Sosyal Medya

Dünya

Gaz ÅŸoku

Putin’in Türkiye ziyaretinde Güney Akım hattını iptal ederek rotayı Türkiye’ye çevirmesi, Avrupa’da şok etkisi yaptı. Balkan ülkelerinin umut bağladığı yeni doğalgaz hattının Türkiye üzerinden geçecek olması Moskova ile Ankara’nın ‘stratejik ortaklık’ı olarak yorumlandı.



Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa BirliÄŸi ile restleÅŸen Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde; Güney Akım projesinin iptal ettiklerini belirterek rotayı Türkiye’ye çevirmesi, Avrupa’da ÅŸok etkisi yaptı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile birlikte kameraların karşısına geçen Putin’in Avrupa’ya gaz akışı saÄŸlayacak yeni doÄŸalgaz boru hattının Türkiye üzerinden inÅŸa edileceÄŸini açıklaması özellikle doÄŸu Avrupa ülkelerini karıştırdı.
BULGARÄ°STAN ALIM GARANTÄ°SÄ° VERMEDÄ°
Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Slovenya gibi ülkelerden geçerek Avrupa’nın ortasına doÄŸru uzaması planlanan Güney Akim Gaz projesi konusunda Bulgaristan’dan alım garantisi alamayan Rusya, bir süredir bu konuda kararsız bir tavır takınıyordu. Güney Akım ile ilgili olarak bütün ülkelerle ön anlaÅŸmaların yapan Rusya’nın Türkiye güzergahını düÅŸünmesinde alım garantisinin Bulgaristan’ın takındığı tavır etkili oldu. Güney Akım’a alternatif olan Türkiye güzergahı konusunda deÄŸiÅŸik iki alternatif üzerinde duruluyor.
'RUSYA'NIN YENÄ° STRATEJÄ°K              ORTAÄžI TÜRKÄ°YE' YORUMU 
Rusya’nın yeni hat kararı vermekle Türkiye’yi ‘stratejik partner’ olarak seçilmesi ve Avrupa’ya yeni bir rest anlamına da geliyor. Ankara kaynakları, “Gazdaki çeÅŸitliliÄŸin artması üzerine Rusya Avrupa’nın kendisine yönelik ambargoya gazla cevap verirken, ‘gazı Türkiye üzerinden göndereceÄŸim’ mesajı veriyor. Türkiye’ye de ‘beraber çalışalım, gazı ben vereyim biraz da fiyatı indireyim benden vaz geçme’ mesajı veriyor” deÄŸerlendirmesi yapıyor.

GAZPROM Ä°LE BOTAÅž'IN AÇIKDENÄ°Z ANLAÅžMASI

Gazprom ile BOTAÅž arasında önceki gün Putin ile ErdoÄŸan huzurunda imzalanan mutabakat zaptına göre; inÅŸa edilecek boru hattının kapasitesi Güney Akım Projesinde olduÄŸu gibi  63 milyar metreküp olacak. Bunun 14 milyar metreküpünün Balkanlar Koridoru (Battı Hattı) aracılığıyla tedarik edilecek. Türkiye’deki tüketiciler için yaklaşık 50 milyar metreküp doÄŸalgaz teslim noktası da Türkiye -Yunanistan sınırında tesis edilecek istasyona aktarılacak. Krasnodar Eyaletinde yapımı süren Russkaya kompresör istasyonu, boru hattının baÅŸlangıç noktası olacak. 

TÜRKÄ°YE RUSYA’NIN EN BÜYÜK Ä°KÄ°NCÄ°  DOÄžALGAZ ALICISI

Türkiye halen Almanya’dan sonra Gazprom’un ikinci büyük satış pazarı konumunda bulunuyor. 2013 yılında Gazprom Türkiye’ye 26,7 milyar metreküp doÄŸalgaz tedarik etti. Türkiye Mavi Akım ve Balkan (Batı) Hattı üzerinden doÄŸalgaz alıyor. Karadeniz altından ilerleyen Mavi Akım, 2003 yılından bu yana yılda yaklaşık 16 milyar metreküp Rus doÄŸalgazının Türkiye’ye ulaÅŸmasını saÄŸladı. Boru hattının iÅŸletime alınmasından bu yana aktarımını saÄŸladığı gaz miktarı 110 milyar metreküpü aÅŸtı.

