Sosyal Medya

Güncel

O savcılar açığa alınsın

Haklarındaki şikayetler eski HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici tarafından sümenaltı edilen savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, açığa alınma talebiyle HSYK 2. Dairesi’ne sevk edildi. HSYK 3. Dairesi, 4 isimle ilgili soruşturma izni verirken, 2. Daire’nin açığa alma konusundaki kararı bekleniyor.



Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski 3. Daire BaÅŸkanı Ahmet Hamsici tarafından sümen altı edilen ÅŸikayetler için harekete geçti. HSYK 3. Dairesi ilk olarak 17-25 Aralık operasyonları için düÄŸmeye basan Cumhuriyet Savcıları Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer AkkaÅŸ ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki ÅŸikayetleri görüÅŸtü. Daire, 4 savcı hakkında soruÅŸturma baÅŸlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi’ne gönderdi. 
Ä°LK ONLAR GÖRÜÅžÜLDÜ
4 savcının, soruÅŸturmalar sonuçlanana kadar açığa alınmaları da talep edildi. Bu talep doÄŸrultusunda HSYK 2. Dairesi’nin söz konusu 4 isim hakkında görevden uzaklaÅŸtırma talebini önümüzdeki günlerde karara baÄŸlaması bekleniyor. 12 Ekim’de göreve baÅŸlayan HSYK, eski Kurul’un kendilerine yakın isimlerle ilgili yıllarca sümenaltı ettiÄŸi dosyaları raflardan indirdi. Hakim ve savcılar hakkındaki ÅŸikayetleri karara baÄŸlayan HSYK 3. Dairesi ilk olarak, 17-25 Aralık darbe giriÅŸiminin baÅŸ aktörleri Cumhuriyet Savcıları Zekariya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer AkkaÅŸ hakkındaki dosyaları inceledi.
MÜFETTÄ°Åž Ä°HRAÇ Ä°STEDÄ°
3. Daire daha önce 4 savcı hakkında inceleme izni vererek, haklarındaki iddiaları araÅŸtırmak üzere müfettiÅŸ görevlendirmiÅŸti. MüfettiÅŸlerin, “soruÅŸturma” talebiyle hazırladığı raporda, 4 savcının “Kusurlu, uygunsuz hareket ve iliÅŸkileriyle mesleÄŸin ÅŸeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri” belirtildi. Raporda ayrıca, 4 savcının meslekten ihracına karar verilmesini de talep edildi. 
SORUÅžTURMA Ä°ZNÄ° VERÄ°LDÄ°
HSYK 3. Dairesi, yaptığı toplantıda müfettiÅŸlerin 4 savcı hakkında hazırladığı raporu inceledi. Daire, 4 savcı hakkındaki inceleme kararını soruÅŸturmaya dönüÅŸtürülmesine karar verdi. 3. Daire, kararın ardından savcılar hakkında soruÅŸturma baÅŸlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi’ne gönderdi. HSYK 3. Daire ayrıca, Öz, AkkaÅŸ, Kara ve Yüzgeç’in soruÅŸturmanın selameti açısından soruÅŸturma tamamlanana kadar görevden uzaklaÅŸtırılmalarını da talep etti. 
MESLEKTEN ÇIKARILMA GELEBÄ°LÄ°R
2. Daire’nin 4 savcı hakkındaki görevden uzaklaÅŸtırma talebini önümüzdeki günlerde karara baÄŸlaması bekleniyor. 2. Daire, darbe komplosunun mimarları hakkında soruÅŸturmayı sonlandırdıktan sonra ise söz konusu 4 isme, uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer deÄŸiÅŸtirme ve meslekten çıkarma gibi cezalardan birini verebilecek. 

Haklarında ciddi iddialar var

Görevden uzaklaÅŸtırılması talep edilen Muammer AkkaÅŸ, hükümeti hedef alan 25 Aralık darbe giriÅŸimi operasyonu için düÄŸmeye basmış, ancak soruÅŸturma dosyası elinden alınmıştı. AkkaÅŸ, daha sonra hukuk kurallarını hiçe sayarak ÇaÄŸlayan Adliyesi’nde bildiri dağıtarak ÅŸov yapmıştı. 
Eski Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili Zekeriya Öz ise iÅŸadamı Ali AÄŸaoÄŸlu’nun parasıyla Dubai’de tatil yapması ve her gün attığı siyasi içerikli tweetlerle gündeme gelmiÅŸti. 18 Aralık’ta Emniyet MüdürlüÄŸü’ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiÄŸi, Fatih Belediyesi’ni baskı altına almaya çalıştığı belirtilen Öz hakkında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a hakaret ve tehdit gerekçesiyle kamu davası açılmıştı. MüfettiÅŸlerin hazırladığı raporda, Savcı Celal Kara’nın 17 Aralık darbe giriÅŸimi sırasında gözaltına aldığı kiÅŸilere savunma hakkı vermediÄŸi belirtilirken,  Savcı Yüzgeç’in de 17 Aralık darbe giriÅŸiminde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı iÅŸlemi uyguladığı, mal varlıklarına el koyduÄŸu ifade ediliyor.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.