Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kerry: İran'ın IŞİD'i vurması olumludur

İran'in Irak'taki IŞİD hedeflerini havadan vurduğuna dair haberler üzerine ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'böyle bir durum söz konusuyla bunun olumlu etkisi olacağını' söyledi.



Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkan Yardımcısı TuÄŸgeneral Mesud Cezayeri, Ä°ran'ın Irak'ta IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlediÄŸi iddialarına net bir cevap vermezken, ABD komutasındaki uluslararası koalisyon güçleriyle iÅŸbirliÄŸi yapmadıklarını söyledi. ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry de Tahran'ın IŞİD'e karşı her hangi bir askeri operasyonunun olumlu etkisinin olacağını söyledi. Kerry, "EÄŸer Ä°ran IŞİD'e karşı, etkisi olan belirli bir pozisyon almışsa, bu olumludur" diye konuÅŸtu. Ancak Kerry, Ä°ran'ın böyle bir saldırı yapıp yapmadığını teyit etmedi. 

Ä°ran'ın açıklaması

Ä°ran'ın resmi televizyonunun haberine göre, Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkan Yardımcısı TuÄŸgeneral Mesud Cezayeri, basında yer alan, "Ä°ran'ın IŞİD'e karşı ABD liderliÄŸinde kurulan uluslararası koalisyonla iÅŸbirliÄŸi yaptığı" iddialarının doÄŸru olmadığını belirtti.

Irak'ta yaÅŸanan tüm istikrarsızlığın sebebinin ABD olduÄŸunu öne süren Cezayiri, "EÄŸer ABD, bölgedeki gerici IŞİD gibi terör örgütlerine destek vermeseydi, bugün dünya, Suriye ve Irak'ta insanların ölümüne, köy ve kasabaların tahrip olmasına ÅŸahit olmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Cezayeri, "Åžu ana kadar Irak halkı, kendi ordusuyla beraber yabancılar ve teröristlere karşı yaptığı savaÅŸta birçok baÅŸarı elde etti. Bağımsız Irak'ın geleceÄŸi onların iÅŸbirliÄŸine baÄŸlıdır. Bu ülkenin geleceÄŸinde ABD'nin yeri yoktur" dedi.

Pentagon: İran bombaladı

AFP'ye göre, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin açıklamasında "Ä°ran'a ait F-4 uçakların son birkaç gündür Irak'taki IŞİD mevzilerine hava operasyonları gerçekleÅŸtirdiÄŸine dair elimizde kanıtlar var" demiÅŸti.

Ä°ran'ın operasyonlarını Irak'ın kuzeyinde, Irak hava sahasının kontrolündeki Diyala bölgesinde yapıldığını belirten Kirby, ABD'nin de hava operasyonu düzenlediÄŸi bölgede Ä°ran'ın harekete geçmesinin "IŞİD'e karşı birlikte mücadele anlamına gelmediÄŸini" ifade etti. Kirby ÅŸöyle devam etti:

"Irak egemenliÄŸi tanınmış bir devlettir. Ülkenin hava sahasındaki gerekliliklere kendileri karar vereceklerdir. Biz bir görev nedeniyle Irak'ta uçuyoruz, Irak hükümetiyle iÅŸbirliÄŸi içinde hareket ediyoruz. Hava sahasında nasıl hareket edileceÄŸi Irak hükümetine kalmış bir konu. Ama bizim Ä°ran askeri güçleriyle iÅŸbirliÄŸi yapmama konusundaki politikamız deÄŸiÅŸmedi."

Ä°srail medyası ise, koalisyonla önemli bir koordinasyon ve iÅŸbirliÄŸi olmaksızın Ä°ran uçağının Irak'ta bir operasyon yürütmesinin çok büyük ihtimalle gerçekleÅŸmeyeceÄŸini belirtmiÅŸti.

Görüntüler yayınlanmıştı

Al Jazeera'nin ortaya çıkardığı görüntülerde Ä°ran Hava Kuvvetleri'nin kullandığına benzer bir F-4 uçağının 24 Kasım'da Irak'ın doÄŸusundaki Diyala'da hava saldırısı düzenlediÄŸi görülüyor. Görüntülerin ardından medyada Ä°ran'ın IŞİD'e karşı savaÅŸmak üzere ABD liderliÄŸinde oluÅŸturulan koalisyon güçlerine katıldığı ÅŸeklinde haberler yer almaya baÅŸladı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Ä°ran ordusu, ABD ile IŞİD'e karşı iÅŸbirliÄŸi iddialarını yalanlamış, ancak Ä°ran'ın Diyala'ya hava saldırısında bulunduÄŸu iddiasını ise direk olarak yalanlamamıştı.

Diyala İran sınırına yakın

Jane’s Defence haftalık dergisi raporuna göre, Al Jazeera’nin yayınladığı görüntülerdeki uçak Ä°ranlı bir McDonnell Douglas F-4 Fantom uçağı.

Dergiye göre, bölgede sadece Ä°ran ve Türkiye F-4 uçaklarını operasyonel anlamda kullanıyor.

Dergi, "Bölgenin, yani uçağın görüldüÄŸü Diyala’nın Ä°ran sınırına olan yakınlığı ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun askeri kısmında yer almak istememesi sebepleri bu uçağın Ä°ran Hava Kuvvetleri’ne ait olduÄŸunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.