Sosyal Medya

Dünya

Roiss: Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz

Putin'in, Güney Akım Doğalgaz Hattı Projesi'ne ilişkin yaptığı açıklamada 'Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz' dedi.



Avusturya enerji ÅŸirketi OMV BaÅŸkanı Gerhard Roiss, Avrupa'nın Rus gazına ihtiyacı olduÄŸunu belirterek, "Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz" dedi.
 
Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in, Güney Akım DoÄŸalgaz Hattı Projesi'ne devam etmeyeceklerini açıklaması, Avusturya'da tepkilere neden oldu.
 
Avusturya enerji ÅŸirketi OMV BaÅŸkanı Gerhard Roiss, devlet televizyonu ORF'ye yaptığı açıklamada, Rusya'nın Güney Akım DoÄŸalgaz Hattı Projesi'nden vazgeçmesini "Avrupa için üzücü bir geliÅŸme"olarak nitelendirdi.
 
Avrupa'nın Rusya'nın gazına ihtiyacı olduÄŸunu kaydeden Roiss, "Bu, Avrupa için üzücü bir geliÅŸmedir çünkü Avrupa'nın Rus gazına ihtiyacı vardır. Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz" ifadelerini kullandı. Güvenli enerji arzının saÄŸlanmasının herkesin yararına olduÄŸunu vurgulayan Roiss, "Güney-DoÄŸu Avrupa gaz tedarik ihtimalinin azalması, tek bir üreticiye bağımlılık ve Ukrayna üzerinden tek hattın olması asıl sorundur" diye konuÅŸtu.
 
Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner ise proje hakkında daha fazla resmi bilgiye ihtiyaçlarının olduÄŸunu söyledi. Mitterlehner, "Biz bu sorunun, halen aydınlığa kavuÅŸturulması gereken bir sorun olduÄŸuna inanıyoruz" dedi.
 
Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin'in, 24 Haziran 2014'te Avusturya'nın baÅŸkenti Viyana'ya gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretinde, Güney Akım projesi kapsamında Rusya ile Avusturya arasında, yıllık 32 milyar metreküp doÄŸalgaz akışını saÄŸlayacak boru hattının inÅŸa edilmesini öngören anlaÅŸma imzalanmıştı. Bu kapsamda enerji ÅŸirketleri OMV ile Gazprom arasında imzalanan anlaÅŸmaya göre hattın yapımına 2016'da baÅŸlanması ve projenin 2018'de tam kapasiteyle çalışması öngörülmüÅŸtü.
 
Putin, Avusturya'nın Rus gazının dağıtım merkezi olacağını, Avusturya CumhurbaÅŸkanı Heniz Fischer ise Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) karşı çıktığı anlaÅŸmaya ihtiyaçları olduÄŸunu söylemiÅŸti.
 
Güney Akım DoÄŸalgaz Hattı Projesi, Avrupa'nın Rus doÄŸal gazına olan ihtiyacının bir bölümünü karşılama düÅŸüncesiyle ortaya çıktı. Son 10 yılda Ukrayna'dan kaynaklanan doÄŸalgaz kesintilerinden korunacak bir çözüm olarak görülen proje, Rus doÄŸal gazını Karadeniz altından döÅŸenecek bir boru hattıyla Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyor. AB ise 2020'ye kadar bitmesi planlanan projeye Rusya'ya olan bağımlılığın artacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.