Bulgaristan büyük kayıpta

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in, Ankara’da Güney Akım projesinin geliÅŸtirilmesine devam etmeyeceklerine iliÅŸkin açıklaması en çok DoÄŸalgaz deposuna ev sahipliÄŸi yapması beklenen Bulgaristan’ı etkiledi. Bulgaristan CumhurbaÅŸkanı Rosen Plevneliev, “Projenin kaderi Rusya ve Avrupa BirliÄŸi’nin elinde” dedi. Rusya’nın Avrupa yasalarını dikkate alması durumunda kimsenin projeye karşı çıkmayacağını savunan Plevneliev, “Aynı zamanda Rusya ÅŸimdili Avrupa mevzuatını dikkate alacağına dair bir mesaj vermemiÅŸtir” yorumunda bulundu.  Bulgaristan’ın eski enerji bakanlarından Rumen Ovçarov, projenin olası iptali durumunda Bulgaristan’ın yıllık zararının 600 milyon dolara ulaÅŸacağını söyledi. 

DÜNYA BASINI NE DEDÄ°?
BBC: Avrupa, Putin-Erdoğan yakınlaşmasından rahatsız.
THE GUARDIAN:  Putin, Güney Akım DoÄŸalgaz Hattı'nı sabote ediyor.
DER SPIEGEL:  Putin, 100 milyar dolarlık anlaÅŸmalarla ErdoÄŸan'ı  kazanma çabasında.
TIMES:   Putin, Avrupa'ya gaz savaşı açtı. 
FINANCIAL TIMES:   Batı'nın yaptırımları;  Moskova ve Ankara'ya yarıyor.
RUSSIA TODAY:   Avrupa'nın tutumu Türkiye'ye yarayacak.

Türkiye %15 indirim istedi

Putin’in Ankara Ziyaretinden önce Moskova’ya giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Rusya Enerji Bakanı ve Gasprom yetkilileriyle yaptığı görüÅŸmelerde, Türkiye’nin satın aldığı gaz fiyatında yüzde 15 oranında indirim istediÄŸi öÄŸrenildi. Ankara’da, Rusya’nın Azerbaycan gaz fiyatı ile rekabete edebilmesi için fiyatın 300-340 dolara kadar düÅŸmesi gerektiÄŸi konuÅŸuluyor.
YILLIK 400 MÄ°LYON AVRO
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gaz fiyatındaki indirimin devam etmesini beklediklerini söyledi. Fiyat indirimi için önümüzdeki hafta içerisinde tekrar bir araya geleceklerini belirten Yıldız, Türkiye için tasarlanan yeni boru hattında mutabakat saÄŸlanması halinde Türkiye’nin elde edeceÄŸi kazanımların 400 milyon avroluk bir rakamın çok ama çok üzerinde olacağını söyledi.

Mavi Akım'a paralel hat maliyeti de düÅŸürecek

Yeni hattın Türkiye pazarını güçlendireceÄŸine dikkat çeken Ankara kaynakları, önümüzdeki dönemde Yunanistan’ı kapsayacak yeni projede Rusya’yı düÅŸündüren maliyetleri azaltacağının altını çiziyor. Karadeniz’den geçen Mavi Akım’a yakın bir güzergahın tercih edilmesi halinde Samsun’a yakın bir noktada Türkiye topraklarıyla buluÅŸacak yeni doÄŸalgaz boru hattı, daha az maliyetli olan karadan devam edip Trakya’ya uzanacak. Ä°kinci alternatifin tercih edilmesi halinde ise yeni boru hattı Karadeniz’den Trakya’ya uzanacak. Karaya oranla denizde döÅŸenecek boru hattı maliyetlerin kat kat fazla olması nedeniyle Moskova’nın buna yanaÅŸmayacağı konuÅŸuluyor. Trakya’ya ulaÅŸtırılacak yeni doÄŸalgaz boru hattı; Türkiye üzerinden Yunanistan’a giden hatla birleÅŸtirilecek.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.