etmektedir." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.