Sosyal Medya

Dünya

ABD'de sivil öldüren bir polis daha aklandı

New York'ta gözaltına alırken boğazını sıktığı siyahiyi öldüren polis hakkında takipsizlik kararı verildi, gösteriler başladı. Obama güvenlik güçlerine hesap sorulabilirliği arttıracaklarını söyledi



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, New York'ta gözaltı iÅŸlemi sırasında boÄŸazını sıktığı siyahi Amerikalı Eric Garner'ın ölmesine neden olduÄŸu iddia edilen polis için takipsizlik kararı verilmesi hakkında Adalet Bakanı Eric Holder'la telefon görüÅŸmesi yaptığını belirterek, "Toplumlarımız ve güvenlik birimlerimiz arasında güven ve hesap sorulabilirliÄŸin güçlendiÄŸini görünceye kadar bize durmak yok" dedi.

Obama, ABD'de yine geniÅŸ çaplı gösterilere neden olması beklenen Garner'la ilgili kararın açıklanmasının ardından, Beyaz Saray'ın her yıl düzenlediÄŸi kabile toplumları konferansındaki konuÅŸmasının başında New York'taki kararla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Garner'ın polis yetkilileriyle yaÅŸadıklarının teybe kaydedildiÄŸine ve bu görüntülerin ülkede "geçen hafta, geçen ay, geçen yıl ve yıllardır" üzerinde konuÅŸulan daha genel meselenin bir yansıması olduÄŸuna iÅŸaret eden Obama, bu baÄŸlamda, çok sayıda azınlık toplumunun, güvenlik birimlerinin kendileri için çalışmadığına ve adil davranmadığına yönelik kaygıları bulunduÄŸunu söyledi.

Obama, Ferguson'daki olaylardan sonra, ülkede güvenlik güçleriyle toplumun bazı kesimleri arasındaki güvensizliÄŸi giderecek adımlar atmak için bir çalışma grubu oluÅŸturduklarını ve bu grubun somut öneriler hazırlayacağını hatırlatarak, Ferguson'la alakalı eyalet ve yerel yetkililer ile toplum liderleri, dini liderler, güvenlik güçleri yetkilileriyle görüÅŸtüÄŸünü kaydetti. Obama, "Bu çok uzun süredir bizi uÄŸraÅŸtıran bir konu ve ÅŸu ana kadar yaptığımızdan daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Laf deÄŸil eylem istiyorum ve ABD BaÅŸkanı olarak, herkesin hukukun önünde eÅŸitlik ilkesine inandığı bir ülkeye sahip olmamızı saÄŸlamaya tamamen kendimi adamış durumdayım" diye konuÅŸtu.

Telefonla görüÅŸtüÄŸü Adalet Bakanı Holder'ın bugün New York'taki kararla ilgili olarak daha spesifik açıklamalar yapacağını anlatan Obama, "Ancak ÅŸunu herkesin bilmesini isterim ki, toplumlarımız ve güvenlik birimlerimiz arasında güven ve hesap sorulabilirliÄŸin güçlendiÄŸini görünceye kadar bize durmak yok" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Obama, güvenlik yetkililerinin de çok zorlu bir mesleÄŸe sahip olduÄŸunu ve halkı korumak için hayatlarını riske attıklarını belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Ancak onların mesleklerini etkili bir biçimde icra edebilmeleri, herkesin sisteme güven duymasıyla mümkün olur. Åžu anda maalesef insanların, yakınlarının adil muamele gördüÄŸüne inanmadığı çok sayıda örnek görüyoruz. Bazı vakalarda yanlış algılamalar olabiliyor ama bazı durumlarda bu bir gerçeklik. Irk, bölge, din ayrımı yapmaksızın Amerikalılar olarak hepimiz bunun Amerika'nın bir problemi olduÄŸunu, sadece siyahilerin ya da yerli Amerikalıların sorunu olmadığını kabul etmemiz lazım. Bu ülkede herhangi bir kiÅŸi yasalar altında eÅŸit muamele görmediÄŸinde bu bir sorun. BaÅŸkan olarak bunu çözmek de benim görevim."

NEW YORK’TA GÖSTERÄ°LER

New York'ta Times Meydanı'nda toplanan yüzlerce gösterici, Garner'ın gözaltına alınırken polise defalarca söylediÄŸi "nefes alamıyorum" cümlesi ve "adalet yoksa barış da yok" sloganları ile Rockefeller Center'a yürüyerek buradaki geleneksel Noel aÄŸacı ışıklandırma törenini iptal ettirmek istedi.

Polisin alana girmesine izin vermediÄŸi göstericiler daha sonra siyahi nüfusun yoÄŸun olduÄŸu Harlem'e kadar yürüdü. Zaman zaman trafiÄŸe kapattıkları caddelerde yatma ve oturma eylemi yapan göstericiler Harlem'deki bir polis merkezi önünde de bir süre gösterilerine devam etti. Genellikle olaysız geçen protesto gösterileri New York'un farklı noktalarında geç saatlere kadar sürdü. New York ile New Jersey'i birbirine baÄŸlayan Lincoln tünelini kapatmak isteyen göstericilere ise polisler izin vermedi.

Gösterilerde polisin siyahilere karşı önyargılı davranması ve orantısız güç kullanan beyaz polis memurlarının yargılanmaması eleÅŸtirildi.

