Sosyal Medya

Güncel

Bedellide '1 Ocak' sürprizi

Bedelli askerlikten 1 Ocak 1988 doğumlular da faydalanacak. Gerekçe kırsal kesimdeki doğumların yılbaşında nüfusa yazılması.



DeÄŸiÅŸiklik, bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin Milli Savunma Komisyonu'ndaki askerlikle ilgili kanun tasarısına eklenmesi sırasında yapıldı. Kırsal kesimde kesin doÄŸum tarihi yerine '1 Ocak' yazılması geleneÄŸinin var olduÄŸunu savunan AK Partili ve CHP'li komisyon üyeleri düzenlemede bu yönde deÄŸiÅŸiklik yapılması için bir önerge verdi. Önerge kabul edildi. 

Buna göre kanun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine baÅŸlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doÄŸanlar bedelli askerlik için baÅŸvurabilecek. Bu kiÅŸiler 18 bin Türk Lirası bedeli ödemeleri halinde temel eÄŸitime tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiÅŸ sayılacaklar.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaÅŸ ÅŸartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler.

Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası'nda açılacak hesaba yatırılacak.

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruÅŸturma ve kovuÅŸturma yapılamayacak. BaÅŸlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara iliÅŸkin kesinleÅŸmiÅŸ idari para cezaları tahsil edilemeyecek.   

Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz bedelliyle ilgili baÅŸvuru süresinin, kanun yürürlüÄŸe girdikten sonraki iki ay olacağını açıkladı. 

 

SözleÅŸmeli erbaÅŸ düzenlemesi

Bununla birlikte bir baÅŸka teklif daha getireceklerini kaydeden Yılmaz, buna göre, sözleÅŸmeli erbaÅŸlık için yapılacak baÅŸvurularda askerliÄŸi yapma ÅŸartının aranmayacağını, bir kiÅŸinin 20 yaşını doldurduÄŸu andan itibaren de sözleÅŸmeli erbaÅŸ olabileceÄŸini açıkladı.

SözleÅŸmeli erbaÅŸ ihtiyacının bu ÅŸekilde karşılanabileceÄŸinin düÅŸünüldüÄŸünü açıklayan Yılmaz, "Dolayısıyla bir bedelli var, bir de sözleÅŸmeli erbaÅŸ kaynaklarının geniÅŸletilmesi var. Önceden askerliÄŸini bitirenler baÅŸvurabiliyordu sözleÅŸmeli erbaÅŸlığa, ancak yapılacak düzenlemeye göre askerliÄŸini bitirmeyenler de baÅŸvurabilecek. Bedelli askerlik ve sözleÅŸmeli erbaÅŸ düzenlemesi bir araya geldiÄŸinde, bir dengenin yakalandığını düÅŸünüyoruz" diye konuÅŸtu.

 

Mayınlarla ilgili merkez kurulacak

Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz askerlikle ilgili kanunlarda yapılacak diÄŸer deÄŸiÅŸikliklere iliÅŸkin de bilgi verdi. Bugün itibariyle topraÄŸa döÅŸeli 28 bin 309 mayının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından temizlendiÄŸini söyleyen Yılmaz, ÅŸu anda Türkiye'de topraÄŸa döÅŸeli 975 bin 674 mayın bulunduÄŸunu açıkladı. 

Yılmaz bu bilgiyi, askerlikle ilgili düzenlemelerin Milli Savunma Komisyonu'ndaki görüÅŸmeleri sırasında verdi. Yılmaz deÄŸiÅŸikliklerin Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasını ve TSK'yı ilgilendiren 19 kanunda deÄŸiÅŸiklik yapılmasını öngördüÄŸünü anlattı: 

"Tasarıyla, mayın temizliÄŸi yapılan ülkelerin büyük çoÄŸunluÄŸunda mevcut olan Mayın Faaliyet Merkezi Türkiye'de de kurulacak. Böylece mayınla ilgili faaliyetler tek merkezden yürütülecek. Söz konusu merkezde 50 kiÅŸiyi geçmemek üzere sözleÅŸmeli personel çalıştırılacak, gerektiÄŸinde kamu kurum ve kuruluÅŸlarından görevlendirme yapılabilecek."

19 kanunda deÄŸiÅŸiklik öngörülüyor

Askerlik kanunlarında yapılacak deÄŸiÅŸikliklerle göçmen, mülteci veya yabancı statüsünde olup sonradan Türk vatandaÅŸlığına alınan yükümlülerden, 22 yaşında olanlarla, geldikleri ülkede askerliklerini yaptıklarını belgeleyenler askerlik hizmetini yapmış sayılacak.

Deprem, sel gibi doğal afetlerle Soma'da meydana gelen maden kazası gibi olaylarda, erbaş ve erlere yıllık izinleri haricinde Bakanlar Kurulu'nca ek izin verilebilecek.

Askerlik hizmetlerini yaparken vefat eden erbaÅŸ ve erlerin mezarlarının yapım giderleri bütçeden karşılanacak.

Ailelerinin zihninde herhangi bir soru bırakılmaması amacıyla, askerlerin görevleri sırasında ölümleri halinde, askeri savcılıklarca yapılacak iÅŸlemlerle soruÅŸturma sonucunda dava açılması halinde, bu davalara katılacak avukatların ücretleri bütçeden karşılanacak.

Devletin ÅŸahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki bazı suçlardan yapılan yargılama sonucunda haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen subay ve astsubaylar TSK'dan çıkarılacak.

Uzman tabip olarak TSK'ya geçiÅŸ yaÅŸ sınırı 32'den 35'e çıkarılacak.

TSK personeline, yakınlarının ağır hastalığı nedeniyle verilen üç aylık refakat izni, devlet memurlarında olduÄŸu gibi bir katına kadar uzatma imkânı saÄŸlanacak.

Ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceye giren, proje ve sempozyumlarda baÅŸarılı olan askeri öÄŸrencilere ödül verilebilecek.

Üst disiplin amirlerine, fiilen sicil verme ÅŸartı aranmaksızın ceza verebilme imkânı tanınacak. Kurs ve geçici görevlendirmelerde disiplin amiri olabilmek için aranan sicil verme ÅŸartı kaldırılacak.

UyuÅŸturucu madde ile mücadele kapsamında, erbaÅŸ ve erlerden uyuÅŸturucu kullanan, bulunduran, kullanımını kolaylaÅŸtırmak için donanım ya da malzeme saÄŸlayan, kullanılmasını özendirenlere 10 günden az olmamak üzere 20 güne kadar hizmette men cezası verilebilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.