Sosyal Medya

Dünya

İsrail Filistin'in tanınmasından rahatsız

İsveç'in Filistin'i tanımasının ardından, son olarak Fransa Meclisi'nin bu yönde bir karar tasarısını benimsemesi İsrail yönetiminde rahatsızlığa neden oldu.



Avrupa'daki bazı ülkelerde Filistin'in devlet olarak tanınması konusundaki yasal faaliyetler son dönemde hız kazandı.

Ä°sveç'in Filistin'i devlet olarak tanımasının ardından, Ä°ngiltere, Ä°spanya, Ä°rlanda ve son olarak Fransa'da parlamentolar Filistin'in devlet olarak tanınması isteÄŸiyle hükümetlere çaÄŸrıda bulundu.

Fransa Meclisi'nde, Ä°ktidardaki Sosyalist Parti milletvekillerinin sunduÄŸu "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısının kabul edilmesinin ardından karara tepkiler gecikmedi.

Ä°srail'in Paris BüyükelçiliÄŸi yaptığı açıklamada, kararın, barış ihtimaline zarar vereceÄŸini belirtirken Ä°srail kanadından yapılan açıklamada da "bu tek taraflı kararın büyük bir hata" olduÄŸu yorumunda bulunuldu.

Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu ise oylamadan önce pazar günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Fransa'nın sorumsuz hareket ettiÄŸini iddia ederek, bölgede barış saÄŸlanmadan Filistin devletinin tanınmasının endiÅŸe verici olduÄŸunu dile getirmiÅŸti.

Fransa Meclisi'nde yapılan oylama sembolik olsa bile, sadece siyasi kanadın deÄŸil birçok Yahudi sivil toplum örgütünden eleÅŸtiri aldı. Fransa'da Yahudilerin çatı kuruluÅŸu kabul edilen Fransa Yahudi Kurumları Temsil Heyeti (CRIF) BaÅŸkanı Roger Cukierman, temmuzda Fransa'nın birçok kentinde yapılan Filistin'e destek gösterilerine dikkati çekerek, bir de bu kararın alınmasının Fransa'daki Yahudiler arasında, "ülkede iÅŸler bizim açımızdan iyi gitmiyor" imajını güçlendireceÄŸini belirtti.

Mecliste fikir ayrılığı : Sol evet derken saÄŸ partiler karşı çıktı

Mecliste dün oylanan karar tasarısı 339 evet oyu ile kabul edilmiÅŸ olsa bile uzmanlar, 151 hayır oyuna dikkati çekiyor. Zira Ä°sveç, Ä°spanya ve Ä°ngiltere'de Filistin'in bir devlet olarak tanınmasına iliÅŸkin yapılan oylamalarda daha homojen bir tablonun varlığına iÅŸaret ediliyor. Ä°ngiltere'de yapılan oylama karar 274 evet oyuna karşı 12 hayır oyuyla kabul edilmiÅŸ, Ä°spanya meclisinde ise tasarıya 319 evet 2 hayır oyu çıkmıştı.

Sosyalist vekillerden sadece Rene Roquet hariç herkesin evet oyu kullandığı tasarı, radikal sol, yeÅŸiller ve komünistler tarafından yüzde yüz desteklenirken saÄŸ partilerden aynı desteÄŸi bulamadı.

Nicolas Sarkozy'nin baÅŸkanlığını yaptığı Halk Hareketi BirliÄŸi'nden (UMP), tasarıya 136 hayıra karşılık sadece 9 evet oyu çıktı. UMP, söz konusu tasarının hiçbir anlamı olmadığını belirterek iktidar partisini Müslümanların gözünü boyamaya çalışmakla suçladı.

UMP'den Pierre Lellouche ise, Fransız Anayasası'nın ne parlamentoya ne de senatoya Fransız diplomasisini yeniden ÅŸekillendirme hakkı tanımadığı açıklamasında bulunarak, oylamanın hukuken de sorunlu olduÄŸunu belirtti.

Karara en sert tepki ise merkez saÄŸdan UDI Milletvekili Ä°srailli Meyer Habib'den geldi. Habib, "Hamas'ın IŞİD yada El Kaide'den hiçbir farkı yok" ifadelerini kullanırken merkez saÄŸdan baÅŸka bir isim Gilbert Collard da Sosyalistleri "teröristlere" yardım etmekle suçladı.

Ramallah'tan teÅŸekkür

Fransız kamuoyu oylamanın yansımalarını tartışırken Ramallah'tan da teÅŸekkür gecikmedi. Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Ä°cra Kurulu Üyesi Hanan AÅŸravi yayımladığı açıklamada, Fransız halkına teÅŸekkürlerini iletirken Fransız Hükümeti'ne de Filistin'in resmen tanınması için gerekli adımları atmaya davet etti.

AÅŸravi, Ä°srail'in, Filistin topraklarındaki iÅŸgalini sonlandırmayı öngören BM Güvenlik Konseyi tasarısının da Filistin lehine oylanmasını ümit ettiÄŸini dile getirdi. Bu konuda "iyimser" olduÄŸunu ifade eden AÅŸravi, "Fransa'nın bizim lehimize oy kullanmasını bekliyoruz. Fransa halihazırda bu konuyla ilgili Almanya ve Ä°ngiltere'yi de iknaya çalışıyor" yorumunda bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda da oylanacak

Fransa Meclisi'nde Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin kabul edilen karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısı 11 Aralık'ta Fransa Senatosu'nda oylanacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) da geçen haftaki oturumunda, Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarıyı görüÅŸmüÅŸtü. Tasarının da AP Genel Kurulu aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor.

Bugüne kadar, dünyadaki 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. Avrupa ülkelerindeki tanıma giriÅŸimleri ise son dönemde hız kazandı.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.