Garner'ın hayatını kaybettiÄŸi ve evinin bulunduÄŸu Staten Island'da da küçük çaplı gösteriler oldu. Garner'ın öldüÄŸü noktaya çiçek bırakan ve mum diken protestocular adalet talep etti.

"BU ULUSAL BÄ°R KRÄ°Z"

Harlem'de Ulusal Eylem Ağı'nın (NAN) kurucusu, aktivist papaz Al Sharpton, NAN'ın Harlem'deki merkez ofisinde Eric Garner'ın annesi, eÅŸi ve çocuklarıyla basın toplantısı düzenledi.

Sharpton, bir hafta arayla ikinci kez polis tarafından öldürülen bir siyahi için tepkilerini dile getirmek zorunda kaldıklarını belirterek, ABD'nin "ulusal bir krizle" karşı karşıya olduÄŸunu söyledi.

Polislerin yargılanıp yargılanmamasına iliÅŸkin jüri tarafından alınan kararların verilme yöntemini ve sistemi eleÅŸtiren Sharpton, eyalet yargısının yerel polisle iÅŸbirliÄŸine gittiÄŸini savunarak bu konularda federal yargının devreye girmesi gerektiÄŸini belirtti.

Sharpton, 13 Aralık'ta Washington DC'de Adalet Bakanlığı'nın New York, Ferguson ve Cleveland'daki benzer hadiseleri ele alması için ulusal yürüyüÅŸ düzenleyeceklerini de söyledi.

Toplantıda konuÅŸan Garner'in eÅŸi Esaw Garner ise polis memuru Daniel Pantaleo'nun yazılı açıklama ile özür dilediÄŸinin hatırlatılması üzerine "Onun özrünü kabul etmiyorum. Kendisi hala çalışıyor ve maaÅŸ alarak çocuklarının geçimini saÄŸlıyor. Ama benim eÅŸim toprak altında ve ben çocuklarımı nasıl besleyeceÄŸimi düÅŸünüyorum" dedi.

WASHÄ°NGTON'DA DA GÖSTERÄ° DÜZENLENDÄ°

Polis için takipsizlik kararı verilmesi nedeniyle ABD'nin baÅŸkenti Washington da yüzlerce kiÅŸinin katıldığı protesto gösterilerine sahne oldu.

Beyaz Saray önünde toplanan göstericiler, sloganlarla baÅŸkent caddelerini dolaşıp belirli kavÅŸakları trafiÄŸe kapatarak, Eric Garner ve Michael Brown'ın polislerce öldürülmesi ve daha sonra bu polisler hakkında takipsizlik kararı verilmesine tepki gösterdi. Kentin ana meydanlarından Dupont Circle'a yürüyen eylemciler, elleri havada meydan etrafındaki yollarda dizilerek, trafiÄŸin akışını engelledi.

Garner'ın polis yetkilileri tarafından boÄŸazı sıkılırken "nefes alamıyorum" ÅŸeklinde defalarca bağırmasına atfen "nefes alamıyorum" yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, "adalet yoksa barış da yok", "ırkçı polis", "katil polisler defolup gitmeli" ÅŸeklinde sloganlar attılar.

FEDERAL SORUÅžTURMA AÇILACAK

ABD Adalet Bakanlığı, New York'ta gözaltı iÅŸlemi sırasında boÄŸazını sıktığı siyahi Amerikalı Eric Garner'ın ölmesine neden olduÄŸu iddia edilen polis için takipsizlik kararı verilmesinin ardından, olayla ilgili federal soruÅŸturma baÅŸlatma kararı aldı.

Adalet Bakanı Eric Holder, yaptığı açıklamada, bakanlığının Eric Garner'ın ölümüyle ilgili, "bağımsız, kapsamlı, adil ve hızlı" bir vatandaÅŸlık hakları soruÅŸturması baÅŸlatacağını duyurdu.

Garner'ın eÅŸi, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ve New York Belediye BaÅŸkanı Bill de Blasio ile konu hakkında telefon görüÅŸmeleri yapan Holder, 43 yaşındaki Garner'ın ölümünü "trajedi" diye niteleyerek, bunun, "emniyet birimleri ile onların hizmet vermek ve korumakla yükümlü oldukları toplumlar arasında bulunması gereken güven hissini test eden son dönemdeki olayların bir yenisi" olduÄŸunu kaydetti.

"Bu sadece bir New York ya da Ferguson meselesi deÄŸil. Ferguson'daki jüri kararından sonra ülke genelinde barışçıl biçimde protesto düzenleyenler bunu açıkça ortaya koydu" diyen Holder, Ferguson'dan sonra New York'ta da jüri kararından "hayal kırıklığı" duyanlar olduÄŸunu bildirdi. Holder, "Ancak tanık olduÄŸumuz güven kırılmasını iyileÅŸtirmek için çaba göstermeliyiz" ifadesini kullandı.

Federal soruÅŸturmada Garner'ın ölümünde olası vatandaÅŸlık hakları ihlallerinin olup olmadığı araÅŸtırılacak.

New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, 6 çocuk babası 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bir grup polis tarafından boÄŸazı sıkılarak yere yatırılan Garner, hayatını kaybetmiÅŸti.

Amatör video kaydındaki görüntülerde, astım hastası Garner'ın, boÄŸazını sıkarak kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden hemen önce, nefes alamadığını söylediÄŸi yer almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.